Hotchpotch

Zeeuwse klederdracht en traditionele kleding in het algemeen zijn gevoelige onderwerpen. Toch durft het Zeeuws Museum het aan om zich hardop af te vragen wat het toekomstperspectief is van dit belangrijke stuk cultureel erfgoed.
Daarom heeft het Zeeuws Museum de modeontwerper Duran Lantink samengebracht met het Pennywafelhuis om samen te zoeken naar een mogelijk antwoord.

Duran Lantink staat er om bekend om gedragen kleding te deconstrueren om ze vervolgens tot high-end catwalk looks te reconstrueren. Dat gecombineerd met de internationale, culturele blik die de deelnemers van het laagdrempelige sociaal-artistieke Pennywafelhuis met zich meebrengen, levert een unieke nieuwe kijk op wat traditionele streekdracht anno 2024 kan zijn. Oftwel: het antwoord is misschien wel een hotchpotch. Een hutspot, samensmelting of ratjetoe van verschillende tradities en culturen.
In de expositie Hotchpotch wordt niet alleen de betekenis van het begrip ‘Zeeuws’ heroverwogen, maar worden ook materialen en technieken op een nieuwe manier benaderd. Traditionele kleding wordt opnieuw geïnterpreteerd en er vindt een uitwisseling van creativiteit plaats, wat leidt tot duurzame resultaten. Wat eens als afgedankt werd beschouwd, wordt nu gezien als kunst, terwijl verouderde technieken een nieuwe waardering krijgen.

Meerdere culturen, gedachtegoederen en creatieve uitingen komen samen in deze kleine expositie die ironisch genoeg bijna on-Zeeuws aandoet. De invloeden en perspectieven die van ver buiten de Zeeuwse grenzen komen, zullen wellicht niet voor iedereen het antwoord zijn op de kwestie die het Zeeuws Museum voordroeg aan Duran Lantink. Maar het eindresultaat zet wel aan tot nadenken over verduurzaming van een traditie. En dat is precies wat de bedoeling was. Het biedt een hoopvol perspectief op hoe we onze tradities kunnen conserveren voor latere generaties.

Hotchpotch is nog te bezoeken tot en met 3 november 2024 in het Zeeuws Museum in Middelburg.

Top