MENU

Is koffie slecht voor je?

M

Mij wordt vaak gevraagd of koffie slecht voor je is. En laten we eerlijk zijn, koffie voelt soms als een soort verslaving en denken we stiekem soms in ons achterhoofd wel eens dat het ook heel slecht voor ons is. Niet gek, want de meeste dingen die verslavend zijn zijn niet goed voor ons lichaam, zoals alcohol of suiker.

Er zijn honderden, misschien wel duizenden onderzoeken gedaan naar de werking van koffie op het lichaam. Koffie zit namelijk vol met stofjes die allemaal hun eigen werking hebben, zoals vele antioxidanten, mineralen, oliën, cafeïne etc. Zo is uit verschillende studies gebleken dat koffie onder andere werkt tegen Parkinson, darmkanker, huidkanker en het risico op Alzheimer verlaagd. En mensen die regelmatig koffie drinken hebben minder kans te overlijden aan hartfalen en diabetes, dan mensen die geen koffie drinken.

Daarnaast is het is goed voor de spijsvertering, maar dat is geen verrassing.

Kortom, een wondermiddel, de hele dag alleen nog maar koffie drinken. (Niet doen hoor!)

Jammer genoeg is koffie niet zo’n heilig boontje dat als je het hele dagen drinkt dat je dan onsterfelijk wordt. Koffie heeft namelijk ook negatieve bijwerkingen.

In koffiebonen zitten oliën die soms ook zichtbaar worden na het brandproces. Deze kleine hoeveelheid, genaamd cafestol, die in beperkte mate het cholesterolgehalte van het bloed kunnen verhogen kan dus in overmatige consumptie of in combinatie met een ongezonde levensstijl wel degelijk slecht voor je zijn. Echter is de bereiding van koffie hierbij van grote invloed. Koffie gezet met een papieren filter bevat namelijk veel minder van deze oliën, omdat deze worden opgenomen door het papieren filter. Gebruik je een metalen filter, zoals in een espressomachine of een vol-automaat dan zullen er veel meer oliën in je kopje terecht komen.

Deze oliën zijn trouwens niet alleen slecht voor je cholesterol, maar ook voor je tanden. Tandverkleuring kun je dus verminderen door, in plaats van een espresso of koffie uit een vol-automaat, gewoon een ouderwets kopje filterkoffie te drinken. Dan krijg je toch je dosis cafeïne, die met mate ook nog eens goed voor je is, ook gewoon binnen.

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om niet te veel koffie te drinken. Als ik zelf om half 7 als eerst moet opstarten in een espressobar dan drink ik wel eens 3 of 4 espresso voordat ik een beetje wakker ben. Het belangrijkste is; met mate, probeer niet meer dan 5 of 6 kopjes koffie per dag te drinken, en dan natuurlijk ook het liefst gezet met een papieren filter.

Regelmatige consumptie van cafeïne zorgt trouwens niet voor hartkloppingen, overmatige consumptie wel.

Al het bovenstaande geldt natuurlijk alleen voor koffie zonder iets er in. Drink je je koffie met melk of, erger nog, suiker, dan hebben deze toevoegingen ieder op zich ook een werking op het lichaam.

P.S. Wil je wakker worden dan is het beste moment voor een kopje koffie pas een uur nadat je wakker bent! Dat heeft te maken met een stofje genaamd cortisol. Drink je daarvoor al koffie dan zal de cafeïne minder goed zijn werk doen en uiteindelijk zelfs averechts kunnen werken.

SLUIT MENU