MENU

V: Zeewier

H

Hallo Berbel,
Mijn vraag gaat over zeewier. Ik zag dat er op Neeltje Jans in de Jacobahaven, een zeewier-boerderij is. Mijn vraag is dan ook: wat is zeewier en kan je zeewier eten. Zo ja, heb je dan ook recepten?

– Peet, een Zeeuw in Rotterdam

Beste Peet,

Góéde vragen. Zeewier! Oke. Zeewier is simpelweg een onderwaterplant, het zijn algen. Er bestaan natuurlijk eindeloos veel soorten, maar ze groeien alleen in zout water. Ze hebben zonlicht nodig, daarom groeien ze in Nederland hoogstens in kustwater wat een paar meter diep is, het water is simpelweg te troebel. Maar het kán in theorie wel 60 meter lang worden.

En of je zeewier kan eten: aber natürlich! Vooral de in de Japanse cultuur maken ze hier allerlei lekkernijen van. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Nori-bladen (gedroogd zeewier) die gebruikt worden bij het bereiden van Sushi. Zeewier is werkelijk heel gezond, en bevat vele voedingsstoffen zoals Jodium, Calcium, vitamine B12 en een hele hoop ijzer en proteine, wat het een heel geschikte vleesvervanger maakt.

Zeewier heeft ook veel voordelen voor de huid, en er bestaan daarom tevens allerlei cremes en saunabehandelingen. Dit noemen ze ‘Thalasso’. De zee zit qua huidproblemen vol oplossingen.

Goed, de theorie hebben we gehad, nu de praktijk. Schortje voor, hier komt het recept voor de lekkerste zeewiersalade.

Voor 3 personen

300 gram Basmatirijst
125 gram gesneden vers zeewier
1 eetlepel wasabimayonaise
50 gram waterkers
1/4 komkommer, in kleine blokjes
150 gram gerookte zalm

Kook de rijst in ruim water gaar en giet af. Laat afkoelen tot lauwe temperatuur en meng met het zeewier, de waterkers en de komkommer. Schep mooi op een bordje en werk af met de zalm en de wasabimayonaise. Sprenkel voor extra groot aanzien nog wat sesamzaadjes en enkele druppels soyasaus over dit verrukkelijke hapje. Smakelijk!

Mocht je het voor geen meter vinden smaken: er bestaat ook jenever gemaakt van zeewier, kan je daarmee je salade wegspoelen.

Met Zeeuwse groet,
Berbel

HEEFT U OOK EEN VRAAGSTUK VOOR BERBEL? MAIL NAAR BERBEL@EEJMAGAZINE.NL OF STUUR ‘M (ANONIEM) OP VIA TUMBLR.

SLUIT MENU