MENU

Wat was het? Inspiratie driedaagse
Waar was het? Gemeente Reimerswaal, Yerseke, Zierikzee
Hoe was het? Petri en Viorella zijn in 2016 op een inspiratie driedaagse geweest door een stukje Zeeland. Daarbij hebben ze drie dagen lang verschillende bedrijven gezien en bijzondere culinaire hoogtepuntjes mee mogen maken.
De driedaagse begon in Hotel Wemeldinge, van daaruit zijn ze direct vertrokken om de buurt te verkennen (en helaas hebben ze dus geen foto’s kunnen maken van het hotel). De eerste stop op dag 1 was bij Roem van Yerseke. Daar hebben ze de bijzondere oyster hatchery gezien (baby oesters!!). Bij het hoofdgebouw van het bedrijf leerden we meer over hoe de mossel bij de consument aankomt en hoe weinig processing tussen de vangst en het verpakken zit, zo blijft de mossel puur en eerlijk. Vervolgens ging de bus richting Kopek BV waar de oester onder de loep werd genomen. Na zoveel uitleg over zeevruchten krijgt men inmiddels wel een stevige trek en dus werd er geluncht bij Zee-eterij De Viskêête. Met een volle maag werd de reis voortgezet in Bruinisse bij Brasserie Sailor’s Inn alwaar de oester werd geëerd. Tien oesters met (milde!) tabasco verder ging de bus terug naar Wemeldinge. ’s Avonds werd er een menu voorgeschoteld met allemaal Zeeuwse producten zoals een aperitief van Black Tomato Gin, creuses uit de Oosterschelde met Bottarga van Bout Visserij, mosterdsoep met onder andere Zeeuwse mosterd van Tons Mosterd en een nagerecht met ijs van Kaasboederij Ter Nisse.
De tweede dag draaide om groente en fruit en waar kan je dan beter beginnen dan bij de grootste uienexporteur ter wereld: Wiskerke Onions. Daar werd door directrice Chayenne uitgelegd wat voor indrukwekkend bedrijf zij in handen heeft. Lichtelijk flabbergasted en diep onder de indruk van het bedrijf liepen Petri en Viorella tijdens de rondleiding langs de tig uien. Daarna ging de bus richting Landwinkel de Plantage waar je het Zeeuwse landleven direct kan zien en proeven. Met een appeltje in de ene hand en stiekem nog eentje in de andere hand ging de reis door richting Rilland. In het landschap, vlakbij de A58 staan een paar enorme kassen. In één van die kassen was de volgende stop van de inspiratiereis: Lans Tomaten. Een bedrijf dat zich richt op duurzaamheid, kwaliteit en innovatie bij het kweken van tomaten. En dat was te proeven tijdens de bijzondere en unieke lunch tussen de tomatenplanten, midden in een kas. Van de zoetigheid van de tomaten, gingen we door naar het zilte zeewier van Zeewierkweker en -handelaar Jan Kruijsse, Jan is de enige in Nederland die een vergunning heeft om zeewier te oogsten. Na de drukbezette dag gingen we door richting Kerkwerve waar in de polder het mooie Hof van Alexander staat. Het relatief nieuwe hotel heeft een hippisch trainingcentrum, restaurant, conferentieruimtes en plek voor evenementen waardoor het een prachtige boutiquehotel is voor paardenliefhebbers, maar ook voor fietsers en… Nou ja eigenlijk vinden wij dit hotel voor iedereen wel een aanrader! Zeker na het fantastische diner ’s avonds waren wij verkocht. Het hoofdgerecht waarin een varken van Het Zeeuwse Scharrelvarken centraal stond was een smaaksensatie pur sang. Dertig smaakexplosies en een (te) volle maag later sloten we de dag succesvol af. Op naar dag drie: Zierikzee! We verzamelden ons bij Hotel Grand Café Restaurant De Wildeman en doken met onze VVV-gidsen Ninette Slagter en Theo van Dijk de straatjes van Zierikzee in. Tijd om de binnenstad te verkennen! Dat begon bij Molen De Hoop waar je meteen een prachtig uitzicht krijgt over de hele stad en een mooi kijkje krijgt in het hart van de molen zelf. Een paar straten verderop vinden we De Man Die Bakt in de Meelstraat (da’s mooi hè?). Eric is de man die bakt en bakt uitsluitend met desem. Dat geeft het brood een puur, oorspronkelijk en robuust karakter wat heerlijk smaakt. De open en lichte bakkerij laten direct zien hoe de man bakt: zonder poespas en zonder geheimen. Terwijl de broden aan het afbakken zijn, lopen wij door en nemen we een vlug bezoekje aan KOFFIEenT waar we al een kleine introductie krijgen over De Zeeuwse Branding. Uiteindelijk eindigen we bij Café de Gekroonde Suikerbiet waar we mogen genieten van een kop koffie met bonen van De Zeeuwse Branding en het brood van De Man Die Bakt.
Met een zalig zonnetje aan de hemel, een restantje brood en wat koffie eindigen we deze drie mooie dagen. We hebben veel mooie bedrijven gezien en veel inspiratie opgedaan!
Video: eej! magazine // inspiratie driedaagse

SLUIT MENU