Gesloten gordijnen

Gesloten gordijnen


Deze niet-rijmende interpretatie van een fictief Europees krantenartikel werd onlangs geïnterpreteerd met als bron de Provinciale Zeeuwse Courant door uw reporter die zo nu en dan ter plaatse is. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme en vanwege de drang naar onderzoeksjournalistiek gaat uw reporter de straat op.
Dan de hoek om. Vervolgens duikt hij een willekeurige kroeg in.

[flo_one_half padding=”20px 20px 20px 20px” class=”” ]Het EK is bezig. In Zeeland geen gekte rondom dat spektakel. We doen niet mee. We hebben andere dingen aan het hoofd. De PZC vertelt ons dat toeristen 1,5 miljard euro hebben uitgegeven in onze provincie. De PZC vertelt ons overigens ook dat Zierikzeese hondenbezitters moeten opletten wegens vergiftigde worsten. Ook vertelt het ons dat het orgel van de Cuyperskerk te Sas van Gent in gebruik blijft. Vergeet overigens niet dat de PZC ons meldt dat in 8 van de 10 voetbalstadions van het EK in Frankrijk gras ligt uit Kapelle. Die overigens groen gespoten is omdat het nog maar een paar dagen voor aanvang van de wedstrijden gezaaid is.

Een goede tijd om eens de stilte op te zoeken. Een dorp vinden waar al jaren geen geboortes zijn geweest. Geen restaurants, bioscopen of luxewinkels. Metaalmoeheid in verroeste winkelgevels met lege etalages. Een dorp zonder feestcomité. Niet een verhaal over wat daar zou moeten gebeuren, maar juist praten over kwesties waarover ze blij zijn dat ze daar niet plaatsvinden. Hoe wordt hier gesproken over het EK, vergiftigde worsten, orgels en groener gras?

1 bakker, 8 slagers, 2 garagisten, anderhalve groenteboer, 432 sterke verhalen en 15 cafés telt dat dorp. Ik kies voor één van de laatste.

Café Derdelinks is de plek

Om 12:34 uur draaien ze steevast de plaat “Gently” van “The Delvins”. Ik wil daar bij zijn, vandaag. En ben dat dan ook.

Ik treed een wereld binnen met op het oog gelijkgezinden (consorten).
We ontmoeten John van den Buitengedijkt. Je kan hem vergelijken met o.a. Kees Aendijke, Jan Sint-Janscapelle en Rover Steelant. Maar dat heeft John liever niet. Hij kent ze namelijk niet persoonlijk. Tenminste, dat vertellen zijn tafelgenoten/goede vrienden: (Kees Aendijke, Jan Sint-Janscapelle en Rover Steelant). Tijd dat de wereld kennis maakt met John van den Buitengedijkt.

John, om te beginnen een directe vrije schop. Hoe denkt u over het EK?
Des te langer je er naar kijkt, des te minder kennis heb je er over.

U doelt op het aanstaande vertrek van Mart Smeets bij Studio Sport?
Dat lijkt me een inkoppertje in de extra tijd van de 2e helft van een oude Zweed in ‘91 in die ene bocht.

Heeft u wijze raad waar we niks mee kunnen?
Des te langer je over wijze raad nadenkt…[/flo_one_half] [flo_one_half_last padding=”20px 20px 20px 20px” class=”” ]…Des te meer stilte er is om na te denken in een gesprek

Wat is tegelijk luxueus en amateuristisch?
Als je nu een goedkoop antwoord verwacht mag je mooi 1000,- euro dokken!

Aan welk lawaai ergert u zich in dit stille dorpje?
Vroeger aan The Smiths. Tegenwoordig zou ik het niet weten.

U bent wel van de korte antwoorden hè?
Ja en nee eigenlijk.

Zal ik dan nu met dit niet relevante gesprek afsluiten?
Fluit maar af.

U zet een journalist buitenspel.
Leuke woordgrapjes telkens, maar, ik geloof niet meer in sport. Gok-Chinezen in het voetbal. Epo in het wielrennen. Op den duur moet je een lijn trekken. Dat namen de Russische atleten nogal letterlijk.

U heeft nogal stevige kritiek. Kunt u zich feitelijk duiden?
Nee, daar gaat de lijnrechter over.

Wie zal Europees kampioen worden?
FC Diaspora.

Daarna wendde John van den Buitengedijkt zich tot zijn vrienden, (Kees Aerendijke, Jan Sint-Janscapelle en Rover Steelant). Ik heb vervolgens maar een magazine gepakt die in de kozijnen lag te verstoffen. Er stond een flitsende advertentie + recensie over een sterrenrestaurant. Het was op de fiets te doen volgens het magazine. Het menu bestaat uit:

Ganzenlever/Appel/Knolselder


Schelvis/Zeekraal/Citroengras/Avocado

Zeebrugse Garnalen/Asperges/Zuring

Lam/Tuinbonen/Doperwten/Dragon

Passievrucht/Cocos

&

Lambada Aardbei/Chiboust/Crème Brûlée.

Ik zal dit zeker eens bezoeken. Mocht het gras daar echt groener zijn, dan hou ik u uiteraard op de hoogte. Maar ik hoop dat de lamsworsten niet vergiftigd zijn. Dat het orgel van de Cuyperskerk in Sas van Gent de gemoederen niet al té wakker houdt. Het zou wat zijn. Nietszeggend nieuws dat mensen aan het denken zet.

[/flo_one_half_last]

ELKE OVEREENKOMST MET BESTAANDE PERSONEN, GEBEURTENISSEN, PLAATSEN OF ENTITEITEN BERUST OP LOUTER TOEVAL IN DE WERKELIJKHEID.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.