Chocolate chip muffins

Een recept waar je écht zo mee klaar bent is het basisrecept voor muffins. Ik maakte een lekkere en super makkelijke variant met chocoladestukjes. De voorbereiding duurt hooguit een kwartiertje en na een half uurtje wachten heb je heerlijk verse muffins.

Ik ben een echte bakfanaat en ik trakteer dan ook iedereen die langskomt graag op een lekker baksel. Maarrrr… waar ik vaak tegenaan loop is dat als ik heerlijke cupcakes heb gemaakt, die vervolgens door de afnemer ‘muffins’ worden genoemd. Oké, ik neem het je niet kwalijk dat je het verschil tussen een cupcake en een muffin niet weet. Maar na het lezen van dit artikel zul je die fout niet meer maken.

chocolade-muffins-life-is-like-a-pie-eej-magazine-1

CUPCAKE VS. MUFFIN

Weten jullie het verschil tussen een cupcake en een muffin? Oké komt ‘ie: het begint bij het beslag. Bij het maken van cupcakes mix je het beslag, bij het maken van muffins roer je de natte ingrediënten door de droge ingrediënten met een lepel. Het beslag voor een cupcake is dus glad en muffinbeslag is klonterig en wat dikker. Nog een verschil: een cupcake is zo’n leuk cakeje dat (vaak) wordt versierd met een toef botercrème, een muffin is (meestal) niet versierd en een stuk minder zoet. Ook is een cupcake een stuk kleiner dan een muffin omdat deze niet boven het bakvormpje uit hoort te rijzen. Muffins rijzen als een grote paddenstoel boven de bakvorm uit en zijn dus vaak een stukje groter. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want er zijn zo veel verschillen dat ik eigenlijk niet snap waarom deze twee baksels door elkaar worden gehaald door zoveel mensen.

chocolade-muffins-life-is-like-a-pie-eej-magazine-2

Wat heb je nodig?

Een cupcake of muffin bakvorm
Een rubberen spatel of houten lepel
Een beslagkom
Bakpapier of cupcake vormpjes

Ingrediënten (voor circa 8 muffins)

  • 260 gram bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 110 gram kristalsuiker
  • 250 ml melk
  • 1 el vanille suiker
  • ½ tl zout
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 groot ei
  • 100 gram chocolade naar keuze, in stukjes gehakt

Zo ga je te werk

1. Als je gebruik gaat maken van cupcake vormpjes kun je deze stap overslaan, als je net als ik zelf een mooi papiertje wilt maken kun je hier in een ‘how to’ zie hoe je dit heel gemakkelijk doet.
2. Weeg de ingrediënten af en zet deze klaar. Meng alle droge ingrediënten; bloem, bakpoeder, kristalsuiker, vanillesuiker en zout door elkaar. Meng nu in een andere kom de ‘natte’ ingrediënten door elkaar. Doe nu de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng deze door elkaar met een rubberen spatel of houten lepel. Doe als laatste de chocolade stukjes erbij en roer tot alle ingrediënten nét goed gemengd zijn, het beslag is vrij klonterig, dit hoort zo.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul nu de zelfgemaakte vormpjes of cupcake vormpjes met het beslag. Bij cupcake vormpjes vul je deze tot 2/3. Als je de zelfgemaakte vormpjes gebruikt kun je deze tot de rand van je bakblik vullen met beslag.
4. Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 200 graden in circa 25 minuten goudbruin. Test met een prikker of de muffins gaar zijn. Steek een prikker in een muffin, als deze er schoon uitkomt is je muffin gaar.

chocolade-muffins-life-is-like-a-pie-eej-magazine-featured

chocolade-muffins-life-is-like-a-pie-eej-magazine-4

Laat de muffins 10 minuutjes afkoelen in de bakvorm. De muffins zijn het lekkerst als ze worden opgegeten op dezelfde dag, maar je kunt ze zeker een paar dagen bewaren in een luchtdichte trommel.

Ben jij aan de slag gegaan met dit makkelijke muffin recept? Laat het zien op social media!

Liefs Iris

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.