eej eet
EEJ EET XXL: Inspiratireis herfst '17
Tijdens de halfjaarlijkse inspiratireis zijn we in de gemeente Schouwen-Duiveland, Reimerswaal en Kapelle op bezoek geweest. En wat viel ons op? Dat er ontzettend veel lekker eten te vinden is.
Daarom een speciale XXL-editie van eej! eet.
![]()
“Sterk zuurtje”
Waar zijn we? Seaweed Harvest Holland
Oh leuk, vertel meer! Zeewier is een product uit de zee dat nu voornamelijk bekend is door de Japanse keuken, zoals in de vorm van norivellen van de sushi. Maar zeewier is meer dan dat, het veelzijdige plantje dat in vele soorten en maten komt begint ook meer gebruikt te worden in de Westerse keuken. En dat ook u het in huis moet halen is geen slecht idee. Het plantje dat door de directeur van Seaweed Harvest Holland wordt bestempeld als ‘groente van de toekomst’ is namelijk erg gezond. Het bevat veel ijzer, zit stampvol met eiwitten en nog veel meer vitaminen en mineralen. Het is daarom ook een goed alternatief voor vlees voor bijvoorbeeld vegetariërs.
Seaweed Harvest Holland speelt handig in op dit feit en heeft de grootste zeewierboerderij van de Benelux in ‘onze’ Oosterschelde waar ze meer dan 50 verschillende soorten hebben.
Wat eten we? Chutney gemaakt van zeewier
En wat zeggen we dan? Hele typische smaak. De eerste hap is erg fris, maar zodra het in je keel eindigt komt de zure toon naar boven. Wij denken dat deze chutney goed zal smaken bij een rijsttafel.
![]()
“Een breed inzetbaar sausje”
Waar zijn we? Nog steeds bij Seaweed Harvest Holland
Oh leuk, vertel meer! Zeewier kan je op vele manieren verwerken, Seaweed Harvest Holland probeert op een laagdrempelige manier deze superfood naar de Zeeuwse en Nederlandse keukens te halen.
Wat eten we? Tomatensaus met zeewier
En wat zeggen we dan? Hele subtiele tomatensaus, de smaak is niet onwijs uitgesproken waardoor de saus uitnodigt om ‘m helemaal naar eigen hand te zetten door middel van andere aanvullingen. Wij raden ‘m aan om in pastasauzen te verwerken.
![]()
“Da’s een goeie start”
Waar zijn we? Proeflokaal ‘Op d’n Oek’
Oh leuk, vertel meer! We vinden het moeilijk om te omschrijven wat het proeflokaal nou precies is. Het is een restaurant maar we hebben begrepen dat er ter plekke geen of in ieder geval nauwelijks een keuken is. Alles wat we geserveerd kregen tijdens deze uitgebreide lunch was mise en place bereid.
Maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Het proeflokaal heeft een wisselende kaart waarbij je terecht kan voor een goede lunch, diner of gewoon om te borrelen.
Wat eten we? We trappen af met een glas cava en oesters van De Oesterbaron (fun fact: de eerste sleep oesters van dit seizoen werd door de Oosterschelde gehaald door, jawel, de Oesterbaron)
En wat zeggen we dan? Can’t go wrong with that!
![]()
“De ultieme Zeeuwse pokébowl”
Waar zijn we? Inmiddels zitten we binnen bij Proeflokaal ‘Op d’n Oek’ in Zierikzee
Oh leuk, vertel meer! Het proeflokaal onderscheidt zich door uitsluitend lokale producten te gebruiken. De kaart is dus per definitie met een Zeeuwse inslag. Wat we niet helemaal zeker weten is of de gerechten die we hebben gekregen ook allemaal gerechten zijn die normaliter op de kaart staan.
Wat eten we? Pokébowl met mosseltjes, krokante zeewier en lamsoren
En wat zeggen we dan? We hopen dat dit gerecht permanent op de menu kan staan, want dit was een lekker begin van de lunch. De zachte mossels en de rijst in combinatie met de krokante zeewier zorgen voor een totale smaakbeleving.
![]()
“Bloemkooluhhhh!”
Waar zijn we? Nog steeds in Zierikzee op Nieuwe Bogerdstraat 2, oftewel bij Proeflokaal ‘Op d’n Oek’
Oh leuk, vertel meer! Slager Verburg zorgde voor de lamssaucijs bij dit hoofdgerecht
Wat eten we? Aardappelsalade van Zeeuwse aardappeltjes met zoet-zure bloemkool en lamssaucijs en knapperige zoete aardappel
En wat zeggen we dan? Meteen verliefd op de bloemkool, wat was dat lekker zeg!
