Als ik in de achteruitkijkspiegel kijk, zie ik vaak lachende gezichten.

Als ik in de achteruitkijkspiegel kijk, zie ik vaak lachende gezichten.

(kijktuit verkozen tot leukste bedrijfsnaam Zeeland)

achteruitkijk-klare-taal-eej-magazine-r-van-casuwele


Deze quote verscheen onlangs in de Provinciale Zeeuwse Courant. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme, pessimisme, parachutisme en de drang naar onderzoeksjournalistiek gaat uw reporter de straat op.
Dan de hoek om. Vervolgens springt hij in het diepe.


Het was een ongure maandagavond. Zoals je ze alleen op dinsdag ziet. In de herhaling van een al reeds bekeken programma. Op zondag. Zonder ontbijt als lunch.

Ik kan me die dag nog goed herinneren omdat ik destijds iets speciaals zag. Het was niet iets wat je elke dag tegenkomt. Wanneer iemand tussen Oostzande en Zuidburg bijvoorbeeld een kip op een schaap ziet staan kan ik me dat, ondanks het feit dat het ongebruikelijk is, goed voorstellen.
Maar toen ik destijds in mijn achteruitspiegel keek kon ik mijn lachende gezicht haast niet verbergen. Man O Man wat een leuke bedrijfsnaam was me dat zeg. Kijkuit. Op een lesauto.

Nee sorry lezers. Ik kan zulke berichtgeving niet behappen. U zal waarschijnlijk gemerkt hebben dat ik het dubbelzinnig heb proberen te brengen aan u. De leukste bedrijfsnaam.
De top 2000 is nog lang niet op tv maar de mensen hebben duidelijk behoefte om alles ordelijk te catagoriseren in lijstjes. En dan nog het liefst een lijstje waarover discussie kan ontstaan omdat het bestaat uit meningen van anderen.

Hoe zal de bedenker van ´de leukste bedrijfsnaam van Zeeland´ het aangepakt hebben?

(een korte reconstructie)
Welkom bij de KvK. Ik heb uw belabberde marktonderzoek onder de loep genomen. Uw verschrikkelijke ondernemingsplan vluchtig doorgebladerd. En ik denk dat het een succes word. U heeft wel zo’n leuke bedrijfsnaam!
Hier heb je alvast 1 miljoenmiljard leukebedrijfsnaamsubsidie en een lullig flesje bubbels!

De mensheid is inmiddels zo ver doorgeschoten dat men handige en overzichtelijke grafische elementen kan toepassen. Denk aan een beoordeling van een cd door middel van het geven van sterretjes. Een recensent probeert daarbij dan met behulp van zoveel mogelijk moeilijke woorden te vertellen waarom hij een bepaald aantal sterretjes geeft.

Om u een voorbeeld te geven heb ik een tijdschrift erbij gepakt (als dat geen onderzoeksjournalistiek is weet ik het ook niet meer). Ik wil u enkele woorden laten lezen die dat soort mensen gebruiken om te zeggen dat iets leuk of juist flop is.

Het wazige predikaat ‘veelbelovend’, Internationale klasse, Pareltje, in galm gedrenkt, sferen scheppen, verfijnd, anachronistische poeët, grandeur, etc..

Deze wazige termen spookten nog een tijdje door mijn hoofd. Het was tijd om mijn hoofd leeg te maken en een toevallige passant op straat te bombarderen met een vragenlijstje.

Ik stuitte op een meneer die met een verrekijker richting de horizon keek. Ik had dus een een vogelspotter gespot. Deze gedachte deed me glimlachen maar vond het te flauw om het hem te vertellen. Zulke mensen hebben sowieso een andere soort humor dacht ik. Ik kan niet zomaar met woordgrapjes aankomen en zal dit serieus moeten aanpakken. ik een hele waslijst aan vragen voor hem bedacht.

Ik vroeg de man: “Wat is uw lievelingsvogel?”
Turdus viscivorus

En hoe wordt die vogel in de volksmond genoemd?
Een lijster.

Dit antwoord had ik niet verwacht en het plezier in vragen stellen was dan ook al direct gekelderd tot een niveau waar enkel diepzeewezens en onontdekte soorten leven.

Ik liep maar weer terug naar huis. Ging zitten op de bank en keek naar een schilderij wat er al sinds dat ik een kind ben hangt. Prachtige strakke lijnen en vervaagde kleuren had het. Ik verzonk in gedachten alsof ik als het ware door het schilderij wandelde. Tot ik plots tot de conclusie kwam wat een lelijke lijst er rond zit.

R. Van Casuwele.

ELKE OVEREENKOMST MET BESTAANDE PERSONEN, GEBEURTENISSEN, PLAATSEN OF ENTITEITEN BERUST OP LOUTER TOEVAL IN DE WERKELIJKHEID.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.