EEJ! EET: De Gouden Bock

Waar zijn we?: De Gouden Bock, Middelburg
Waarom zijn we er?: De Gouden Bock bestaat 15 jaar en deze mijlpaal wordt gevierd! Ter gelegenheid van het jubileum hebben chef-kok Martijn en gastvrouw Michelle, tevens de eigenaren van het etablissement, aan hun gasten gevraagd wat hun favorieten gerechten waren de afgelopen 15 jaar. Daar kwam een mooie en veelzijdige selectie van 15 gerechten uit die nu in een kleine variant op de kaart staan. Waarom klein? Dat is zodat je meerdere gerechten kan bestellen en delen. Op die manier kan je de verscheidenheid en kwaliteit van de Gouden Bock proeven.
Officieel noemde Michelle 15 gerechten ‘het kerstmenu’, maar ze voegde er meteen aan toe dat het concept zo goed in de smaak valt, dat dit menu nog langere tijd aangehouden zal worden.

WEBSITE: De Gouden Bock

[flo_one_half padding=”20px 10px 20px 0px” class=”” ][/flo_one_half] [flo_one_half_last padding=”20px 0px 20px 10px” class=”” ][/flo_one_half_last]
“Een heftige start”

De Gouden Bock dus, vertel meer! Terwijl Michelle uitleg geeft over De Gouden Bock en de 15 gerechten krijgen we een aperitief.
Wat eten we? Het rode drankje is een Kir Royale met huisgemaakte crème de cassis en het transparante drankje is een alcoholvrije Hugo met vlierbloesem en munt.
En hoe smaakt het? De Kir Royale is behoorlijk zoet, het woord “heftig” werd zelfs aan tafel gezegd, maar wel een goeie opwarmer. Het is een drankje dat je op je gemak moet drinken, wellicht was het dus meer op z’n plaats geweest achteraf tijdens het nakletsen. De Hugo is ook zoet, maar tegelijk ook lekker fris. Af en toe een slokje is heerlijk om je mond ’te spoelen’.


“Lekker zuurtje”

De Gouden Bock dus, vertel meer! Zoals eerder gezegd is De Gouden Bock dus eigenlijk een visrestaurant en daarom kunnen oesters niet ontbreken op het jubileum-menu.
Wat eten we? Zeeuwse platte oesters met tabasco en sjalotjes.
En hoe smaakt het? Wij zijn geen groot liefhebber van ‘blanco oesters’, dus toen we het flesje tabasco zagen werden we enorm blij. Echter intrigeerden de sjalotjes meteen en dus lieten we de tabasco even voor wat het was. Een klein schepje van de zurige sjalotjes op de oester en slurpen maar. Zalig!


“Perfect gebakken”

De Gouden Bock dus, vertel meer! Alle vis bij De Gouden Bock komt uit de Noordzee. Het bewustzijn van de herkomst van het product en het organisch en biologisch werken is een belangrijk aspect in de zaak en dat is zeker terug te vinden (en proeven!) in de gerechten.
Wat eten we? Coquilles met knolselder en appel
En hoe smaakt het? Perfect gebakken coquille met een stevige bite en een mooie smaaktoevoeging in de vorm van de zure en frisse knolselder en appel. Echt onwijs lekker.


“Hoogtepunt van de avond”

De Gouden Bock dus, vertel meer! Eén ding is zeker; je moet niet in je eentje naar De Gouden Bock gaan als je het volledige menu wil benutten. Tuurlijk, in principe kan je in je eentje gaan en een maar paar dingen uitproberen, de gerechten zijn klein genoeg. Maar als je samen komt, kan je natuurlijk veel meer dingen uitproberen en geloof me, dat wil je zeker. Kiezen tussen al die bijzondere en smaakvolle gerechten is namelijk bijzonder moeilijk. We hebben het natuurlijk wel over de beste 15 gerechten van 15 jaar De Gouden Bock hè?!
Wat eten we? Huisgemaakte brioche toast met huisgerookte zalm, gepocheerd ei, hollandaisesaus en peterselie-olie.
En hoe smaakt het? Wat ons betreft het lekkerste wat we deze avond gegeten hebben. Het is een machtig gerecht dus in het geheel van dit menu zou je ‘m zeker moeten delen als je nog meer wilt proberen, anders is het ook ideaal als lunchgerecht of zelfs als anti-kater middel. Hoe dan ook: je moet dit gegeten hebben.


“Heerlijk zacht”

De Gouden Bock dus, vertel meer! We moeten heel even uitbuiken, maar er staat letterlijk en figuurlijk meer lekkers op het menu dus al snel komt het volgende bordje.
Wat eten we? Huisgemaakte ravioli met pompoen en salie
En hoe smaakt het? Dit vegetarische gerechtje is een prima vervolg op de machtige gang die hiervoor kwam. De ravioli is heerlijk zacht van smaak én textuur en die kruidige salie geeft het nog net een klein beetje kick.


“De pepertjes schuif je maar opzij”

De Gouden Bock dus, vertel meer! Een gerecht met mossel kan natuurlijk niet ontbreken op het jubileum-menu.
Wat eten we? Zeeuwse mosseltjes op Thaise wijze met curry en kokos
En hoe smaakt het? Dat er kokos in dit gerecht zit is duidelijk te proeven, maar het is niet overheersend. De dare-devils onder ons kunnen zich wagen aan de pepertjes boven op. Maar wij schuiven ze opzij. Toch proef je wel enigszins een beetje pit, dus de rode vriendjes hebben wel hun werk gedaan. Dit gerecht is voor een klein gerecht relatief groot, dus zeker een aanrader om te delen.