Aan tafel werd gezegd, door mensen die meer verstand hebben van vlees dan wij, dat het zonde was dat zo’n mooi stuk vlees wordt verwerkt in een worstje. De smaak was er echter niet minder om.
![]()
“Ja, sorry”
Waar zijn we? Proeflokaal ‘Op d’n Oek’, ja nog steeds
Oh leuk, vertel meer! Voor de gelegenheid was er ook wijn in huis gehaald.
Wat eten we? Een glas Planas Albareda en een glas Sonsierra Crianza
En wat zeggen we dan? Dat het jammer is dat we geen alcohol drinken, maar als we de andere tafelgenoten moeten geloven smaakte het wel goed.
![]()
“Kek zwaantje”
Waar zijn we? Heel eentonig, maar nog steeds in Zierikzee dus, Proeflokaal ‘Op d’n Oek’
Oh leuk, vertel meer! Ja nou ja, er is ook koffie. Het proeflokaal gebruikt de koffie van De Zeeuwse Branding. Rob uit Zierikzee is de man achter dit merk. We kunnen hier úúren over doorpraten maar lees maar gewoon eej! #3 hè.
Wat eten we? We vroegen om een dubbel shot latte, met zwaan.
En wat zeggen we dan? Dankjewel Rob! (Rob maakt de beste koffie ter wereld. Punt uit).
![]()
“Mooie afsluiter”
Waar zijn we? Voor de laatste keer… Proeflokaal ‘Op d’n Oek’.
Oh leuk, vertel meer! Tijd voor toetje! Dit prachtige gebak werd verzorgd door de Speltbakker. Fun fact: het gebakje is niet van spelt. (Toch?).
Wat eten we? Parelgebak
En wat zeggen we dan? Gebak kan al gauw erg zwaar of zoet worden na zo’n lunch, maar dit kleine en fijne gebakje was alles behalve te zwaar of te zoet. In combinatie met de koffie was het een prachtige afsluiter. Voor herhaling vatbaar! De hele lunch trouwens.
![]()
“Goddelijke aardbeien”
Waar zijn we? Fruiboerderij Remeeuws in Ouwerkerk
Oh leuk, vertel meer! Een fruitboerderij gespecialiseerd in het duurzaam telen van aardbeien frambozen, bramen kersen en pruimen. Erg interessant om de verschillende soorten kersenbomen te zien en om waar te nemen dat we eind september de meest smaakvolle aardbeien ooit hebben mogen proeven.
Wat eten we? Aardbeien
En wat zeggen we dan? Nog steeds snappen we niet hoe het kan dat deze aardbeien, die in de buitenlucht geteeld worden, zo onwijs lekker kunnen zijn. Eigenaar Wim vertelde dat ze eerder in het jaar nóg lekkerder zijn. Dat gaan we testen voor u volgend jaar. In de naam der wetenschap.
![]()
“Heerlijk fris”
Waar zijn we? Inmiddels zitten we in het overdekte deel van de kassen van Fruitboerderij Remeeuws, vlakbij rijen kersenbomen.
Oh leuk, vertel meer! Het was moeilijk om van de aardbeien af te blijven, maar we zijn toch een stukje doorgelopen in de fruitboerderij en kwamen bots deze bramenjam tegen.
Wat eten we? Bramenjam
En wat zeggen we dan? Lekker! We kunnen het niet anders omschrijven eigenlijk. Zullen we dan maar nog een fun fact erin gooien? Ken je die aardbeientent vlakbij Kapelle-Biezelinge? Die is van Fruiboerderij Remeeuws. Leuk hè?
![]()
“Prachtig non-alcoholisch aperitief”
Waar zijn we? Grand Hotel Ter Duin
Oh leuk, vertel meer! Ongeveer anderhalf kilometer van het strand ligt een enorm gebouw dat Grand Hotel Ter Duin heet. Wanneer je voor het gebouw staat kan je niet ontkennen dat het karakteristieke gebouw groot is, eenmaal binnen wordt het ook niet veel kleiner. Toch is het een intieme plek en ademt er een hele fijne sfeer. Een paar fijne details? Het hotel heeft een zwembad, stoomkabine, sauna, sportzaal (haha die hebben we niet uitgetest), mogelijkheden om fantastische feestjes te bouwen en geweldige kamers die van alle gemakken voorzien zijn en héél ruim zijn.
Wat eten we? We beginnen de avond met een aperitief. In eerste instantie werd een versie aangeboden met alcohol maar nadat we zeiden geen alcohol te nuttigen kwam dit deze prachtige non-alcoholische versie. We drinken Spa Rood met vlierbloesem, munt appel en limoen
En wat zeggen we dan? Lekker fris en ziet er ook nog ’s heel chique uit. Het oog wil ook wat, ja.
