Koffie-ologie

In de voorgaande blogs heb ik natuurlijk al het een en ander verteld over koffie. Hopelijk heb je daar wat van opgestoken.


Nu de feestdagen er aan komen en je met vrienden of familie weer bij de zak van Sinterklaas zit of rond de kerstboom, wil je natuurlijk aan iedereen laten horen wat je wel niet van koffie weet. Om die kennis nog eens extra aan te vullen heb ik een soort spiekbriefje gemaakt met weetjes over koffie die voor leuke discussies kunnen zorgen tijdens de feestdagen!

Dan hoeft je zwager het tenminste niet wéér net als ieder jaar over zijn nieuwe auto te hebben tijdens het gourmetten.

Oké, daar gaan we!

 • Wist je dat dit jaar de hoogste prijs voor een kopje koffie is gevraagd? In Dubai kostte afgelopen September 1 kopje van deze zeldzame Panamese koffie maar liefst 68 dollar!
  Er was slechts 45,5 kilo van deze koffie beschikbaar en heeft het hoogst ooit gescoord in smaak volgens het officiële Global Specialty Coffee Grading System. De koffie leverde ongebrand 1,324 dollar per kilo op tijdens een veiling!
  Ik denk dat je wel vreemd wordt aangekeken als je hier melk of suiker in doet..

 

 • Drink je wel eens instant koffie? Van die korrels of poeders waar je alleen nog maar water aan hoeft toe te voegen en je hebt een kopje koffie, jeweetwel. Wist je dat deze instant koffie wordt gemaakt van de aller-, aller- allerlaagste kwaliteit bonen? De koffiebessen die op de grond zijn gevallen, rot zijn, beschimmeld of aangevreten zijn door insecten worden verwerkt tot dit gemakkelijke goedje. Gelukkig proef je hier uiteindelijk niks van door het ingewikkelde verwerkingsproces en toegevoegde smaakmakers, maar het is toch niet zo’n lekker idee.

 

 • Ik heb het al in een eerdere blog genoemd, maar ik zeg het gewoon nog een keer: de meeste mensen drinken ’s ochtends koffie om wakker te worden. Maar wist je dat je eigenlijk altijd even moet wachten met je eerste bakkie? In het eerste uur nadat je wakker bent is de cafeïne namelijk veel minder effectief en zal je de hele dag door je cafeïne-level moeten aanvullen (wel lekker natuurlijk). Dat heeft te maken met het hormoon cortisol waar je wakker en alert van wordt.

 

 • Wil je wakker worden van koffie? Neem dan een filterkoffie in plaats van een espresso. Per milliliter zit er meer cafeïne in een espresso, maar in een mok filterkoffie zit uiteindelijk veel meer cafeïne dan in een klein kopje espresso.

 

 • Nederlanders drinken per hoofd van de bevolking de meeste koffie ter wereld! De gepubliceerde getallen variëren, maar we drinken tussen de 2,5 en 3,5 kop koffie per persoon per dag. Als die nou eens allemaal De Zeeuwse Branding zouden drinken…

 

 • Je kan niet doodgaan van te veel koffie. Althans, het kan wel, maar dan moet je 70 kopjes koffie drinken om aan de dodelijke hoeveelheid cafeïne te komen.
  Tegen die tijd ben je al eerder overleden aan de hoeveelheid water die je hebt binnengekregen!

Hopelijk kom je hier de feestdagen mee door en kom jij over als de ware koffiekenner. En zo niet, dan hoop ik in ieder geval dat je wel lekkere koffie hebt tijdens deze dagen.

Alvast fijne dagen vol gezelligheid en heerlijkheden gewenst!

Oja, de vorige keer heb ik het gehad over de herkomst van koffie en eindigde ik met de vraag in welke Amerikaanse staat er koffie wordt verbouwd. Het juiste antwoord was: Hawaï! Had jij hem geraden?

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.