De Zeeuwse nerd

De Zeeuwse nerd die over digitale flauwekul zeurt.

Zeeuwen voor honderden euro’s opgelicht via Facebook.

Deze shockerende titel verscheen onlangs in de Provinciale Zeeuwse Courant. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme en vanwege de drang naar onderzoeksjournalistiek gaat uw reporter de straat op.
Vervolgens de hoek om, en dan een willekeurige kroeg induiken.

“Cafe Betty”
Zoals doet vermoeden is dit een duidelijke link naar het schilderij van Gerhard Richter, genaamd (jawel) Betty. Wat mijn gedachten extra versterkt zijn de niet op twee handen te tellen; dikke brilletjes die op een Macbook Pro 15inch bezig zijn met het tikken van hun ‘novel’. Een heuse vinylplaat (The Donalds – Hair before Her) is zachtjes door de zaak te horen. In mijn ooghoek zie ik een jongeman zitten. Ietwat verscholen achter een Windows laptop. Nippend aan een Bionade.

Na mezelf voorgesteld te hebben aan de jongeman (Pieter Pakinghe) wil hij me te woord staan. Tenminste, als ik hem niet opzadel met reclamepraatjes want dan zal hij zijn ad-blocker op mij toepassen.

Pieter, jij als frisse vrije jongen. Vast ook actief op het fenomeen Facebook. Hoe denk jij over dit nieuwsfeit:
“Minstens tien Zeeuwen hebben in de afgelopen twee maanden aangifte gedaan van identiteitsfraude via Facebook. De schade loopt daarbij in de honderden euro’s. De politie onderzoekt de aangiftes.”

Inderdaad meneer van Casuwele, ikzelf bezit ook een Facebookprofiel. Maar dan wel onder een pseudoniem want u weet maar nooit welke smeerlappen u iets proberen te verkopen. Daarbij heb ik ook niet de behoefte om mezelf als Pieter Pakinghe te profileren, door middel van het posten van koude cava’s in Cadzand of winterse bieren in Bruinisse, op een té vol terras, met té populaire mensen binnen het kader van mijn selfie, met té luid rondpompende house-beats die je overigens uiteraard niet hoort op een foto, maar dat terzijde.

Bent u dan niet bang dat uw pseudoniem afgepakt zal worden slinkse criminelen die aan de haal gaan met uw naam en u vervolgens honderden euro’s uit de portemonnee klopt?
Klopt inderdaad. Ook al bezit ik een Facebookprofiel en ben ik dus ‘one-click-away’ van een diefstal. Echter heb ik mijn pseudoniem zo gemaakt dat geen enkele crimineel zou willen die op zijn naam te willen hebben. De ene noemt het vulgair, de ander platvloers. Wat in ieder geval blijkt is dat ik sinds mijn aanmelding op 24 mei 2011 nog geen enkele grapjas ben tegengekomen die mijn pseudoniem wilde afpakken.

Mag ik u vragen wat uw naam is op uw Facebookprofiel?

Dat heeft u zojuist gedaan.

Maar u gaat het mij niet vertellen?
Nee, Meneer van Casuwele.

Ok, jammer.
Is dit een vraag?

Hoe denkt u over de trend van ‘faceswapping’? (dit is wel een vraag)
Ik geloof niet in trends. Een trend is van te voren al ten dode opgeschreven, anders was het niet een trend. Dat ik nu hier zit met een laptop, Windows weliswaar, is ook een trend. Vroeger zaten hier nog echte mannen. Havenarbeiders waarvoor je plek moest maken. Anders deden zij het wel. Met een hamer. Tegenwoordig kom je hier niet binnen zonder laptop omdat de kastelein anders boos wordt omdat hij dan voor niets een gratis WiFi netwerk heeft verschaft. De code vind ik overigens hier nogal moeilijk. Namelijk 1054PGJEE19PRROCKCITYwillemVeRmAnDeRe. Maar eenmaal ingelogd heb je hier vrijblijvende internettoegang, waardoor als ik hier kom mij niet telkens moet aanmelden. Wat mij wellicht wel extra interessant maakt voor internetcriminelen. Zouden die overigens echt bivakmutsen dragen wanneer ze gaan hacken of identiteitsfraude plegen?

Ik denk het niet nee. Trouwens die Bionade. Is dat lekker?
Welnee, maar iedereen drinkt het hier. Ze hebben ook gewoon een bierkaart hoor. Maar daar begin ik pas aan als de bloggers naar huis gaan. Ben bang dat ik anders te weinig likes ontvang op mijn Instagram. Je zou hier overigens eens de bio-fair-trade-slavenvrije droge worst moeten proberen!

Nee liever niet. Ik ga wel om een Bicky Burger in de eerste de beste zeecontainer onder een viaduct waar ze tenminste wel het werkvolk toelaten.

Hierna bleek dat dit door Pieter Pakinghe werd ervaren als een advertorial. Waardoor hij mij verwijderde van zijn tafeltje en ik verdorie aan de bar moest gaan zitten en de bierkaart ontdekte. Zag dat ze hier een Mort Subite Witte Lambic in een bevroren glas schenken. En dan dat maar geprobeerd. Na de WiFi met code 1054PGJEE19PRROCKCITYwillemVeRmAnDeRe geïnstalleerd te hebbe, heb ik iedereen met een vreemde naam op Facebook verwijderd. Vervolgens heb ik mijn smartphone in mijn tas gestoken en genoten van een zonnetje en uitzicht op de zee waar eigenlijk iedereen zijn mobiele apparaten in moet donderen. Een ‘novel’ schrijf je niet met een laptop maar met levensvreugde en non-digitale observering. Met een te felle zon en een te fikse rekening op zijn tijd. Maar ach, ik ga dat eens lekker niet delen met mijn criminele Facebook vrienden. Die hebben nu al genoeg aan hun hoofd nu dat de politie een onderzoek start.

ELKE OVEREENKOMST MET BESTAANDE PERSONEN, GEBEURTENISSEN, PLAATSEN OF ENTITEITEN BERUST OP LOUTER TOEVAL IN DE WERKELIJKHEID.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.