![]()
“Gin kwam niet goed tot z’n recht”
Waar zijn we? In het restaurantgedeelte van Grand Hotel Ter Duin.
Oh leuk, vertel meer! Een grote zaal wat gek genoeg helemaal niet groot aandoet. Wellicht komt dat doordat er geen ramen aanwezig zijn. Vinden we dat erg? Nee, absoluut niet. We komen voor het eten niet het uitzicht.
Wat eten we? Een soort kleine luxe fruit de mer plateau
En wat zeggen we dan? Over het scheermes werden een paar druppeltjes Hermit Gin gedaan. Dat was niet nodig want de smaak kwam niet tot z’n recht. Later hebben we geëvalueerd hoe dit kon en konden we enkel concluderen dat de combinatie van de zilte gin met het scheermes (een product uit de zee, dus sowieso al met een zoutige toets) dubbelop was. De rest van het plateau? Smakelijk.
![]()
“We love harder”
Waar zijn we? Nog steeds in die intieme zaal in Grand Hotel Ter Duin
Oh leuk, vertel meer! Nadat we wat vraagtekens hadden bij het voorgerecht door die gin gingen we vol goede moed door met het hoofdgerecht, want we vonden het wel erg leuk dat ze zo experimenteerden met het eten.
Wat eten we? Als we goed hebben opgelet dan was dit een kabeljauw gecombineerd met een saus van gerookte knoflook, een beetje aardappelpuree, een fraai stukje erwtenscheut en ergens is er ook nog een oerwortel.
En wat zeggen we dan? Het lijkt alsof je veel poespas krijgt, maar dat is het dus niet. Alles combineert mooi bij elkaar, zelfs de aardappelpuree is een fijne aanvulling. De vis zelf miste wat smaak, dus de zoutmolen ging er flink overheen.
![]()
“Typisch nagerecht”
Waar zijn we? In de laatste fase van het diner bij Grand Hotel Ter Duin
Oh leuk, vertel meer! Inmiddels zijn we aan het bedenken of we na het eten de sauna in gaan of het zwembad. Of allebei.
Wat eten we? Tja. Cannelloni van een soort gelei? Een stuk abrikoos, mascarpone en dan dat groene schuim waarvan we de smaak niet eens echt kunnen plaatsen.
En wat zeggen we dan? Daar zijn we nog steeds niet helemaal over uit. Het nagerecht was zo typisch dat we niet weten of we nou aangenaam verrast waren of overdonderd door de vreemde texturen.
We hebben het idee dat er hier iets téveel geëxperimenteerd werd, een beetje zonde want er staan duidelijk wel vakmensen in de keuken, maar ze hoeven niet alle toeters en bellen tevoorschijn te halen. Desalniettemin werd alles snel vergeven na een uurtje in het zwembad te vertoeven na dit bijzondere drie-gangenmenu.
![]()
“Héééél veel keuze”
Waar zijn we? De volgende ochtend keren we terug de restaurantzaal in van Grand Hotel Ter Duin.
Oh leuk, vertel meer! Je zou zeggen dat een ruimte waar geen ramen in zitten niet zo makkelijk kan veranderen qua sfeer gezien je afhankelijk bent van kunstmatig licht. Schijn bedriegt. Vanuit de hal komt er nog daglicht binnen en ook in het restaurant is er op de één of andere manier toch ander licht hebben we het idee. Hoe dan?!
We komen aan bij een ontbijtbuffet en krijgen spontaan keuzestress. Er is zoveel te eten! Niet gek voor een hotel met 133 kamers, maar toch, we zijn verbluft.
Wat eten we? Krentenbol met een plakkie kaas en roomboter en muesli met aardbeienkwark en yoghurt.
En wat zeggen we dan? Stevig begin van de dag!
![]()
“We want more”
Waar zijn we? De Oesterbaron in Yerseke
Oh leuk, vertel meer! In de stad van de mosselen en oesters vinden we uiteraard ook De Oesterbaron, een familiebedrijf dat sinds 1996 de Zeeuwse creuses kweekt op de Oosterschelde. Deze oesters worden op traditionele wijze gesleept. Maar de oester kent een grote vijand genaamd de oesterboorder, hierdoor is de oestervangst in een rap tempo enorm achteruit gegaan de laatste jaren. Daarom heeft De Oesterbaron ervoor gekozen om een nieuwe kweekmethode te ontwikkelen waarbij ze triploide oesters kweken.
Wat eten we? Een Zeeuwse platte oester en een diploide creuse.
