MENU

Waar let je nog meer op bij het kopen van koffie?

I

In deze serie van blogs hebben we het over het mooiste (en lekkerste) product wat er bestaat: koffie. De vorige keer heb ik het gehad over het verschil tussen arabica en robusta, maar vaak zie je nog meer informatie op de verpakkingen van een zakje koffie staan. Bijvoorbeeld waar de koffie vandaan komt. Maar, waar komt koffie eigenlijk vandaan?
Koffiebonen groeien alleen maar rondom de evenaar, de zogeheten ‘golden coffee belt’. In Afrika, Azië, Oceanië en Zuid- en Midden Amerika.
De grootste exporteur van koffie is Brazilië, waar ook een deel van de koffie van De Zeeuwse Branding vandaan komt. Maar landen als Thailand zijn erg in opkomst, hoewel er daar nog steeds minder dan 2% van alle productie, wat 10.000 ton per jaar is, wordt geëxporteerd.

Wat zegt de herkomst over de koffie?
Koffie kun je vergelijken met wijn, een specifiek type koffiebes die wordt verbouwd in Colombia smaakt compleet anders dan diezelfde bes uit Rwanda smaakt. Dat heeft te maken met het zogenaamde ‘terroir’, ofwel de omstandigheden van het klimaat en de voedingstoffen in de grond, net als bij wijn.
Eigenlijk zegt de herkomst dus niet zo veel over kwaliteit, want hoewel er bijvoorbeeld uit Panama of Ethiopië over het algemeen vaak mega goede koffies komen en uit Indonesië of Kameroen vaak veel minder goede, is dat meer een vooroordeel dan een feit.
Ik heb wel eens een koffie uit Indonesië gedronken die echt extreem goed was, terwijl ik ook wel eens belabberde Ethiopische koffies heb geproefd.
Behalve het type boon en de herkomst is de verwerking van de boon (wat begint als bes) ook een essentieel onderdeel.

Bij het kopen van een koffie is het belangrijk om naar een aantal dingen op de verpakking te kijken, afhankelijk van wat je zoekt natuurlijk.
Wil je alleen een algemeen beeld hebben van de koffie, dan zegt 100% Arabica vaak al genoeg, maar ben je meer een fijnproever dan wil je ook de herkomst weten, het land waar de koffie vandaan komt. Ga je meer richting de kant van thuisbarista dan wil je zeker de herkomst weten en misschien ook de verwerking. Je kunt hier dus je eigen balans in kiezen.
Daarnaast is goedkope koffie eigenlijk nooit een optie als je zoekt naar kwaliteit, maar is dure koffie ook niet altijd perfect. Het moet namelijk ook nog op de juiste manier gezet worden!

Ohja, en voor de duidelijkheid: Italiaanse koffie bestaat niet! Koffiebonen kunnen namelijk helemaal niet groeien in Europa vanwege het klimaat. Wat wel bestaat is de zogenaamde ‘Italian roast’: donker gebrande koffie.

Wist je trouwens dat er ook een Amerikaanse staat is waar koffie wordt verbouwd? Welke staat dat is, vind je in de volgende blog!

SLUIT MENU