Sustainable

sustainable

səˈsteɪnəb(ə)l
adjective
  • causing little or no damage to the environment and therefore able to continue for a long time
  • able to continue over a period of time

Van 5 tot en met 14 oktober vindt de vijfde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week plaats.

Sustainable fashion, oftewel duurzame mode, is een begrip dat steeds meer naar de voren komt in de mode-industrie. Dat is belangrijk en ook niet zo gek als je naar de feiten kijkt. Mode is na olie de meest vervuilende industrie ter wereld. Hoe dat mogelijk is, is niet duidelijk, maar dat er verandering moet komen wel.

Op hele simpele wijze kan je zelf een duurzamere kledingkast creëren.

Vermijd fast fashion. Vergelijk het met fast food: het is een snelle hap die in eerste instantie best lekker is, maar uiteindelijk helemaal niet goed voor jezelf en het milieu. Fast fashion is gemaakt om snel in de winkels te liggen maar ook om relatief snel weer vervangen te worden in je kledingkast, de kwaliteit is doorgaans niet hoog en het productieproces niet milieuvriendelijk.
Let op de stoffen. Kies voor biologisch katoen, wol en zijde. Bij deze stoffen zijn minder of zelfs helemaal geen pesticiden en andere chemicaliën gebruikt waardoor het milieu ervan profiteert. Er wordt ook steeds meer materiaal gemaakt van alternatieven bronnen zoals brandnetel en bamboe. Lyocell is gemaakt van houtsnippers en is 100% biologisch afbreekbaar.
Draag bij aan circulaire economie. Heel simpel: ben je een kledingstuk beu? Breng het naar de kringloopwinkel of breng het naar een plek waar het gerecycled kan worden. Denim is bijvoorbeeld een stof dat zich goed leent voor een tweede leven.
Let op je wasmiddel. Kleding moet hoe dan ook gewassen worden, maar in plaats van chemisch wasmiddel kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een ecologisch wasmiddel zoals Seepje, of stoom je kleding (als kleine opfrisbeurt) in de badkamer.

Moois & Meer in Middelburg verkoopt naast hun bekende linnengoed en hamamdoeken tegenwoordig ook duurzame mode. Hun najaarscollectie bevat onder andere stukken van Fog Linen Work, Kowtow, Kings of Indigo en Cossac.

Bezoek Moois & Meer op Sint Janstraat nr. 8 of online op mooisenmeer.nl.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.