En wat zeggen we dan? Smaakt naar meer!
![]()
“Typisch nagerecht”
Waar zijn we? Zee-eterij de Viskêête in Yerseke
Oh leuk, vertel meer! Hier zijn we vorig jaar ook geweest en toen vonden we het eten zalig, maar de sfeer mwah. Daar is dit jaar gigantisch veel in veranderd. Jaap en Rinus van Stee hebben de zaak flink verbouwd waardoor er veel meer ruimte en licht binnenkomt.
De zee-eterij is dagelijks geopend en je kan er iedere dag terecht voor verse vis, mossels, oesters, kreeft, garnalen enzovoorts. Wat wij zo mooi vinden aan dit bedrijf is dat het duidelijk laat zien dat goed en vers eten absoluut niet duur hoeft te zijn.
Wat eten we? Een proeverij van zeevruchten
En wat zeggen we dan? Deze plateau was voor vijf personen en zelfs dan is het nog te veel. Persoonlijk vinden we de gegratineerde mossels een beetje zonde en had er in het pannetje mossels wat meer smaak gemogen, we misten wat kick, maar dat is echt een kwestie van smaak. We kregen geen genoeg van de garnalen, dat potje was daarom ook snel leeg.
![]()
“Voor de vega’s”
Waar zijn we? Scelta Products
Oh leuk, vertel meer! Scelta Products maakt, plat gezegd, een gezonde bittergarnituur. Sinds 2017 heeft het bedrijf een productiecapaciteit van 45.000 ton en is daarmee marktleider op het gebied van dit soort gezonde snacks. Opvallend genoeg is Scelta in het binnenland niet zo heel bekend, slechts een fractie van de producten blijft binnen de landsgrenzen.
Wat eten we? Beer-battered uienringen, een gepaneerde bal met ratatouille en een gepaneerde bal met champignon.
En wat zeggen we dan? We beginnen met een fun fact: Alle snacks zijn vegetarisch, dat vinden we een groot pluspunt. Maar persoonlijk zijn we van mening dat we een rundvlees bitterbal niet zo snel zouden vervangen voor een versie met ratatouille, maar we kunnen begrijpen dat dit wel ideaal is voor vegetariërs.
![]()
“Een heerlijke dorstlesser”
Waar zijn we? Fruvo B.V. in Krabbendijke
Oh leuk, vertel meer! Martijn Vogelaar viel meteen met de deur in huis bij z’n presentatie. Hij denkt dat over vijf jaar de appelteelt in Nederland zal verdwijnen. Dat zouden wij persoonlijk erg zonden vinden want Fruvo B.V., die zich richt op appels en peren, maakt sappen van eigen teelt onder de naam Zuver. het bijzondere aan Zuver is dat het verpakt is in zogenaamde VersTappen. Deze VersTap is hetzelfde als een wijnbox die je in de koelkast zet, maar dan in plaats van druif drink je dan appel (of appel-peer, of appel met zwarte bes) en zit er geen alcohol in. Een pak kan na opening maarliefs 45 dagen in de koelkast vers blijven.
Wat eten we? Sap met appel en zwarte bes en een sap met appel en peer
En wat zeggen we dan? Verbazingwekkend lekker, want de sapjes zijn niet zo zoet. We proeven echt puur sap zonder toegevoegde zooi. Een heerlijke dorstlesser.
![]()
“Doorvreet-materiaal”
Waar zijn we? Tijdens een fietstochtje in Wemeldinge maakten we een stop bij Slagerij Mieras
Oh leuk, vertel meer! Slagerij Mieras is één van de weinige slagers die z’n eigen dieren slacht. Een bijzonder fenomeen dat, voor zover een dier slachten respectvol is, respectvol gedaan wordt. De dieren die binnenkomen (althans, de varkens, we hebben eigenlijk niet nagevraagd hoe het zit met de koeien en kippen) krijgen namelijk eerst een kwartier de tijd om rond te lopen in de slachtruimte zodat ze tot rust komen. Niet alleen is dat beter voor het beestje zelf maar, bruut gezegd, ook voor het lapje vlees dat uiteindelijk op uw bord eindigt. Een stressvrij dier smaakt namelijk beter (ja echt!). Ook het proces wat hierna volgt van het schoonmaken tot het uitsnijden wordt in eigen beheer gedaan.
Wat eten we? Knabbelspek
En wat zeggen we dan? Met de geschiedenis van het beestje in je achterhoofd is het toch gek om dit te eten. Maar het smaakt goed. Sommige spekjes hadden nog een stukje vettigheid wat niet zo knapperig was en stiekem was dat onwijs lekker in combinatie met de hardere stukjes. Dit is echt doorvreet-materiaal, de volgende keer dat we in de buurt van Wemeldinge zijn rijden we hier voor een stukje om. Echt.
