Klare Taal
StemBus moet opkomst verhogen bij verkiezingen
StemBus moet opkomst verhogen bij verkiezingen
Deze titel verscheen onlangs in de Provinciale Zeeuwse Courant. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme, pessimisme, boeddhisme en de drang naar onderzoeksjournalistiek gaat uw reporter de straat op.
Dan de hoek om. Vervolgens loopt hij geen polonaise.
Harde feiten zijn gezellig noch behapbaar. Daarom leest de mens graag columns, blogs, Facebook-posts en Tweets.
De mening van een ander is belangrijk. Als het iemand is die je mag, en die heeft dezelfde mening. Dan denk je al gauw dat die mening de waarheid is. Beste lezer, dit vind ik vrij zorgwekkend. Zeker wanneer opmerkelijke gedachten plotseling mainstream worden. Dat ze opgaan in de cultuur van een bepaalde groep.
Vandaag belde ik naar het salesteam van een bedrijf in Brabant. Niemand aanwezig helaas. Ze hebben afgesproken dat ze 5 dagen per jaar in het café gaan zitten. En dan het liefst met wat schmink en een rode neus (al dan niet door het drinken van smerige lauwe Bavaria uit plastic bekertjes).
Op zich niks mis mee. Maar wanneer de mensheid in staat is om zoiets te verheffen tot cultuur, waar gaat het dan stoppen?
Wat worden de volgende ontwikkelingen in sociaal culturele zin? En dan heb ik het niet over het bespelen van leuke hebbedingetjes uit de toverkoker die Silicon Valley heet.
Met dit in gedachten bladerde ik door de PZC. Die van dinsdag, maar las het pas op donderdag. Oud nieuws is niet interessant. Ik wilde een mening van iemand. Niet een column, blog, Facebook-post of Tweet. Gewoon ‘een ongezouten mening van’. Ik wilde het horen van een schrijver. Die komen over het algemeen wat moeilijker uit hun woorden, maar die willen het wel zo mooi mogelijk verkondigen.
Ik ging naar een sportvriend. Vele jaren terug heb ik samen met hem Badmintonclub Het Losse Polsje opgericht. Puur uit verveling, maar groeide al snel uit tot hofleverancier van de 1e selectie van het Nederlands tweetal.
Wannes Stevenesse was zijn naam. Van hem verscheen o.a.:
-Hebban olla Vogala (1931)
-Het ijzeren klapstoeltje (1975)
-De bariton zonder tenen (2001)
Wannes, wat zoekt een lezer?
Uit onderzoek blijk dat wanneer men tegenwoordig een moeilijke vraag aan iemand stelt, het woord ‘google’ naar voren komt in de hersenactiviteiten. Als je het niet wil geloven moet je het even opzoeken. Ze gaan voor de makkelijke oplossing. Je ergens in verdiepen is iets wat je tegenwoordig zegt wanneer je het vervolg interview leest op Facebook. Van een voetballer die vind dat hij te vroeg gewisseld werd. Tijdens een wedstrijd met 32 betalende bezoekers. Die het met elkaar eens waren dat hij gewisseld moest worden.
Hoe is het weer, morgen?
Kans op een winters zonnetje. Kans op felle hagelbuien. Tevens kans op poollicht, tsunami’s en lavastromen.
Heeft u ooit wel eens oog in oog gestaan met een tapir?
Zeer zeker. Ik kan het me nog levendig herinneren. Ik stond gisteren in de plaatselijke bibliotheek en er was geen kip te bekennen. Al uren was ik met mijn gevulde vulpen aan het wachten totdat ik iemands boek kon signeren. Tot er plotseling een man met okergele bodywarmer binnenstapte. Hij keek angstig uit zijn ogen en vroeg of ik even wilde helpen.
Goed mens als ik ben, wilde dat wel. Met grote passen liepen we richting zijn jungle voertuig. Het was een kruising tussen een boot en een ventilator.
Van die dingen die je enkel zag op tv toen CSI Miami nog uitgezonden werd.
Om een lang verhaal kort te maken. Ik werd wakker en ging die dag toevallig naar de Zoo van Antwerpen. De pinguïns, tijgers en zeeleeuwen konden mij niet bekoren. Uiteindelijk ten einde raad neergeploft op een bankje en daar had ik prachtig uitzicht op het tapir reservaat. Lange tijd daar gezeten totdat de speakers zeiden dat alle mensen moesten verdwijnen uit het park. Hadden ze die speakers ook maar in de Amazonegebieden waar de houthakkers gretig los gaan op de huizen van planeetgenoten.
Gaat u stemmen?
Ja. Ik denk op degene die de meeste versprekingen maakt tijdens de vele interviews die 24/7 te zien zijn op alle mogelijke beeld- en geluidskanalen. Als mensen moeten vechten voor hun job worden het haantjes die het luidst willen kraaien. De stem van het volk word je in mijn ogen echter niet door te roepen. Ik wil iemand die menselijke fouten maakt. Niet een geprepareerde politiekpuber die in DWDD even komt aanschuiven. Het moet iemand zijn die tijdens de VOC periode een kapitein zou zijn. Tijdens WO2 een verzetsstrijder. Een filosoof in de Oudheid. Een clown in het circus.
Maar wie dat op dit moment zou zijn, nog geen idee eerlijk gezegd.
Wat zal ik als titel voor dit interview gebruiken Wannes?
Ach joh. Doet er toch niet toe. De mensen lezen tegenwoordig zelfs de koppen niet meer. Teveel negativiteit in de wereld. Overal is puin en vuur. Ik mag van geluk spreken dat ik nog nooit door de NOS ben geïnterviewd.
Je kent ze wel. Mensen met tranen in de ogen omdat de treinen niet rijden in Utrecht. De mensen die in de rij staan met tickets waarvoor je een hypotheek moet afsluiten van een zangeres die zo lekker normaal gevonden word omdat ze ‘fuck’ durft te zeggen tijdens een show. Maar goed ik dwaal af. Gebruik gewoon die StemBus die door Kapelle gaat rijden ten tijde van de verkiezingsdag. Een Amerikaanse schoolbus die omgetoverd word tot stemlokaal. Om kiezers te trekken. Hoe zal dat bij de volgende verkiezingen gaan. Elke plaats zal iets unieks en vooral ludieks willen verzinnen om kiezers te trekken.
Over enkele jaren staan er in Zeeland wellicht ontvoerde olifanten, Gestolen Obelisken en geleende Franse kunst. Kun je daar iets mee voor je titel?
Dat denk ik wel Wannes. Het badmintonverleden is niet eens ter sprake gekomen. Maar we hebben veel kunnen bespreken. Je moet nagaan dat ik in mijn column slechts 2% gebruik van het gehele gesprek. Maar dit terzijde.
We schudden elkaar de hand en ik ging weer terug naar mijn typemachine. Probeerde in alle haast zijn woorden neer te typen. Echter ben ik nu wel zijn antwoord vergeten op de vraag: ”Wat weet u van de vier Heemskinderen?”. Maar ach, er zijn ergere dingen in de wereld. Die zal ik de volgende keer met u delen. Of niet. Weet niet welk van de twee erger is.
ELKE OVEREENKOMST MET BESTAANDE PERSONEN, GEBEURTENISSEN, PLAATSEN OF ENTITEITEN BERUST OP LOUTER TOEVAL IN DE WERKELIJKHEID.