Koffie goed zetten (5 tips)

Waar moet je op letten?

Mij wordt regelmatig gevraagd of ik tips heb om koffie beter te zetten. Vooral door mensen die in de horeca werken of thuis een espressomachine hebben.

Of nou ja, eigenlijk is de eerste vraag meestal of ik ‘even’ wil uitleggen hoe je een hartje maakt en is de tweede vraag of ik nog tips heb. Het hartje maken kost vooral veel oefenen (en blijven oefenen), het juiste melkschuim hebben en filmpjes kijken voor de juiste techniek. Maar tips om koffie beter te zetten zijn er genoeg! Met de onderstaande tips kun je er voor zorgen dat je je koffie zo goed mogelijk kunt zetten (met zowel een espressomachine als wanneer je met de hand koffie opschenkt).

1. Werk schoon

Gebruik jij dezelfde pan twee keer zonder ‘m af te wassen? De meeste mensen niet geloof ik. Het is daarom ook extra belangrijk om met koffie zetten schoon te werken. Maak je materiaal tussendoor goed schoon.

Maak je stoompijpje altijd schoon tussen het melk schuimen door, maak je filter schoon en droog en zorg voor een schone omgeving. Zorg er voor dat je om de zoveel tijd een flinke schoonmaakbeurt of onderhoudsbeurt geeft aan je spullen zodat ze goed schoon zijn en lang mee kunnen gaan.

2. Meten is weten

Dit is een tip voor de echte liefhebber, maar als je écht goede koffie wilt zetten dan wil je dat ook kunnen herhalen. Daarvoor moet je een paar dingen meten om het later nog een keer te kunnen doen op dezelfde manier. Een aantal tools: een precisieweegschaal, timer en een maatbekertje (of shotglaasje).

Weeg je hoeveelheid koffie af, meet de tijd die je als doorlooptijd hebt en het volume van je resultaat. Er zijn nog veel meer opties om dingen te meten, maar dit zijn de eerste en beste tools voor een consistent lekker kopje koffie.

3. Oefening baart kunst

Er is natuurlijk een kans dat de eerste koffie die je maakt niet smaakt zoals je had gehoopt. En dat geeft niet, want nu weet je in ieder geval hoe het niet moet. Blijf oefenen, dan wordt je vanzelf beter en voor je het weet zet je de perfecte espresso en cappuccino’s met een driedelige tulp als latte art.

4. Smaak is persoonlijk

Smaakt jou koffie zoals je wilt? Dan hoef je niks te veranderen. Maar proef je ergens een koffie die je fantastisch vindt? Dan wil je dat natuurlijk zelf ook kunnen! Maar smaak blijft persoonlijk, dus niet iedereen vind dezelfde koffies lekker. Probeer daarom je eigen smaak te vinden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar espresso: een Ethiopische koffie die licht is gebrand zal een totaal andere ervaring opleveren dan een donker gebrande klassieke Italiaanse blend. Er is geen goed of fout! Ga op zoek naar jouw smaak en sta open voor nieuwe smaken.

5. Goed materiaal is het halve werk

Het is eigenlijk heel simpel: Je kunt niet verwachten om een Grand Prix te winnen in een afgeschreven auto zonder APK en 250.000 kilometer op de teller. Hetzelfde geldt voor het zetten van koffie. Je kunt niet verwachten de perfecte espresso uit een slecht onderhouden goedkope machine te krijgen. Dat wilt niet zeggen dat het niet mogelijk is! Maar goed onderhouden materiaal maakt het wel een stuk makkelijker en goedkoop is duurkoop, vergelijk het maar met een auto.

Succes met het zetten van de perfecte koffies, thuis of op het werk. En als je tussendoor vragen hebt? Stel ze dan gerust.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.