Ananda’s #AFW

In eej! #1 was Ananda één van de hoofdrolspelers in de editorial ‘Ananda, Jocelyne, Sandra’. Ananda is voor het modellenwerk al de hele wereld over geweest en heeft zelfs al een modeshow gelopen bij het prestigieuze Paris Fashion Week voor de Nederlandse ontwerpster Liselore Frowijn.
En hoewel Ananda aangaf wat meer achter de schermen te willen werken in de modewereld, liep ze afgelopen week tijdens de Fashion Week in Amsterdam toch weer drie shows, waaronder weer voor Liselore Frowijn die een bijzonder concept lanceerde.
Hoe deze dagen waren voor Ananda? Druk, stressvol maar wel met never-to-forget momenten.

Dag 1 – Vrijdag 27 Januari

Hoewel dag 1 van Fashion Week officieel donderdag de 26e was, begon Fashion Week voor mij pas vrijdag. Helaas niet als model, maar als backstage hulp voor het merk Ajbilou | Rosdorff opgezet door Yasmina Ajbilou en Lynn Kate Rosdroff. Het was hun eerste collectie en die mochten ze meteen tonen op Fashion Week! De samenwerking is gefocust op ‘zero waste’, dus hun hele collectie is gemaakt van oude stoffen. Enorm gaaf! Daarnaast is de collectie geïnspireerd op de Japanse idealen van perfecte harmonie tussen de natuur, man en vrouw.

De dag begon voor mij om 12.00 uur. We moesten verplicht zwart aan voor backstage, maar aangezien ik graag de kleding van Indigo People aan wilde tijdens Fashion Week, had ik mijn zwarte outfit gecombineerd met een bandana en sjaal uit hun collectie. Indigo People is een beginnende modebedrijf, met als missie de traditionele vakmanschappen uit Zuidoost-Azië te behouden. Al hun producten zijn dus met de hand gemaakt en in natuurlijk indigo geverfd.

De hele dag heb ik backstage geholpen en ook andere shows bekeken. De shows van Saskia Ter Welle en Artiitude werden ook voorbereid in het Transformator huis waar Ajbilou | Rosdroff ook voorbereid werd. Hierdoor kreeg ik alle collecties en hectiek mee. Maar hoe ziet zo’n backstage dag er nou uit?

Meestal komen de modellen zo’n 4 uur voor de show aan. Daarna moeten ze de kleren passen, hun haar laten doen, make-up, oefenen met lopen, een generale repetitie doen en tussendoor nog wat eten. Die 4 uur vliegt dus voorbij! Ontwerpers werken meestal zes maanden of een seizoen aan een collectie, die dan tijdens de show getoond wordt. Vaak is zo’n show al na 10 minuten voorbij!

Bij Ajbilou | Rosdroff was de choreografie bijzonder: de modellen moest over een soort van bewegende planken heenlopen. Gelukkig ging dit na een paar keer oefenen steeds beter!

Het filmpje van de show is te vinden op YouTube.

Dag 2 – Zaterdag 28 Januari

Dag 2 begon voor mij eigenlijk om half 8, toen mijn wekker zou gaan. Echter was ik om half 7 klaarwakker: ik wilde dolgraag Fashion Week lopen en vandaag mocht ik maar liefst twee keer lopen! Ik doe nu al zo’n 8 jaar modellenwerk, maar Amsterdam Fashion Week had ik nog nooit op de mainstage gelopen. Ik had al wel Amsterdam Fashion Week DownTown gedaan, dit zijn shows door Amsterdam heen en niet op de officiële locatie (het Westergasterrein). Vandaag was het dan EIN-DE-LIJK zo ver. Ik wist sinds eind december al dat ik geboekt was voor Astrid Elisee, maar in januari was Toos Franken daar ook nog bijgekomen. Het kwam perfect uit: zodra de show van Toos Franken klaar was, was mijn calltime (de tijd waar modellen aanwezig moeten zijn) voor Astrid Elisee.

Ik werd om 11.00 uur verwacht op de locatie, en daar barstte de hectiek meteen los. Ik mocht meteen mijn haar laten doen, waar de haarstylisten 20(!) minuten hadden om deel 1 van mijn look af te maken. Daarna kon ik door naar de fitting, door naar de make-up, toen naar het haar, daarna naar het oefenen met lopen, terug naar de make-up, naar de rehearsal, kleren aan, en show lopen! Door alle drukte heb ik bijna geen foto’s backstage kunnen maken, en heb ik geluncht in de make-up haha.

Helaas bleek na de rehearsel dat ik de sleutel van mijn kluisje kwijt was (heb ik weer…). Dus dat was wel even een stress momentje, want álles wat ik meehad zat in dat kluisje. Gelukkig bleek dat hij na de show in mijn broekspijp zat, maar mán, ik was wel echt even gestresst. Ik zag mijn leven zonder telefoon al voor me…

Om nog even terug te gaan naar de fitting: soms kiezen designers van te voren uit wie wat aanheeft en wat de volgorde is en soms wordt dit op de dag zelf gedaan. Bij Toos werd dit op de dag zelf beslist. Eerst was look 10 mij aangewezen, maar daar bleken de schoenen niet meer in mijn maat te zijn. Daarna mocht ik look 1 passen, en ja hoor, perfect! Dat betekende dat ik de show mocht openen! Hoewel mijn vriendje hier niks van snapt, is de show openen als model een hele eer. Waarom weet ik ook niet precies, maar ik voelde me zeker vereerd en méga blij! Ik heb altijd al eens willen openen en om nou meteen mijn eerste show op Amsterdam Fashion Week te mogen openen, blijer kon ik niet zijn!

