Zeeuwse ambassade in Den Haag

Zeeland opent ambassade in Den Haag


Deze shockerende titel verscheen onlangs in de Provinciale Zeeuwse Courant. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme en vanwege de drang naar onderzoeksjournalistiek gaat uw reporter de straat op.Vervolgens de hoek om, en dan een willekeurige kroeg induiken.


Nee mensen, er is geen sprake van een Zexit. Zeeland behoort nog gewoon tot een der 12 provincies van Nederland. Waarom dan een eigen ambassade? Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant is dit helemaal niet nieuw. Zij zeggen: “In de Zeeuwse ambassade worden onder meer een Zeeuws diner en een Zeeuwse Oesterpartij georganiseerd. Verder is het een plek waar bedrijven of organisaties zich kunnen presenteren tijdens meer of minder formele bijeenkomsten.”
Ik ben bijzonder geïnteresseerd hoe de ‘minder formele’ bijeenkomsten eruit zullen zien. Ik zie al enkele voorbeelden voor me. Een mislukte poging tot vousvoyeren, een totaal verkeerd geknoopte das, de laatste bitterbal wegsnoepen voor de ogen van de ambassadeur of bijvoorbeeld het verkeerde volkslied gespeeld, door een middelmatig orkest, waarbij de paukenist zich verslapen heeft.

Het terrein waar een ambassade gevestigd is en de residentie van de ambassadeur genieten op basis van artikel 22 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer 1961) onschendbaarheid. Dat betekent dat de autoriteiten van het gastland het ambassadeterrein en de ambassadeursresidentie pas mogen betreden met goedkeuring van de ambassadeur. Benieuwd wie die ambassadeur zal worden, en of ik zomaar binnen gelaten zou worden.
Maar omdat de ambassade pas in september de deuren opent zal ik mij eerst wenden tot een café die er zijn eigen regels heeft opgesteld. Uiteraard met paspoort op zak. Alsook een ov-chipkaart, pinpas, zorgverzekeringspasje, bibliotheekkaart, creditcard, rijbewijs, ANWB-pas, studentenkaart en de kortingskaart van mijn plaatselijke kebab-boer. Ideaal vind ik die pasjes. Nooit meer met die vervelende Eurobiljetten over straat, want wat een gedoe was me dat zeg. Zonder die Euromunten is je portemonnee alweer een paar pond lichter.

Café Contra

Voordat ik naar binnen ga valt mijn oog op het plakkaat met de lijfregels van deze plek.

1 Maak geen gebruik van oorlogsretoriek
2 Fleece dekens niet toegestaan
3 Smartphones behoren in uw broekzak
4 Dieren die kleiner zijn, of net zo groot als een kat zijn niet welkom
5 Sterke verhalen moeten voorzien zijn van tenminste 1 waargebeurd feitje
6 Alle mensen zijn gelijk, maar sommige mensen zijn net iets meer gelijk dan anderen
7 Een cappuccino met slagroom is geen cappuccino
8 Enkel bandshirts dragen wanneer je de band/muzikant daadwerkelijk gezien hebt (m.u.v. Elvis Presley)
9 Primark tasjes niet toegestaan
10 Op vrijdag is een gek hoedje dragen verplicht

Ik voorzie geen problemen voor mezelf en stap binnen. Het is vrijdag en heb toevallig een brandweerhelm op. Al gauw zie ik de persoon met wie ik heb afgesproken om te praten over actuele kwesties. Richard Borrendamme is zijn naam. Hij is voormalig conservator van verzamelingen van oude spullen zonder nostalgische waarde.

Richard, allereerst wil u vragen wat u vind van de regels die hier gehanteerd worden?
Zonder regels is een groepsgevoel onmogelijk lijkt me. Overigens vind ik die regel van de gekke hoedjes een beetje alsof het op het laatste erbij is verzonnen, om toch maar aan 10 regels te komen. Dat ik hier nu met een Peter Pan hoedje op zit vind ik overigens totaal niet erg. Ik loop gelukkig niet zo voor lul zoals die ene met z’n indianentooi die net het toilet inging.