“Zelfs de koriander is lekker”

De Gouden Bock dus, vertel meer! Tja, als je dan toch bezig bent met al het lekkers dat de Noordzee te bieden heeft, dan kunnen gamba’s eigenlijk niet ontbreken op het menu.
Wat eten we? Noodle salade met gamba’s en buikspek
En hoe smaakt het? Wederom een gerecht met een Oosterse twist en dat bevalt prima. Neem een hap en je krijgt eerst een heerlijke frisse en luchtige toon om vervolgens een pittige nasmaak te ervaren. Zelfs de koriander is hier goed op z’n plaats en simpelweg lekker (terwijl we normaliter in het anti-koriander team zitten).


“Nog een hoogtepunt”

De Gouden Bock dus, vertel meer! Achter ons aan de muur hangen allerlei schedeltjes van bokjes. “Die heeft Martijn zelf geschoten”, vertelt Michelle, “In het wildseizoen jaagt hij graag zelf en dat komt dan terug op het menu”. Ondanks dat De Gouden Bock een visrestaurant is, kan je hier dus zeker ook terecht voor andere smaaksensaties. “Het menu wisselt enorm door het aanbod, wat we vandaag dus op de kaart hebben staan, kan over een week anders zijn”.
Wat eten we? Wildpaté met gember en abrikozencompote.
En hoe smaakt het? Wauw, wat een fantastische paté, nog een hoogtepunt! De volle en warme smaak van de paté is onwijs lekker en tegelijk is het ook weer fris met dat beetje compote. Wij denken dat dit gerecht goed gecomplimenteerd kan worden met een glas rode wijn.


“Mooie combinatie aan texturen”

De Gouden Bock dus, vertel meer! En dan komen er drie gerechten tegelijk op tafel die we met z’n allen mogen delen. In eerste instantie lijkt het alsof dat veel te weinig gaan zijn, maar hier wordt duidelijk dat het gaat om kwaliteit en niet kwantiteit. Een hapje is genoeg om een volledige smaaksensatie te krijgen.
Wat eten we? Parelgort bereid als risotto met rode biet, spinazie en een gepocheerd ei.
En hoe smaakt het? Zeer goed! Een mooie combinatie aan texturen én smaken.


“De beste puree ooit”

De Gouden Bock dus, vertel meer! In eerste instantie dachten we dat er vanillevla op tafel kwam, maar de spruitjes verraadden dat dat niet kon zijn (ze durven bij De Gouden Bock best wat uit te proberen, zo bleek eerder met de mossels en de oesters, maar vanillevla met spruiten gaat toch echt een brug te ver).
Wat eten we? Aardappelpuree met stoofperen, spekjes en spruiten
En hoe smaakt het? Een klassiek gerecht maar dan met de beste aardappelpuree ooit. Wanneer we vragen aan chef-kok Martijn wat het geheim van de puree is zegt hij dat er heel veel boter in zit. Dat maakt de puree meteen ook behoorlijk machtig dus wederom is dit een bord dat je echt moet delen.


“Warme smaken”

De Gouden Bock dus, vertel meer! Deze drie gerechten zijn tevens de laatste ‘hoofdgerechten’ die we kregen die avond en zijn wat ons betreft de perfecte afsluiting om te laten zien wat het jubileum-menu inhoudt.
Wat eten we? Wild zwijn met rode kool, jus van rode wijn en paddestoelen.
En hoe smaakt het? Ook dit laatste gerecht van het trio is klein, maar laat zien dat smaak het allerbelangrijkste onderdeel is van een goed gerecht.

[flo_two_fifth padding=”20px 10px 20px 0px” class=”” ][/flo_two_fifth] [flo_three_fifth_last padding=”20px 0px 20px 10px” class=”” ][/flo_three_fifth_last]
“De zoete afsluiter”

De Gouden Bock dus, vertel meer! En dan is het tijd om op het gemak en rustig af te sluiten. Althans, dat denk je wanneer je dit schoteltje krijgt en de mooie cappuccino.
Wat eten we? Nougat, truffel, bitterkoekjes, zandkoekjes en een cappuccino.
En hoe smaakt het? Ze zeggen wel eens dat de verfijning in de details zit en daar is dit bordje met zoete zaligheden een goed voorbeeld van. Het is ogenschijnlijk een simpel bordje met zoetigheid, maar stiekem is dit zo lekker wij vinden dat iedere zelfrespecterende espressobar of koffietent of wat dan ook dit zou moeten serveren. Om nog maar te zwijgen over de koffie, dit is écht heel goed. Daar kan menig restaurant nog een puntje aan zuigen.


“Die nemen we mee”

De Gouden Bock dus, vertel meer! We dachten dat het daar zou eindigen. Met dat mooie bordje en die fantastische koffie. Schijn bedriegt want vervolgens kregen we dit voorgeschoteld. Stiekem zaten we al behoorlijk vol maar hiervoor maken we graaaaag ruimte.
Wat eten we? Met de klok mee beginnend linksboven: een chocolade-karameltaart met een zoute toets, citroentaart met meringue, parfait met karamelsaus, rum en pinda, appelcrumble.
En hoe smaakt het? Ieder dessert dat hier op tafel stond was fantastisch. En machtig. Maar zo fantastisch. Er bleef nog een klein beetje van de chocolade-karameltaart over en die namen we stiekem (oké, iedereen zag het dus zo stiekem was het niet) mee naar huis. En wat blijkt? De volgende dag was ‘ie minstens zo lekker!


DISCLAIMER: SMAKEN VERSCHILLEN

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.