Over een boekenkastje…

en hoe het allemaal begon…

Het was in het voorjaar van 2014 dat ik het voor het eerst tegen kwam in het magazine Flow. Een Little Free Library ofwel een minibieb. Een klein kastje aan of bij je huis, waar buurtgenoten een boek kunnen lenen, ruilen of een mooi boek kunnen achterlaten voor een ander. Een idee wat was overkomen waaien uit Amerika en op dat moment voorzichtig zijn intrede deed in ons land. Wij kenden het fenomeen al een beetje van campings in binnen- en buitenland, waar bij de receptie vaak wat boeken achtergelaten worden door campinggasten zodat iemand anders die weer kan lezen. Direct was ik enthousiast. De Flow werd bewaard en het idee bleef ergens in mijn hoofd rond spoken.

Maanden gingen voorbij. Voor mij was het niet zo’n beste tijd. Ons middelste kind had een zware tijd op school, mijn vader overleed en het ziekenhuis waar ik op dat moment werkzaam was al verpleegkundige verkeerde in zwaar (financieel)noodweer. Mijn man bekeek de zaak eens van een afstandje en zag ik dat ik wel toe was aan een positief verzetje.
“Zeg Jet, zo’n boekenkastje waar je het eens overhad, gaan we daar eens werk van maken?!”. Dat moest hij maar één keer zeggen. Een kastje werd gevonden en palen, schroeven en beton gekocht. Er kwam glas in de deurtjes en het kastje kwam strak in de lak. De knopjes aan het laatje vonden we nog tussen de spullen in de schuur van mijn vader en maakte het kastje helemaal af. Boeken werden verzameld en flyers rondgebracht op het dorp.

Op drie oktober 2014 was het zover. De opening van onze eigen minibieb. Lieve vrienden en familie kwamen samen, er werd gespeecht en getoost en mijn lieve vriend en schrijver Raoul Fenijn Rammeloo verrichtte de officiële opening van Jet’s Minibieb. Een prachtige avond en een prachtig begin van wat je ondertussen geen hobby meer kan noemen maar echt mijn passie is. Nu, anderhalf jaar later is er veel te vertellen over Jet’s Minibieb. Er waren bijzondere ontmoetingen, het biebje bracht mooie verhalen, en prachtige anekdotes.

Niet alleen in en om het biebje zelf gebeuren mooie dingen maar ook op de, bij Jet’s Minibieb behorende Facebookpagina, valt altijd wel iets te beleven. Hier schrijf ik over het biebje, boeken (ja, echt) en over al het wel en wee in minibieb en boekenland.
En zo is het begonnen, een kastje met boeken waar mensen uit de buurt met veel plezier gebruik van maken, wat stimuleert tot lezen en waar mensen weer eens een praatje met elkaar maken.
Ik zie u graag terug! Op de Facebookpagina van Jet’s Minibieb of misschien wel ‘in het echt’ op Zuiddorpe. U bent van harte welkom.

Mariëtte de Mul Vermeij,
Jet’s Minibieb

Comments

  • Zo treffend Mariette. Het biebsucces is je gegund. Zoveel passie voor een hobby heb ik zelden gezien. Het kost energie maar je krijgt er volgens mij 2x zoveel energie voor terug. Ga lekker zo door Jetje. Het maakt je zo gelukkig. Xxx

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.