De koele koffie

Als het zo warm is als de afgelopen weken dan staat koffie vaak niet bovenaan de behoeftes van mensen.
Maar je kunt je portie cafeïne ook prima op een verkoelende manier binnen krijgen! En dan bedoel ik niet uit een blikje fris.

In de horeca zie je het steeds vaker voorbij komen: frappuccino, iced latte, cold brew, affogato… Noem het maar op. Maar hoe kun je thuis lekker afkoelen met een koffietje? Hier wat tips!

Affogato

De klassieke koele kikker onder de koffies, met een exotische naam. Het klinkt niet alleen lekker, maar dat is het ook! En de samenstelling is ontzettend simpel: een bolletje vanille ijs met een warme espresso er overheen gegoten. That’s it!

Frappuccino

De afkoeler die via de bekende Amerikaanse keten Nederland bereikte, en ook weer een heel makkelijk recept!
Gooi ongeveer 200ml koude melk, een enkele of dubbele espresso (een lungo werkt ook), flink wat ijsklontjes en wat suikersiroop of caramel naar smaak in een blender en blenden maar! Ook lekker met slagroom en caramel om het af te toppen.

Iced latte

Ook al een makkelijke en verkoelende caffeïnebooster.
Neem een glas met ijsblokjes en vul deze met koude melk tot 1/4 onder de rand. Schenk hier vervolgens een enkele (of dubbele) espresso bij en zie het prachtige schouwspel van het mengen van de espresso met de melk! Als je wilt is deze iced latte ook heerlijk met een scheutje caramel of vanillesiroop!

Cold brew

Toch wel de minst bekende van de bovenstaande koude koffies.
Een cold brew is als een soort whiskey, je kunt hem nippen met een ijsblokje of mengen met iets zachts, in dit geval melk.
Neem 1 deel grof gemalen koffie en 8 delen ijskoud water. Meng dit goed met elkaar in een pot en zet dit in de koelkast voor 18-24 uur.
Haal de het resultaat door een kaasdoek (of theedoek) en je hebt je eigen cold brew!
De smaak is vaak intens en er valt veel mee te experimenteren. Verschillende koffiesoorten, maalgraden en extractietijden noem maar op.

Flash brew

De allermakkelijkste van allemaal.
Een filterkoffie (zoals je die normaal zet) uitgeschonken over ijsblokjes.
Het snel afkoelen van de koffie zal de fruitige tonen benadrukken wat zorgt voor een zachte en licht zoete smaak.

Zo makkelijk is het dus om af te koelen met een cafeïne. Cool hè?

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.