Waar moeten we heen met alle baggerspecie?

Waar moeten we heen met alle baggerspecie?

Deze titel verscheen onlangs in de Provinciale Zeeuwse Courant. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme, pessimisme, parachutisme en de drang naar onderzoeksjournalistiek gaat uw reporter de straat op.Dan de hoek om. Vervolgens springt hij in het diepe. Een diepe geul in dit geval.De Westerschelde wordt continu gebaggerd om op diepte te blijven. De specie wordt op speciale plekken in de rivier gestort, waarbij de natuur en het bodemleven worden ontzien.
Nee, het zal nooit gebeuren, maar stel dat alle bagger die jaarlijks uit de Westerschelde komt over Middelburg wordt gestort, dan staan de inwoners 20 centimeter in het zand. Bijna elke dag zijn baggerschepen bezig om te zorgen dat de grootste schepen naar Antwerpen kunnen varen. De bagger wordt op speciale plekken in de rivier gestort. Maar de grenzen ervan komen in zicht. Wat nu?

Wat nu, is de vraag inderdaad. Het zijn hoogtijdagen voor de moddergooiers. De mensen die vinden dat zij op een speciale plek op het land wonen waarvan de grenzen in zicht komen. In feite sluiten die mensen zichzelf op door grenzen rond zich te bouwen.

Om mijzelf te verdiepen in het bagger onderwerp ging ik richting de Diepe Put van Hansweert en Inloop Ossenisse. Dat zijn plekken die aangewezen zijn tot nieuwe mogelijke stortplekken. Gert-Jan Liek van Rijkswaterstaat en Kirsten Beirinckx van het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken hebben dit bepaald. Dat is namelijk hun werk. Gebieden vinden waar nog bagger gedumpt mag worden.

Gert-Jan noemt het dan ook niet zomaar baggerstortplekken. Hij omschrijft het als afgebakende gebieden waar vergunningen voor zijn verleend. Wie verleend zulke vergunningen vraag ik me af. Aan de oevers van de Inloop Ossenisse kom ik iemand tegen waarvan ik niet verwacht dat hij het antwoord weet. Dat is ook zo als ik hem er naar vraag. Hij haalt zijn schouders op en wijst naar een baggerschip in de verte.

Zijn naam is Barrie Agger. Werkzaam in de voetballerij en sinds afgelopen week trots eigenaar van een Datsun Z2+2Port uit 1976. Maar dit terzijde.
Op de vraag of ik enkele onderwerpen mag bespreken antwoord antwoord hij kort met een knikje. Misschien maar beter, want hij komt net van het veld afgedropen waar zijn team met 9-0 verslagen is. Ik heb mijn notitieboekje bij de hand, potlood achter het oor en dictafoon als appje op m’n nieuwe iPhone.

Barrie, vraag 1. Waarom wees je zonet naar dat baggerschip?
Daar wilde je me over spreken toch? Ik ben niet echt een voorstander van zulke waterboeren. Modder van de ene naar de andere plek versjouwen. En dan lekker cashen bij Rijkswaterstaat en het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Dan zijn die Nederlanders toch net beter in het verzinnen van een pakkende naam voor hun instanties.

Ik hoorde onlangs dat Sluise scholieren een uur op de bus moeten wachten. Hoe denkt u daar over?
Het is natuurlijk triest om te lezen dat in een krimpregio als gemeente Sluis, de kleine aantallen jongeren die er nog wel zijn, 55 minuten te vroeg naar een bushokje lopen. Deze mensen weten vast de bustijden dondersgoed uit hun hoofd. Zorg simpelweg dat je er vlak voor vertrek staat. Opgelost. Klaar.

Wat doe je tijdens kerst?
Dan zwem ik de Elfstedentocht. Ik start bij Hoofdplaat. Dan zwem ik door de Springergeul richting Borssele. Vervolgens richting Nummer Een. Daar drink ik dan een koffie bij Tearoom de Platte Saucijs. Daarna weer even het water in richting de Bol. Een zandplaat waar je altijd bekenden tegenkomt die je niet verwacht. Vorig jaar daar nog een praatje gemaakt met de huisarts van mijn buurman. Even een stukje lopen over de zandplaat en dan weer het water in. Richting de haven van Vlissingen. De veerpont aantikken is een stuk gemakkelijker geworden sinds die PSD weg is. Dan in snelvaart langs Breskens – Nieuwvliet Bad – Cadzand-Bad. Op de laatstgenoemde plek nam ik meestal even een rustmoment. Echter is die plek afgelopen maanden omgetoverd tot een miljonairs-Efteling voor bootjesmensen. Ik zal deze kerst dus direct naar mijn volgende stop moeten zwemmen zonder pauze. Dishoek. Daar doe ik niks, en heb ik niks noemenswaardigs over te vertellen. Dishoek dus. Dan zit ik inmiddels op 9 steden. U telt het straks vast na wanneer u dit gelezen hebt. Enfin. Dan Westkapelle. En dan om een Westmalle. In Knokke.

Tot slot, wilt u de lezertjes nog iets vertellen. Een levensles wellicht?
Wees niet bang voor de ijsbeer die je ziet.

Na deze nikszeggende quote zei ik goedendag tegen Barrie en stapte op mijn fiets.
Eenmaal thuisgekomen even de sportuitslagen gelezen, liggend op mijn bank.

-Nederlands Kampioenschap rolstoelbiljart. 1. Murat Gercek Ottersum 8-13, 1.62; 2. Jan Versprille Breda 8-12, 4.03; 3. Frans van Buel Kerkrade 8-10, 2.14; 6. Rudy Rousseau Terneuzen 8-6, 2.71.

-Dressuuramazone Emily Wiskerke uit Kamperland was zaterdag in de Adri Zoon Schelpdier-competitiewedstrijd van de RV De Paardenbloem in het ZZ-Licht overtuigend de beste.

-Jeroen van Damme uit Roosendaal heeft zondag de zeventiende editie van de Zakloop in Nisse op zijn naam geschreven. De voormalig Nederlands kampioen kwam op de halve marathon tot 1.14.02 uur.

Tot zover. Tot de volgende.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.