![]()
“Één van de lekkerste oesters ooit”
Waar zijn we? Gasterij Schoudee, net buiten Wemeldinge
Oh leuk, vertel meer! Naast een prachtige plek voor bruiloften en feesten is Gasterij Schoudee ook een sfeervolle boerenschuur met een mooi restaurant en sinds 2016 ook een brasserie. Fun fact (ja daar is ‘ie weer): in de tuin staat een enorm springkussen dat zowel voor jong als oud leuk is.
Wat eten we? Een oester met een mousse van yuzu, een beetje kiwi, krokante quinoa, komkommer en kiemkomkommer
En wat zeggen we dan? Zonder twijfel één van de lekkerste oesters die we ooit hebben gegeten. Zo simpel is het. Fantastische texturen, goede smaak en een echte heerlijke mondbeleving (vies woord, maar we moeten het hier toch echt gebruiken).
![]()
“Een mossel op een vis, kan best”
Waar zijn we? Nog steeds Gasterij Schoudee
Oh leuk, vertel meer! We zaten in de prachtige brasserie met veel licht, luchtigheid en een relaxte sfeer. Na die fantastische oester waren we erg benieuwd naar het hoofdgerecht.
Wat eten we? Harder uit de Oosterschelde met parelcouscous, saffraansaus, mossels, doperwten en zeekraal.
En wat zeggen we dan? In eerst instantie vonden we de mossels met de harder een beetje vreemd, maar het smaakte allemaal erg goed en we zijn spontaan fan geworden van parelcouscous.
![]()
“We drinken niet, oh nee toch wel”
Waar zijn we? We schuiven met dit mooie weer naar buiten en zitten te genieten op het terras van Gasterij Schoudee.
Oh leuk, vertel meer! Misschien ligt het aan ons en zijn we verwend, maar we misten wat sfeer op het terras. We waren niet zo’n fan van het meubilair maar het zat wel goed en dat is ook heel wat waard. ’s Zomers kunnen we ons voorstellen dat het hier gezellig druk is en dat je de kinderen zo hun gang kan laten gaan op het speelgedeelte.
Wat eten we? Chocolade, Zeeuwse advocaat en boterbabbelaarlikeur.
En wat zeggen we dan? We namen een kleine uitzondering op onze “we drinken niet”-regel en namen een nipje van het likeurtje. Maar gezien we geen vergelijkingsmateriaal hebben (want we drinken niet) kunnen we ook niet zeggen of het likeurtje nou kwalitatief hoogwaardig was of niet. Het smaakte in ieder geval wel. Net zoals het chocola. Iemand anders nam de advocaat mee dus die hebben we niet kunnen testen.
![]()
“Het is mossel”
Waar zijn we? Bij de opening van het oesterseizoen
Oh leuk, vertel meer! Deze hele inspiratiereis was natuurlijk als aanloop naar de opening van het oesterseizoen en wat gebeurt er op zo’n opening? Juist, we gaan eten.
Wat eten we? Een mossel met… Ja wat was het?!
En wat zeggen we dan? Eigenlijk best lekker maar we konden niet achterhalen wat het nou was. Bloedirritant.
[flo_one_half padding=”20px 10px 20px 0px” class=”” ][/flo_one_half] [flo_one_half_last padding=”20px 0px 20px 10px” class=”” ]
[/flo_one_half_last]
“Een veelbelovend visje”
Waar zijn we? Eigenlijk zijn we bekaf en willen we naar huis, maar dan wordt onze aandacht getrokken door een soort kraampje waar achter een bekend gezicht staat dat oogstrelend gerechtjes bereidt met een de Yellowtail Kingfish.
Oh leuk, vertel meer! Dat bekende gezicht was Mart Scherp van Restaurant Scherp en later vertellen we meer over die vis.
Wat eten we? Sashimi van Yellowtail Kingfish met yuzu, soja, dashi, furikake en tobiko en een bakje met wederom een Yellowtail Kingfish maar dan ‘Peruvian style’ met ceviche, citrus, zoete aardappel, quinoa en rode ui.
En wat zeggen we dan? Deze gerechtjes waren niet alleen een lust voor het oog maar ook gigantische smaakbommen. We hadden ons geen betere afsluiting van deze inspiratiereis (en opening) kunnen voorstellen. Want deze afsluiting van de opening is weer een opening voor een ander nieuwe manifestatie (volgt u ‘m nog?).
DISCLAIMER: SMAKEN VERSCHILLEN