Koffiecocktails

Het zonnetje komt af en toe nog kijken, het is niet meer warm genoeg voor ijskoffie, maar ook nog niet koud genoeg voor de warme chocomel of kerst-koffiespecial. Tijd voor iets wat verfrist, maar je ook een beetje opwarmt.
Ik zeg: tijd voor een koffiecocktail!
Er zijn natuurlijk een aantal klassieke koffiecocktails waar iedereen wel eens van heeft gehoord: de Espresso Martini, Black Russian, Irish Coffee en zo zijn er nog wel een paar.
Maar wist je dat het heel makkelijk is om zelf een heerlijke koffiecocktail te maken?
In deze blog leg ik uit welke cocktails je gemakkelijk thuis kunt maken, zowel met, als zonder alcohol.
Ook zonder echte bartendertools kun je namelijk thuis supertoffe cocktails maken!
 
– Coldbrew Moscow Mule
De Moscow Mule wordt normaal gemaakt met gemberbier en vodka, maar hier past heel erg goed een flinke scheut coldbrew bij!
– EG&T
Vorige week hebben we deze cocktail ook gemaakt op het Oesterfestival in Yerseke.
Eigenlijk is het recept heel simpel: veel ijs, gin, tonic en daar bovenop een espresso! Veel makkelijker krijg je ze niet.
Je kunt hiervoor wel het beste een wat neutralere tonic gebruiken en een gin die mooi aansluit op de espresso. Denk bijvoorbeeld aan een kruidige Indonesische espresso in combinatie met Bobby’s Dry Gin of een gelaagde Windkracht 4 van De Zeeuwse Branding in combinatie met Hermit Dutch Coastal Gin.

(Ook verrassend lekker zonder gin!)

 

– Black Out
Een alcoholvrije cocktail, en ook erg gemakkelijk om te maken.
Neem een cola met veel ijs en schenk daar de espresso op. Garneer afhankelijk van de herkomst van de espresso met bijvoorbeeld wat sinaasappel of juist munt of limoen.
(Let wel op, rustig schenken anders dan schuimt de drankje alle kanten op!)

En mocht je deze zelfde cocktail nou wel met alcohol willen, dan raad ik hem aan met rum.

 

– Flashbrew Whiskey

In de vorige blog over het maken van ijskoffie hebben we het gehad over flashbrew. Je kunt deze flashbrew nog wat spannender maken door hem op de peppen met een shot whiskey! Een combinatie die je echt zal verrassen. Wel aan te raden om ijskoud te drinken en met sinaasappelschil te garneren.

 

– Arabica Sour
Dit is toch wel de meest fancy cocktail van het rijtje. Neem één derde deel vers gezette (het liefst licht gebrande) filterkoffie, één derde deel ijsblokjes en een zesde deel limoensap en een zesde deel eiwit.
Gooi het geheel in een blender en serveer in een mooi coupe glas. Je kunt het glas dan heel makkelijk nog wat garneren met een snufje basterd- of rietsuiker op de schuimlaag.
 
De mogelijkheden van een koffiecocktail zijn eindeloos! En hoewel veel koffiecocktails gebaseerd worden op de klassieke espresso is er nog veel meer te maken met filterkoffie, coldbrew en noem maar op.
Ga jij aan de slag met het maken van een heerlijke gecaffeïneerde cocktail? Laat het ons weten of het is gelukt en hoe ie smaakt!

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.