Pont Sluiskil echt in gevaar

Pont Sluiskil echt in gevaar

SLUISKIL – De pont van Sluiskil dreigt echt te verdwijnen.

 Deze titel verscheen onlangs in de Provinciale Zeeuws Courant. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme, pessimisme en isme.

Een isme is een zelfstandig naamwoord dat eindigt op het suffix-isme. Tevens wordt het gebruikt om een breed scala aan ideologieën, concepten en dergelijke aan te duiden. Maar dat terzijde.


Ik moest de kop in de krant 3 keer lezen. Om er vervolgens achter te komen dat ik 9 keer het woord SLUISKIL gelezen heb. En alsof dat nog niet erg genoeg was…

…Verder in het bericht was te lezen: “Als het veer wegvalt, moeten ze uitwijken naar de brug bij Sluiskil. Dat is om en minder veilig. De brug staat bovendien vaak open.”
Ik begon echt compassie met die bevolking te krijgen. Voor mijn gevoel was dit echt een tegenslag-na-tegenslag-na-tegenslag verhaal. Dit moest ik wel uitzoeken. Het bericht op de website van PZC had welgeteld 0 reacties. Zijn die mensen afgesloten van de buitenwereld + van het wereldwijdeweb? Of leeft de kwestie eigenlijk totaal niet onder de bevolking. Nochtans is er de laatste tijd een heuse opmars van protesten op straat. Kijk naar Amerika. Waar ze in de ban zijn van een commercial over een blikje marketingtroep.

Voordat ik zou vertrekken naar Sluiskil wilde ik mij eerst grondig inlezen. Op Wikipedia kwam ik het volgende tegen: “Bij de grote verbreding van het Kanaal Gent-Terneuzen in het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw werd het hart uit het dorp gehaald (“in het kanaal gevallen”, zoals de inwoners zeggen): ruim tweehonderd woningen, winkels, een kerk en een school moesten worden gesloopt.” En dan moest de reis nog beginnen.

Ik fietste op een aardig tempo. Drinking Songs van Matt Elliot door mijn oortjes. Om alvast in de sfeer te komen. Binnen enkele minuten reed ik tussen de knotwilgen de polder in. In de verte meende ik Antonius van Loon te zien. Eerste medaillewinnaar op de Olympische Spelen in de geschiedenis van de Nederlandse atletiek. Hij zat in het Nederlandse touwtrekteam, bestaande uit: Wim Bekkers, Wim van Rekum, Rinus van Rekum, Henk Jansen, Jan Hengeveld, Sjitse Jansma, Willem van Loon (broer van) en Antonius van loon. Allen hebben zij een Wikipediapagina. Een tip voor als je echt niks te doen hebt. Het bleek overigens niet Antonius van Loon te zijn die ik zag, maar een tuinman die toevallig daar moest zijn die dag.

Na enkele flauwe bochten en een hairpin racete ik richting de chicane. Maar toen hield het fietspad plotseling op met bestaan. Het ging over in een combinatie van drijfzand en iets wat leek op afgedankt sloopmateriaal. Het begon me op te vallen dat ik al een tijdje geen teken van leven had gezien. Na 10 minuten door een bosrijk gebied te hebben gefietst kwam ik toevallig uit op een open plek. In het midden van die plek stond een grote abri met een poster met 2 panda’s er op. Wat is de natuur toch mooi. Doordat het zo uitvergroot is in de media, bezit ik nu allerlei onzinnige feiten over panda’s. Wist je dat een pasgeboren pandababy net zo groot is als een pakje boter?

Wat ik mij tevens afvroeg. Waren de mensen in Sluiskil het vertrouwen in de politiek verloren dankzij de Pont kwestie? En dan beseffen dat het thema van het vorige kabinet “bruggen bouwen” was.

In de verte knipperde een rood lampje. Het zal toch niet waar zijn bedacht ik me. Ik stapte af en liep de laatste 200 meter. Richting een brug. Je kon duidelijk zien dat dit het werk was van Niccolò Barattieri. Een beetje jammer dat de brug open stond. Ik had eerder al gehoord dat de pont er ook uit lag deze week. Er zat niets anders op dan huiswaarts keren. Eenmaal halfverwege ontving ik een appje van Jacques Brieskerke. Ik had met hem afgesproken in ’t lokale café “de Beschaafde Buts” in Sluiskil. Ik zou hem het een en ander hebben willen vragen over de lokale en internationale actualiteit. Hij was de plaatselijke filosoof. Het zal voor een andere keer zijn. Gelukkig bleek hieruit wel dat ze over internet beschikten. Dan moet een bruggetje of bootje ook niet zo lastig zijn lijkt me. Heb je vast wel een appje voor. Of google het even.

ELKE OVEREENKOMST MET BESTAANDE PERSONEN, GEBEURTENISSEN, PLAATSEN OF ENTITEITEN BERUST OP LOUTER TOEVAL IN DE WERKELIJKHEID.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.