Het hout van Mija (+ winactie!)

DE DAGEN WORDEN KORTER, DE WOLKJES KOMEN WAT VAKER VOOR DE ZON EN DE TUSSENIN JAS WORDT TEVOORSCHIJN GEHAALD. TIJD OM THUIS DICHT BIJ DE VERWARMING TE ZITTEN EN DE GEZELLIGHEID IN HUIS TE HALEN! DAAROM IS OKTOBER DE WOONMAAND; DE MAAND OM HET BINNENSHUIS WAT AANGENAMER TE MAKEN!
IEDERE WOENSDAG IN OKTOBER DELEN WE EEN ARTIKEL GERELATEERD AAN INTERIEUR EN WONEN.

d o o r :   E v a   L a n g e r a k

Van de grote imposante tafels tot de kleine afgewerkte schaaltjes of dienbladen; alles is van de beste kwaliteit hout bij Mija de Rijk uit Middelburg. Haar producten hebben al in tijdschriften gestaan zoals ELLE Wonen en de Residence. De producten die Mija aanbiedt zijn niet alleen van hoge kwaliteit, maar hebben ook een verhaal.

Mija volgde een studie Ontwikkelingsvraagstukken en koos er destijds voor om in de Filipijnen haar stage te doen. “Ik ging stage lopen bij een regionale organisatie die zich richtte op vrouwen. Ik was niet persé geïnteresseerd in het krijgen van een baan, ik wilde juist zien en leren hoe een regionale organisatie problemen aanpakt en het zelf oplost. Toen ik terugkwam in Nederland zei mijn stagebegeleider tegen me dat ik iets creatiefs moest gaan doen, aangezien ik niet in een hokje paste.”

 

De Filipijnen had iets met Mija gedaan en ze was vastbesloten om het een vervolg te geven. “Ik moest iets vinden wat ik zowel in het buitenland kon doen als hier in Nederland. Ik heb namelijk echt een andere cultuur nodig in mijn dagelijks leven. Tijdens mijn verblijf in de Filipijnen heb ik een jongen ontmoet die werkte bij een Filipijnse landbouworganisatie. Hij nam me mee naar een dorp waar ik meerdere families leerde kennen die samen meubels en objecten maakten van het hout wat ze in de jungle kapten. Die mensen maakten te gekke dingen, maar hadden geen afzetmarkt. Ik kwam met het plan om de producten van hen te kopen in Europa. Ik betaal de helft vooraf en de andere helft betaal ik als de producten uit het gebied vertrekken, klaar om verscheept te worden. Het is namelijk eerder regel dan uitzondering dat ze of een te lage prijs krijgen voor hun producten en/of worden ze niet of maar gedeeltelijk betaald. Deze mensen leven van dag tot dag en hebben altijd moeilijk toegang tot financiële middelen. Het is een kwestie van wederzijds vertrouwen en dat vertrouwen is nog nooit geschaad.
Mijn interesse in andere culturen, liefde voor interieur en iets voor elkaar betekenen komen samen in deze business. De mix van verschillende culturen in een interieur vind ik echt te gek. De mensen waar ik nu mee samenwerk kunnen hun kinderen nu laten studeren Dat is echt heel erg tof. En het mooie is, dat ze het allemaal zelf doen. Ik geef ze namelijk eerlijk geld voor iets wat ze zelf produceren.”

[flo_one_half padding=”20px 10px 20px 0px” class=”” ][/flo_one_half] [flo_one_half_last padding=”20px 0px 20px 10px” class=”” ][/flo_one_half_last]

Mija’s meubels en decoratiestukken worden allemaal met de hand gemaakt, van het moment dat een carabao (soort buffel, red.) de boom uit de jungle trekt tot het opschuren. Het proces van maken is erg arbeidsintensief. Wie een schaal van Mija op zijn tafel heeft staan, weet dus dat het product met veel zorg is gemaakt en op een eerlijke manier van maker naar klant is gekomen. Of fair trade producten nou ‘hip’ zijn of niet: Mija’s producten worden toch een stukje mooier door de eerlijke boodschap die het met zich meedraagt.

//DEZE ACTIE IS AFGELOPEN. WINNAAR IS VIA INSTAGRAM BEKENDGEMAAKT//

Het is vandaag Halloween dus ook wij doen een trick or treat op de laatste dag van de oktober woonmaand.
We mogen namelijk deze prachtige schaal van Mija weggeven via Instagram.

De schaal ter waarde van €260,- is gemaakt van molavehout en is, net als alle andere producten van Mija, volledig met de hand gemaakt in de Filipijnen en vervolgens behandeld door Mija.
De robuuste schaal is een parel op zich en heeft eigenlijk niet eens een vulling nodig. Maar mocht je er toch je fruit, sokken of kat in kwijt willen: het kan prima.

Wat moet je doen om kans te maken op de schaal?
– Like @magazineeej eej en @mija_de-rijk op Instagram.
– Like de post over de winactie op de feed van eej! magazine.
– Plaats een foto van de (lege) plek waar jij deze schaal wilt plaatsen, gebruik hierbij de hashtag #eejmagazinexmijaderijk
– Of tag onder de foto op de feed van eej! magazine een persoon die jij deze prijs gunt.

Je hebt tot zaterdag 4 november 20.00 uur de tijd om mee te doen!

De winactie wordt op geen enkele manier beheerd of gesponsord door Instagram. De actie loopt tot zaterdag 4 november 20.00 uur. Alleen deelnemers die reageren of een foto plaatsen én de post liken maken kans op de prijs. Winnaar wordt persoonlijk op de hoogte gebracht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.