Illegaal grondgebruik

Illegaal grondgebruik


Fictie in de werkelijkheid vertaald in de vorm van een column. Met als bron de Provinciale Zeeuwse Courant door uw reporter die zo nu en dan ter plaatse is. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme en vanwege de drang naar onderzoeksjournalistiek gaat uw reporter de straat op.
Dan de hoek om. Vervolgens is hij getuige van een realistische reconstructie van de Slag om Verdun. Dictum factum.


OOSTBURG – Bewoners die illegaal een stukje gemeentegrond in gebruik nemen en daarna net doen of het van hen is: het gemeentebestuur in Sluis wil er wat aan doen.

Er zouden zo´n 750 gevallen van soevereiniteits strijders in de gemeente Sluis zijn. Dat klinkt niet alleen veel. Dat is veel. En om mij nu vrolijk te mengen onder de boze landopeisers lag niet in de lijn der verwachting.

Het was prachtig weer, en ik wilde de rust opzoeken. Dus ik trok mijn sloffen aan en liep via de garage de tuin in. Mijn stoel was gisteravond al vakkundig feng shui neergezet in een prettige tussenwereld van licht en schaduw. Alsof ik als het ware in een vrije bewerking zat van Morning Sun van Edward Hopper.

Tot dat daar plots de kuikens vanuit de woondoos naar buiten kwamen gekropen. Goeiemerge was hetgeen wat kuiken #1 te zeggen had. Het duurde eventjes, maar uiteindelijk kwam ook #2 naar buiten. Vol trots toonde #2 een grote medaille. ´Die ehnk gewonn´ bie ringriejen vóó kuukkes` vertelde hij vol trots in zijn dialect. Ze moesten er snel vandoor want de platte kar kon elk moment aankomen. Ze gingen een rondje rond de kerk doen, en dan lekker allyoucaneaten a volonté.

Ik liep een eindje het gazon op om te kijken of de zonnebloemen zich al lieten zien. Uit het niets bulderde een stem mijn richting uit. `Help ´s sjouwen vintje` riep de man. Het was een oude Jamaicaan genaamd Desmond Mare. Hij was hier samen met enkele landgenoten in de vroege jaren ´70 neergestreken, om vervolgens nooit meer weg te gaan. In een Jamaicaanse krant had ooit een lollige student die stage liep bij de Jamaicaanse krant een verhaal bedacht over de gouden bergen bij de Schelde. Dat liep echter zo uit de hand dat jonge Jamaicanen massaal het avontuur tegemoet gingen.

Dit verhaal vertelde hij blijkbaar altijd tijdens een eerste ontmoeting met mensen. Het verhaal bleek echter minder spannend. Dus dat ga ik hier niet vertellen. Jullie willen amusement lezen. De grote koppen lekker doorscrollen. Nou mensen, vandaag zal er een heuse schatvondst worden beschreven door uw reporter die zo nu en dan ter plaatse is.

Desmond Mare nam mij mee naar zijn Combine. Een Claas Dominator 78. Hij had zijn leven als hardwerkende boer inmiddels alweer vele jaren terug ingerruild voor een teruggetrokken pensioentrekkende nomadenleven. Enkele keren per jaar reed hij puur voor de lol een rondje in zijn machine. Op zoek naar ongerepte landschappen en interessante ontmoetingen.

Desmond, je riep voor mijn hulp. Wat moet er gebeuren?
Ik heb een kist gevonden. Maar het lukt me niet hem te openen. Heb jij toevallig een gereedschapskoffer in de buurt liggen?

Aangezien we 1 meter van mijn tuin vandaan stonden, had ik binnen 2 minuten al een 98delige inbussleutelset, een betonschaar, een dissel, een klots, een lasapparaat, een guts en een haakse slijper bij elkaar verzameld.

Desmond keek vol verbijstering naar de klots. Die deed hem denken aan het eiland Murano waar hij zo’n 8 jaar heeft gewoond om de kunst van het glasblazen te leren. Hij haalde zijn portemonnee naar boven en toonden me enkele foto’s die er in zaten. Zo was hij onder andere te zien op een foto met Fidel Castro en een door hem gemaakte grote asbak in de vorm van een ster. Prachtige robijnrode glinstering en perfecte pasvorm voor de traditionele sigaar van Fidel.

Ik gaf hem de haakse slijper aan en hij begon vol emotie aan de klus. Hij brulde hard en sleep haaks maar er kwam geen beweging in de kist. Het was even stil totdat hij vanuit het niets zo hard vloekte dat alle vogels uit de bomen wegvlogen. De kist sprong open en nieuwsgierig, maar geduldig, stapten we op de kist af.

In de kist lag een bordeaux rode zijden tas. Dit gaf mij nog even tijd een vraag te stellen.
Desmond, wat vind jij er van dat de Provincie geen behoefte heeft aan een discussie over de tol van de tunnel?
Vintje, ik heb daar op dit moment ook geen behoefte aan. De actualiteit is voor mij overigens op het moment ook te wazig. Overal gebeurt hetzelfde, je hoeft enkel de plaatsnamen te veranderen als eindredacteur. Serieuze journalisten staan uren in de brandende zon, om vervolgens van een demissionaire Minister te horen dat ‘de gesprekken lopen, en voorlopig nog wel even lopen’.
Maar nu kijken wat er in die schat zit.

Voorzichtig pakt Desmond de zak op. Op dat moment komt er een man aanlopen die druk met zijn armen zwaait. Op zijn arm een grote eenhoorn getattoeëerd. DAT IS MIJN LAND roept hij terwijl hij op dat moment nog maar 3 meter van ons vandaan staat.
Om ruzie te voorkomen laten Desmond en ik het hier maar bij. We zijn blij met het avontuur dat ons gegund is. Er is zoveel meer wereld buiten de schatkist dan er in.
Zeg, moest de groene container niet naar buiten vandaag? Vraagt Desmond mij.
Verdomme hij heeft gelijk. Ik ren richting de container en vlieg met het gevaarte door de gang richting de straatkant. Om de hoek verschijnt de vuilniswagen net.

Terwijl ik terugloop om Desmond gedag te zeggen is hij in geen velden of wegen te bekennen. Ach geen nood. Ik kwam hier eigenlijk voor een rustige dag.

ELKE OVEREENKOMST MET BESTAANDE PERSONEN, GEBEURTENISSEN, PLAATSEN OF ENTITEITEN BERUST OP LOUTER TOEVAL IN DE WERKELIJKHEID.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.