Snel kijk ik of ik hem zie, maar zie enkel een politieagentenpet, een paardenpet en een man in een volledig ridderkostuum. Richard, hoe denk jij over de Zeeuwse ambassade die in september in Den Haag zal openen?
Ben erg benieuwd hoeveel capaciteit er is om klokkenluiders op te vangen. En of dat ze die dan vervolgens willen uitleveren aan Rusland, Verenigde Staten of China.

Het idee is dat ze de Zeeuwse cultuur uitdragen aan de rest van het land. Denk aan oesters, bolussen, clichés en boterbabbelaars. Zit daar iets tussen wat je totaal niet lust, en ben je daardoor dus een slechte kandidaat om Zeeuws ambassadeur te zijn?
Oesters, bolussen en boterbabbelaars lust ik niet. Te zout, te plakkerig, te zoet. Ik hou wel van clichés. Daar zit namelijk altijd wel een waarheid in verscholen. De Zeeuwse ambassadeur worden lijkt me overigens ook nog wel iets wat ik zou kunnen. Ik ben een nukkige man van weinig woorden. Ik heb mijn raskenmerken zuiver weten te bewaren. Of zoals Theofried van Echternach zei: ‘Een woest volk is dit, dat wetten noch verordeningen vreest, dat geen juk, gezag of teugel gewend is, koppig van aard, en licht in beweging te brengen als de golven der zee, die schuimende het eiland omringt’. Maar weet niet of ze zo’n persoon zoeken voor die positie. Maar mochten ze me nodig hebben, dan sta ik paraat.

En dan die Brexit, hoe zijn daar uw gedachten over?
Ik schrok me rot. Dacht eerst dat het Breskens betrof. Ik snap dat die mensen vinden dat ze een nogal overdreven vergrote vorm van trotsheid hebben over dat vissersdorpje, maar om dan direct zich zo af te zetten van de gemeente Sluis. Dat later bleek dat het om het Verenigd Koninkrijk ging vond ik achteraf logisch. Zij maken reclame door middel van een rode telefooncel, een object dat tegenwoordig totaal achterhaald is. Bij de Europese tolpoortjes geven die Engelse auto’s met hun stuur aan de andere kant ook alleen maar reden tot ergernis van beide kampen. Niet voor niets dat hier de Punk cultuur ontstaan is. Ze proberen zich al vele decennia af te zetten tegen bepaalde vormen van gevestigde orde.

Heeft u nog een tip voor de lezer?
Lees hierna eens het boek ‘Made in Europe’ van Pieter Steinz. Zoals hij zegt: Europa is meer dan crisis in de eurozone en regelzucht vanuit Brussel. Laat je inspireren door de cultuur van ons continent. Ga in Frankrijk naar een concert van een Belg of bekijk in een Spaans museum een schilderij van een Engelse kunstenaar. Supporter een land dat je nog nooit bezocht hebt tijdens het EK voetbal. Als dit allemaal te veel moeite is voor u op dit moment, kunt u nog altijd een Amerikaanse film met Duitse voice over bekijken.

Hierna wendde Richard Borrendamme zich tot de barman (met piratenhoed) en vertelde hij in een onverklaarbaar dialect een sterk verhaal waarin volgens mij geen enkel feit zich verscholen had. Mijn Picasso Doktervis zat thuis op me te wachten en spoedde me dus vlug naar huis om hem te voorzien van eten. Er zijn vast een hele hoop onderwerpen die u graag beantwoord had willen zien door Richard Borrendamme. Maar ik moet uiteraard nog wel iets te vertellen hebben de volgende keer. Dus voor nu hoop ik u genoeg geïnformeerd te hebben en tot (relatief) snel.

ELKE OVEREENKOMST MET BESTAANDE PERSONEN, GEBEURTENISSEN, PLAATSEN OF ENTITEITEN BERUST OP LOUTER TOEVAL IN DE WERKELIJKHEID.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.