De schaamte voorbij

De allereerste keer dat ik, samen met mijn gezin en mijn moeder, een bezoek bracht aan een minibieb is nu zo’n jaar of twee geleden. Het plan om zelf een minibieb te beginnen, hier in Zuiddorpe, was op dat moment al in een vergevorderd stadium. En ja, als je dan zelf een minibieb gaat beginnen wordt het ook wel eens tijd om er eens één in het echt te bezoeken.

In Noordwijk, mijn geboortedorp, waren op dat moment al verschillende minibiebs te vinden. Wij gingen opzoek naar het biebje wat niet te ver van mijn ouderlijk huis ligt en waar we ook oma mee naar toe konden nemen. Al snel was het kastje gevonden. Dicht bij de boulevard en mooi gelegen op een binnen plaatsje bij een aantal woonhuizen. Van een afstand bewonderde wij het bibliotheekje. Maar ja, dan moet je er nog wel naar toe. En dat bleek toch wel even een dingetje… Zomaar bij iemand ‘het erf’ opstappen is toch niet iets wat je zo gemakkelijk doet. Ohhhh spannend, gaan we het doen?! Durf jij?! Waaah spannend!!! Jaaaa, we doen het! Gelukkig hoorde we of zagen we niemand, dus hup, daar gingen we (vader, moeder, drie kinderen en oma in d’r rolstoel… Even voor het plaatje). Op naar de kast. Gelijk enthousiast; wat een mooie kast en wat een mooie boeken en tijdschriften en ohhhh… Te leuk allemaal!!!

jet-de-schaamte-voorbij-eej-magazine-column-little-free-library

En dan opeens een stem: “Kunnen jullie het een beetje vinden”? Och jeetje, dan voel je je toch een beetje betrapt. En dan is het moment daar, onze eerste ontmoeting met een ‘minibieb beheerder’. Leuk!!! Er volgt een enthousiast gesprek en er worden adressen uitgewisseld en beloftes gedaan. We komen zeker nog eens terug en we komen zeker eens langs in Zeeuws Vlaanderen, als het zo uitkomt.

Nu staat ons eigen biebje alweer bijna twee jaar voor ons huis en we genieten er met volle teugen van (nou ja, eerlijk zijn… Vooral moeders). Maar ook hier merk je dat de eerste stap soms lastig is. Het blijft een beetje eng om zomaar bij mensen de tuin in te stappen, de deurtjes te openen en op je gemak een keuze te maken.

Laat ik u geruststellen. Elke minibieb of ‘little free library beheerder’ vindt het ontzettend leuk als u gebruikt maakt van zijn of haar biebje. Neem er rustig de tijd voor. Leen een boek, ruil en boek of laat een mooi boek achter voor iemand anders. Maken er meer mensen gebruik van het kastje dan zal de inhoud ook sneller wisselen en dat maakt het alleen maar leuker!

En vooral niet schrikken als de minibieb mevrouw (en een enkele keer ook een heer) naar buiten komt. Die komt zeker niet controleren wat u aan het doen bent maar een gezellig praatje daar zijn ze meestal wel voor in!!

Nog even een tip. Bij de meeste minibiebs is een gastenboekje te vinden en alle minibieb beheerders vinden het heel erg leuk als u daar een berichtje in achterlaat.

Laat het los… Laat het gaan…. Komt allen naar de minibieb!!!

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.