Wat moeten we aan dit najaar?

Door: Evelien Platteeuw

Ik heb jaren over trends geschreven voor mijn eigen modeblog Fashionjunky.nl. Toch had ik me nooit verdiept in waar die modetrends vandaan kwamen. In mijn werk als communicatieadviseur bij het TextielMuseum in Tilburg ben ik erachter gekomen dat dit fenomeen zich heeft ontwikkeld in de 20e eeuw. Producenten van synthetische kleurstoffen ontwikkelden zich tot trendvoorspellers van modekleuren. Er ontstonden bureaus in Parijs die stalenboeken met de nieuwste modestoffen rondstuurden. Dat was het begin van de modetrends. Later werd dit concept verder ontwikkeld door de industrie om meer producten te verkopen; door modetrends te introduceren zorgden ze voor een continue vraag naar nieuwe producten.

Het concept van modetrends is nog steeds actueel, al is de invloed waar deze trends vandaan komen wel aan verandering onderhevig. Vroeger bepaalden de producenten van stoffen de modetrends, later werden dit de modeontwerpers die hun ontwerpen presenteerden tijdens de populaire modeweken en tegenwoordig is het geen eenrichtingsverkeer meer, maar worden deze ontwerpers juist geïnspireerd door wat zij zien ‘op de straat’. Ook zien we steeds vaker dat de actualiteiten en zelfs de wereldpolitiek de mode beïnvloedt.

Een feit blijft dat designers hun kleding moeten blijven verkopen. Dat is waarom elk seizoen weer nieuwe trends te zien zijn op de catwalks tijdens de grote fashionweeks. Zoals iedereen wellicht wel weet, herhalen trends zich om de zoveel jaar opnieuw, maar opvallend genoeg bijna nooit letterlijk. Dit is natuurlijk met een reden, want designers moeten blijven vernieuwen. Trends uit het verleden worden vaak toch in een ‘nieuw jasje’ gegoten. Zo ook aankomend seizoen.

Van jongs af aan ben ik bezig met mode. Nog steeds struin ik dagelijks Instagram, Pinterest, Vogue en online street style magazines af om op de hoogte te blijven van de laatste trends. Het is bijna niet bij te houden, maar gelukkig kan ik het voor jullie nu op een rijtje zetten. Wat is dit najaar ‘in’ en wat moet je absoluut uit je garderobe bannen?

check it out

De Britse ruit is terug van eigenlijk nooit weggeweest, maar dit najaar duikt het herkenbare patroon echt overal op. De tartan ruit in verschillende kleuren en maten kan zelfs met elkaar gecombineerd worden. Ruit op ruit is geen probleem dit najaar.

wild wild west

Franjes, western boots, bruine tinten, het is net alsof je je in ‘the wild wild west’ bevindt. Voeg western-geïnspireerde items toe aan je garderobe en je kunt de plank in ieder geval niet mis slaan. Laat dit nou ook zo’n trend zijn eigenlijk nooit helemaal weggeweest is. Heb je dus nog die vintage Western boots staan van jaren geleden of dat leren jasje met franjes? Trek het gauw uit je kast, want het mag weer gezien worden!

dierenprint

Je haat het of je houdt ervan: dierenprints. Ik zelf ben er groot fan van en dit seizoen mag je all out gaan. Of je nu kiest voor een all-over-geprinte jurk of een outfit waarin je dierenprints van verschillende groottes en kleuren met elkaar combineert, het kan allemaal.

neon

Kun je ze nog herinneren? Ongeveer 10 jaar geleden waren de neon croptops niet aan te slepen. Toch ben ik blij dat deze neon-trend nu terugkomt in een herfst/winterseizoen, want we zien nu geen croptops, maar oversized truien in neongeel- en groen, strakke neonroze coltruien, maar ook accessoires zoals petten, tassen en riemen. Het is een schreeuwerige trend, maar we zien dat het nu juist gecombineerd wordt met rustigere kleuren zoals aardetinten, beige en donkergroen.

zwart is passé

Dit vind ik toch wel lastig om te melden, omdat zwart gewoon mijn favoriet is. Ik ben zelf door een zwarte (mode)periode gegaan zullen we maar zeggen, wat duidelijk in mijn garderobe terug te zien is. Toch is dit najaar zwart voor het eerst een beetje passé. Bruin, maar ook enorm veel kleur, is wat de modeklok slaat en dat betekent dat we zwart even links moeten laten liggen. Toch zien we wel veel zwart-witte prints zoals pied-de-poule, dus als je toch niet zonder zwart kan zou ik dat aanbevelen!

Evelien Platteeuw (29) startte op 16-jarige leeftijd het blog Fashionjunky. Ze is inmiddels gestopt met haar blog, maar deelt nog steeds haar passie over mode via @fashionjunkynl. Ze is een geboren en getogen Zeeuwse, maar vertrok na haar hbo-opleiding communicatie in Vlissingen naar de havenstad Rotterdam. Momenteel werkt ze bij het TextielMuseum in Tilburg als communicatieadviseur. Naast haar baan bij het TextielMuseum heeft ze haar eigen PR-bureau, the PRfectionist. Ze adviseert bedrijven hoe ze het beste hun merk kunnen visualiseren en opbouwen door middel van social media, influencer marketing en pr.

Comments

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.