Vrolijke meringues

Op mijn eigen website postte ik een paar maanden terug al eens een recept voor meringues. Nu ik even geen inspiratie had ben ik hier dus weer mee aan de slag gegaan. Deze keer maakte ik vrolijke meringues die doen denken aan de zomer. En wat helemaal leuk is aan deze meringues maken? De kans is groot dat je er niet voor naar de supermarkt hoeft, win win situatie als je ’t mij vraagt.

Wat heb je nodig

Een (metalen) beslagkom
Hand- of standmixer
Een spuitzak met kleine ronde spuitmond
Bakpapier
Een oven met bakplaat

Ingrediënten (40 kleine meringues)

 • 90 gram eiwitten (circa 3 medium eieren)
 • 180 gram fijne kristalsuiker
 • Kleurstof en/of sprinkels

Om de perfecte meringues te maken weeg je de hoeveelheid eiwitten af en pak je het dubbele gewicht aan suiker. Dus 100 gram eiwit betekent dat je 200 gram suiker nodig hebt. Het is dus belangrijk in dit recept dat je zowel de suiker als de eiwitten zorgvuldig afweegt voordat je aan het werk gaat.

vrolijke-meringues-eej-magazine-life-is-like-a-pie-1

Hoe ga je te werk?

 1. Voordat je begint met het opkloppen van de eiwitten is het slim alvast wat voorbereidend werk te doen. Om te beginnen pak je een bakplaat en leg je hier een vel bakpapier op. Voordat je kunt beginnen met de eiwitten zorg je dat de beslagkom die je gaat gebruiken goed vetvrij is, ik gebruik altijd een metalen beslagkom als ik aan de slag ga met eiwitten. Om te zorgen dat je kom vetvrij is kun je deze even insmeren met citroensap/een halve citroen voordat je begint. Vergeet ook de oven niet aan te zetten, om te beginnen verwarm je deze op 200ºC.
 2. Om te zorgen dat de suiker straks goed wordt opgenomen in de eiwitten gaan we deze eerst verwarmen. Verdeel de suiker over de bakplaat met bakpapier en zet dit voor een minuutje of 5 in de oven. Ondertussen kun je beginnen met het opkloppen van de eiwitten.
 3. Zet de mixer op de laagste stand en begin met het kloppen van de eiwitten. Als de eiwitten schuimig worden en het volume neemt toe, zet je de mixer op de medium/hoogste stand. Ga door met kloppen tot de eiwitten mooie witte pieken vormen. Als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat de eiwitten uit de kom vallen is je eiwit stijf genoeg.

 

vrolijke-meringues-eej-magazine-life-is-like-a-pie-2

 

 1. Als het goed is, is de suiker die in de oven is gegaan nu een beetje donkerder verkleurd. Maak je geen zorgen als de suiker niet heel erg verkleurd is, als deze maar goed warm geworden is. Haal de suiker uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 100ºC voor het bakken van de meringues. Ook zet je opnieuw een bakplaat klaar met hierop een velletje bakpapier.
 2. De warme suiker voeg je beetje bij beetje toe aan de eiwitten, terwijl je deze doorklopt op hoge snelheid. Als alle suiker is toegevoegd aan de eiwitten, klop je nog ongeveer 5 minuten door op hoge snelheid. Voel nu met je vinger of je nog korreltjes suiker voelt, zo ja dan moet je nog even door mixen tot alle suikerkorreltjes zijn opgelost. Het eiwit moet nu stijve pieken vormen die mooi glanzen, dan ben je klaar voor de volgende stap.
 3. Om de mooie gele kleur op de meringues te krijgen voeg je de kleurstoffen niet toe aan de eiwitten. Eerder deed ik dit wel, tot ik er achter kwam dat juist dat de reden was dat mijn meringues vaak scheurtjes hadden, niet meer doen dus! Om de kleur toe te voegen gebruik je een spuitzak. Zorg dat de spuitzak klaar ligt voor gebruik, dus met het spuitmondje er al op bevestigd. (ik gebruikte een spuitmondje met een 3mm ronde tip) Vouw de spuitzak een stukje binnenstebuiten en zet met een nieuw en schoon penseel verticale strepen kleurstof aan de binnenkant van de spuitzak. Ga je voor de meringues met gekleurde sprinkels, dan hoef je geen kleurstof te gebruiken (kan natuurlijk wel ;)). Spuit de meringues op de bakplaat zoals uitgelegd in de volgende stap. Strooi een paar sprinkels over elke meringue voordat ze in de oven gaan en ga door met stap 8.
 4. Vouw de spuitzak voorzichtig terug en zet deze in een hoge beker of glas. Schep nu voorzichtig de opgeklopte eiwitten in de spuitzak. Op de bakplaat ga je nu mooie ‘kisses’ maken. Dit doe je door de spuitmond ongeveer een centimeter van de bakplaat te houden, rechtop. Voer nu een beetje druk uit op de spuitzak terwijl je de spuitzak op 1cm hoogte recht houdt. Als de meringue naar jouw idee groot genoeg is trek je de spuitzak omhoog zodat een mooi puntje ontstaat. De meringues die ik maakte zijn circa 3cm in omvang, dus niet heel groot. Laat ook ongeveer 3cm ruimte tussen de meringues op de bakplaat zodat deze mooi egaal kunnen bakken.
 5. Zet de bakplaat met de meringues in de oven op 100ºC en bak deze 30 tot 40 minuten. Als je de meringue van de bakplaat kunt pakken zonder dat deze nog vastplakt aan het bakpapier zijn ze goed. Met kleinere kisses, zoals degene die ik maakte, heb je aan 30 minuten baktijd al genoeg. Als de kisses klaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.

 

vrolijke-meringues-eej-magazine-life-is-like-a-pie-4

Meringues kun je makkelijk tot twee weken bewaren in een luchtdichte trommel, op een donkere koele plek (keukenkastje). Bewaar de meringues absoluut niet in de koelkast, dit komt de smaak en structuur niet ten goede!

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.