MENU

Wat was het? Food & Lifestyle Festival
Waar en wanneer was het? Bruinisse, 10 september 2016
Hoe was het? Voor het eerst was de jachthaven van Bruinisse decor voor het nieuwe high-end FL Festival. Het festival had drie duidelijke hoofdthema’s: food, fashion en yachting. Deze thema’s gaven richting aan de hele dag, alhoewel wij graag wat meer op het gebied van yachting hadden willen zien. Food en fashion daarentegen waren duidelijk aanwezig. We genoten van heerlijke sushi terwijl we naar de ongezouten modeadviezen luisterden van Fred van Leer, aten een écht Zeeuws frietje tijdens de fashionshow van O’moda en zagen ’s avonds menigeen genieten van een G&T (thee en koffie in ons geval).
Het kan zijn dat we het yachting-gedeelte hebben gemist omdat we ook twee masterclasses hebben gevolgd. Als eerste sloten we ons aan bij de masterclass ‘Oesters en champagne’. Daar vertelde oesterman Holger ons met veel passie over de technische kant van het oesterkweken maar bovenal kregen we ook daadwerkelijk oesters te proeven (waaronder een Gillardeau oester die een prachtig logo gelaserd had op de schelp zélf, want dan weet je zeker dat je met the real deal te maken hebt!). En, zoals de titel van de masterclass al verklapt, kregen we ook champagne die de smaak van de oester complementeerde. Ook hier vertelde champagne-man Martijn enthousiast over het product waardoor je je toch op een andere manier gaat kijken naar je eten en drinken. De masterclass had een intieme sfeer doordat we er met hooguit 10 man zaten. De tweede masterclass die we volgde van de Blend Brothers werd duidelijk drukker bezocht. Ook zij gingen aan de slag met oesters maar dan uiteraard geheel in hun eigen stijl. Zo kregen we een ‘oyster gin sour’ terwijl ze uitleg gaven over de ingrediënten (dat leek soms een beetje abracadabra, maar het smaakte er niet minder om en was wel interessant om te weten) en daarna de ‘oester jalapeño margarita mezcal’. Deze moest in één keer naar binnengewerkt worden, zei de oudste Blend Brother resoluut. Dat was nog knap lastig, maar het smaakte wél fantastisch. Als je niet van oester houdt, is dit de manier om er kennis mee te maken.
Daar waar je voor het eten op het festival moet betalen voor je eten en drinken (met muntjes, zijn we niet dol op maar de muntenmeisjes maakten het wel een stuk leuker), waren de masterclasses verbazingwekkend genoeg gratis.
Na de masterclasses zijn we terug het terrein op gegaan. Door de opstelling van alle stands was het overzichtelijk en sfeervol neergezet. Daardoor had je ook niet het gevoel dat je in een drukke mensenmassa zat of dat er te weinig plek was om te zitten.
Het festival ademt high-end door de keuze aan ‘foodtrucks’ en stands; sushi, oesters, mossels, champagne, gin en vooruit, ook een garnalenkroketje. Het zijn producten die je niet veel op andere festivals tegenkomt en al helemaal niet allemaal tezamen. Daardoor waren we bang dat we dit ook dik in onze portemonnee zouden voelen maar dat viel hartstikke mee. Het eten is zeer betaalbaar, goed van kwaliteit en vooral erg smakelijk. Dit in combinatie met het yachting-gedeelte en de modeshows is het festival een compleet lifestyle-event voor iedereen met smaak (in de breedste zin van het woord).
Zijn er ook nog negatieve noten? Toch wel. We vonden de muziek érg hard staan waardoor gesprekken voeren soms handen-en-voeten-werk werd en we hadden graag wat meer prullenbakken op het terrein gezien (toch zag je nergens afval rondslingeren, overigens). En tja, dat yachting dus, dat mag wat ons betreft meer naar de voorgrond treden.
Komen we volgend jaar terug? Een dikke JA!
Meer info? www.flfestival.nl/

SLUIT MENU