EEJ! EET: Yellowtail Kingfish


“Tussen tonijn en zeebaars in”

Waar zijn we? Kingfish Zeeland, Kats
Oh leuk, vertel meer! Vis is een groot onderdeel op het menu bij de mens. Daarom wordt er volop gevist in de zee met als gevolg dat sommige soorten met uitsterven bedreigd worden, zoals de Blauwvintonijn. Om dat probleem te verhelpen wordt er steeds meer op grotere schaal vis gekweekt buiten de zee. Zo ook in Colijnsplaat/Kats waar Kingfish Zeeland is gevestigd. Kingfish Zeeland wil de Yellowtail Kingfish meer onder de aandacht brengen door zelf deze vis te kweken in grote bakken op het land in een loods.
Wat eten we? Rauwe Yellowtail Kingfish met een snufje zout
En hoe smaakt het? Dit eenvoudige hapje laat zien wat voor vlees we in de kuip hebben met de Yellowtail Kingfish. De textuur zit tussen een tonijn en zeebaars in en heeft een mooie zachte smaak. Die unieke combinatie nodigt uit om de vis te bereiden naar eigen wens en om ermee te experimenteren.


“Heerlijk zilt”

Waar zijn we? Nog steeds bij Kingfish Zeeland
Oh leuk, vertel meer! In meerdere grote bakken worden de visjes van larve af aan gekweekt tot grote eetbare jongens in Kingfish Zeeland’s eigen hatchery. Daar gaan wel wat jaartjes overheen. Voordat zo’n vis achttien kilo weegt zijn ze ongeveer tien jaar, maar in principe zijn ze al klaar voor de markt na drie maanden.
In de bakken waar de vissen rondzwemmen wordt gebruik gemaakt van een biologische filter die het Oosterscheldewater filtert. Op die manier worden de vissen in de meest optimale omstandigheden gebracht met als resultaat een vis van hoge kwaliteit, vertelt de directeur Ohad Maiman. Een ander voordeel van dit systeem is dat er geen antibiotica aan te pas hoeft te komen om de vissen gezond te houden. Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij het kweken van de Kingfish bij Kingfish Zeeland.
Wat eten we? Geroosterde Yellowtail Kingfish met sojabonen, lenteui, oerwortel en dashi van gerookte graten (de bouillon die later in het bakje geschonken werd).
En hoe smaakt het? Eigenlijk is op de foto een belangrijk onderdeel van dit gerecht nog niet eens te zien, namelijk de bouillon (dashi). Dit gerecht laat zien dat de vis veel ruimte biedt om creatief verwerkt te worden in gerechten. De bite van de Kingfish is heerlijk in combinatie met de zachte smaak van de dashi en de pit van de lenteui.


“Een totale combinatie van smaken”

Waar zijn we? Nog eventjes bij Kingfish Zeeland
Oh leuk, vertel meer! Chefkok Mart Scherp van Restaurant Scherp is ambassadeur van de Yellowtail Kingfish. Mart is fan van de delicate smaak en bijzondere textuur. Daardoor is de vis een veelzijdig product dat rauw, gegrild, geroosterd of ouderwets gebakken in een koekenpannetje gegeten kan worden.
Doordat de vis vers en snel, binnen 24 tot 48 uur voor de lokale markt, geleverd kan worden vanuit Kingfish Zeeland, wordt de beste kwaliteit gegarandeerd.
Wat eten we? Sashimi van Yellowtail Kingfish met een zoet-zure komkommer, ponzu (sojasaus met een vleugje citrus) en furikake (yuzu, sesamzaadjes, gedroogd zeewier en wasabi).
En hoe smaakt het? We hebben textuur, smaak en een mooi aangezicht. Er is zoet, zuur en zout. Het heeft een zachte touch, met een stevige bite… Dit is hoe je de Yellowtail Kingfish wil hebben.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.