Toos Franken is een super-getalenteerd Belgische designer, die ook voor het eerst op Fashion Week showde. Toos gebruikt klassieke lijnen in haar kleding en alles wat zij maakt is met en door Belgische producenten gemaakt. Tijdens de show moesten de modellen een sterke, onafhankelijke vrouw uitstralen. Nou, ik kon wel lachen van geluk toen ik op de catwalk liep, maar helaas mocht dat niet haha.

Foto: Team Peter Stigter

Na de show van Toos vond ik mijn sleutel weer en kon mijn dag niet meer stuk. Een vriendinnetje en een vriend van haar waren komen kijken, dus daar heb ik nog even snel ‘hoi’ tegen gezegd.


(zo gaaaaf)

Daarna moest ik door naar show 2, gelukkig op dezelfde locatie! Het superteam voor het haar en de make-up haalden mijn make-up eraf en gingen mijn haar opnieuw doen. Ik had de hele dag dezelfde gezellige make-up artieste, Kim Nys, dus de make-up verliep soepeltjes. Na eventjes wachten mocht ik door naar het haar, waar ik ook snel mijn avondeten op gegeten heb (ja ja, beste mensen, modellen eten wél. Ik blijf het herhalen. Als ik niks eten, lig ik plat op catwalk in plaats van rechtop te staan).

Ohja, voordat ik het vergeet: Astrid Elisee had een prachtig board gemaakt met alle looks, nummers en de modellen erbij. Ik zag mijn naam bij look 1 staan en kon het bijna niet geloven: ik mocht wéér openen!!!!!!! Ik was mega mega blij want ditmaal zouden mijn ouders, broertje, vriendje, neefje en nichtje in de zaal zitten! Deze dag kon nu al helemaal niet meer stuk. Daarna ging alles snel: doorpassen, oefenen, generale repetitie, naar de wc en hoppa: de show! Alle modellen werden nog snel bijgewerkt, er werd make-up op de handen gedaan (ja, dit gebeurt bij elke grote show en ja, ook op de benen en armen als deze te zien zijn). Daarna ging het gebeuren! Ditmaal had ieder model 2 looks, dus we moesten snel omkleden, maar alles ging gelukkig supergoed!


Spot je look 1 en 11?

Astrid Elisee deed ook voor het eerst mee. Dit is een nieuw concept van fashion week, Fashion Lab en Fashion Lab Pro. Hierbij biedt Fashion Week jong talent een kans om hun werk te tonen. Toos Franken en Ajbilou | Rosdroff deden mee met Fashion Lab, waar de allernieuwste nieuwkomers deze kans krijgen en Astrid Elisee deed mee met Fashion Lab Pro, voor verder gevorderde jonge ontwerpers.

 Foto’s: Team Peter Stigter

Astrid maakt eerlijke producten, waarbij zij de mensen en hun omgeving respecteert. Ze gebruikt enkel zijde, wat de kleding een chique look geeft. Daarnaast zit de kleding heerlijk en is deze gemakkelijk te dragen.

Het was een mega super top dag!

Dag 3 – Zondag 29 januari

Dag 3: de afsluiter! Vandaag mocht ik meelopen bij Liselore Frowijn, die tevens de Fashion Week catwalk afsloot. Ik had al eerder voor Liselore gewerkt en ze is een van mijn favoriete designers. Liselore is nog jong, maar heeft met haar designs al meerdere prijzen gewonnen waaronder de Frans Molenaar Dutch Couture Award en Prix Chloé.

Deze dag begon pas om 15.00 uur, maar bij binnenkomst barstte de hectiek al los. Ik werd meteen doorgestuurd naar het haar, toen naar de make-up, naar de rehearsals, snel wat eten, terug naar het haar, weer in de make-up, kleding aan, generale repetitie, en ready! De show was opgedeeld in twee delen: de pre-collectie (Liselore showt ook in Parijs, waar ze dus de collectie laat zien) en de see-now-buy-now collectie, waarvoor ik meeliep. Het see-now-buy-now concept is een nieuw concept wat al is toegepast door grote designers en nu dus ook door Liselore! Wat dit inhoudt is dat de looks meteen te koop zijn online zodra ze op de catwalk getoond worden. Ik zag dat sommige looks op maandagochtend al uitverkocht waren, dus chapeau Liselore!

Foto: Team Peter Stigter

Het waar was overigens nogal wat werk voor het team. Er werden veel producten in gedaan, met de föhn gestyled, vervolgens heel strak naar achteren en naar boven gekamd (en dit is absoluut geen pretje) en daarna werd de onderkant van mijn haar in een staart gedaan. De bovenkant… Tsja, dat kon ik niet zien, maar op de foto zie je wat het resultaat was!

Kortom, weer een top dag! Ik ben echt énorm fan van Liselore’s werk, dus ik zou zeggen, buy my look!

Dat was Fashion Week alweer voor mij! Helaas geen rust nu maar lekker weer door met stage, studeren, meer modellenwerk en weet-ik-veel-wat. Voor boekingen, vragen, commentaar, neem contact op via Instagram: @anandaaaa!

[flo_mosaic mosaic_id=’1515′]

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.