NK Oestersteken 2017

Een oester met gruis? Vier punten aftrek. Een exemplaar ondersteboven presenteren? Ook vier punten aftrek. Een ongeopende oester? Dertig punten aftrek.
Oestersteken is meer dan je mes tussen de schelp zetten en het beestje proberen eruit te wippen. En dat werd bewezen op het Nationaal Kampioenschap Oestersteken in Bruinisse afgelopen 11 september.

De jury bestaande uit voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging Cees van Beveren, Jonkheer Rob Boddaert en Bram Verwijs van Premier Mosselen jureerden de plateaus met 25 oesters blind.

Het principe is simpel. Je krijgt 25 oesters voorgeschoteld (op het internationale kampioenschap in Galway, Ierland zijn dit er trouwens 30) die je zo snel mogelijk moet openen zonder dat de kwaliteit van de oester verloren gaat. Dat betekent dat de oester mooi gepresenteerd moet worden zonder gruis, zonder beschadigingen en al helemaal niet met (menselijk) bloed. Handschoenen aantrekken als oestersteker is dus geen overbodige luxe.

De handschoen of de theedoek
Toch droegen verrassend genoeg niet alle 9 deelnemers een handschoen tijdens het kampioenschap. Publiekslieveling en de uiteindelijke nummer drie Wouter Kik gebruikte zelfs enkel een theedoek om z’n oesters in positie te houden.

Daarom is het interessant om te zien hoeveel verschillende technieken er zijn bij het oestersteken. Voor Marcel Schouwenaar, die net niet de eerste plek behaalde, was het mes essentieel en bracht daarom zijn eigen ontworpen exemplaar mee. Zijn oestermes van chirurgisch staal en met speciale fin moeten ervoor zorgen dat het oestervlees onbeschadigd blijft en gruis geen kans krijgt in de schelp te komen.

Wat ook opviel was dat winnaar en dus Nationaal Kampioen Oestersteken 2017 Joost Deurloo de zijkant van zijn mes gebruikte om de oester te openen. Een techniek waardoor hij met kop en schouder boven de rest uitstak qua snelheid. In zijn finaleronde wist Joost zelfs alle 25 oesters te openen in 2.12 minuten. Een snelheid die behoorlijk dichtbij het record komt van 1.55 minuten.

Zodra de kandidaat zijn oesters geopend had, moest het belletje rinkelen. Een belangrijk onderdeel van de wedstrijd, hier hangt namelijk je tijdscore van af.

Het natuurproduct
De oesters die worden geopend bij het kampioenschap tijdens het Internationale Oyster and Seafood Festival in Galway zijn de Galway Bay oesters die minstens 76 millimeter in diameter zijn. Tijdens het NK werden er Platte Grevelingen Oesters van Krijs Verwijs geopend.

Dat de wedstrijd afhangt van een natuurproduct maakt het extra spannend. Geen een oester is hetzelfde en je hoeft maar één lastige schelp te hebben en je hele wedstrijd kan ondersteboven liggen. Dat werd tijdens de voorrondes bij de enige vrouwelijke kandidaat in het gezelschap, Yvette Goedegebure ook helaas duidelijk.

Zodra het belletje van de kandidaat rinkelt stopt de tijd en wordt het plateau meegenomen om door de jury, die blind jureert, gekeurd te worden. Alle oesters worden stuk voor stuk gecontroleerd.
In totaal waren er drie voorrondes met in iedere ronde drie kandidaten. De drie beste en snelste kandidaten gingen door naar de finale.

De punten
Het uitzoeken van wie waardig zijn om in de finale te staan is een intensief proces voor de juryleden. En als er voor je neus in totaal meer dan 200 oesters worden geopend, word je als toeschouwer toch ook wel hongerig. Daarom hadden Edwin Vinke en Wouter Kik van De Kromme Watergang op creatieve wijze oesters, mossels en scheermessen bereid om in de tussentijd te serveren.

Joost Deurloo (midden) mag Nederland vertegenwoordigen op het Internationale Kampioenschap voor Oestersteken in Galway, Ierland.

De wedstrijd is bijzonder om te zien en mee te maken. Helemaal omdat je in je achterhoofd moet houden dat degene die als eerste klaar is met steken, niet per definitie de winnaar is. Als de kandidaat de oester serveert met bloed of meerdere oesters met gruis op zijn plateau heeft liggen, dan is de kans groot dat het puntentotaal behoorlijk slinkt. Hoe de oesters uberhaupt gepresenteerd worden op het plateau kan ook nog van belang zijn. Een nette en aantrekkelijke presentatie levert extra punten op.

Uiteindelijk bestaat de top drie oesterstekers van het Nationaal Kampioenschap 2017 volledig uit Zeeuwen. Winnaar Joost Deurloo uit Bruinisse mag nu Nederland gaan vertegenwoordigen in Galway op 23 september.Meer zien? Bekijk dan het fotoverslag.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.