Koffie met Rob
Waarom je koffiebonen die zijn uitgekakt door een kat nooit moet kopen, ook niet als ze heel duur zijn
Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat ik de vraag heb gehad of ik die koffie wel eens op heb die is uitgekakt door een kat, dan had ik nu een hele mooie espressomachine op mijn aanrecht staan.
Maar wat is dat nou eigenlijk, koffie die is uitgekakt door een kat?
Wanneer mensen mij die vraag stellen dan hebben ze het over Kopi Luwak, koffie die door het spijsverteringskanaal van een civetkat is gegaan en extreem duur is.
Kopi Luwak komt uit verschillende landen, maar voornamelijk uit Azië en vindt zijn oorsprong in Indonesië. Het verhaal is best mooi, maar heeft een nare wending gekregen in de loop der jaren.
De civetkat loopt vrij rond in de jungles waar ook koffieplantages zijn. Deze katachtige heeft een erg precies dieet en is heel kieskeurig in zijn eetgewoontes. Zo eet de civetkat allerlei soorten noten, fruit, groenten en ook koffiebessen. De beesten zijn echter heel kieskeurig waardoor ze alleen de perfect rijpe bessen kiezen en geen onderrijpe, overrijpe of koffiebessen met andere defecten.
Omdat de pitten in de koffiebes, de koffiebonen dus, niet worden verteerd maar wel een uniek spijsverteringskanaal vol enzymen etc. doorgaan krijgen de bonen een unieke smaak. Daarbij zijn deze bonen dus alleen van de perfecte rijpe bessen en is het dieet gevarieerd met andere voedingsstoffen van de noten, groenten en andere vruchten.
Vervolgens wordt deze kak, een soort bijeengeplakt plakkaat van koffiebonen omringt met overige ontlasting, opgezocht op de bodem op en rondom koffieplantages, schoongespoeld, gedroogd en gebrand. De smaak die vervolgens hier vanaf komt -al helemaal wanneer het wordt gezet op de bijpassende manier met de syphon- zou uniek moeten zijn! Vandaar ook de hoge prijs.
Ik ben benieuwd wie hier ooit mee is begonnen, maar ik zou ook veel geld vragen voor iets waarbij mijn handen altijd onder de kattenkak zitten.
Tot dusver klinkt het als een bijzonder verhaal wat eigenlijk op menig bucket-list zou moeten staan om te proeven. Maar op het moment dat de bijzondere smaak van Kopi Luwak wereldwijd bekend werd, kreeg het -vooral voor het beest zelf- een nare wending.
De vraag naar Kopi Luwak steeg en voornamelijk toeristen zijn bereid om grof geld te betalen voor deze -schijnbaar- goede koffie.
Omdat de vraag is gestegen werden civetkatten als legkippen in een hokje gezet en krijgen ze iedere dag een emmer met willekeurige koffiebessen voorgeschoteld.
Niet alleen is dit natuurlijk hartstikke zielig voor de beesten, het heeft ook invloed op de hele reden dat we überhaupt deze Kopi Luwak dronken: het kieskeurige en specifieke dieet van de civetkat wat –blijkbaar zo veel- invloed heeft op de smaak van de koffie. Dat principe is nu geheel verloren.
Kortom, mijn advies: koop nooit Kopi Luwak. Behalve dat je bijdraagt aan dierenmishandeling wordt je waarschijnlijk ook nog eens genaaid, want het is niet de kwaliteit waar je voor betaald.
Mijn tweede advies: als je bereid bent om wel zo veel geld te betalen voor je koffiebonen, oplopend tot honderden euro’s per kilo, dan ken ik nog wel een koffiemerk wat een stuk voordeliger is dan Kopi Luwak en ook nog eens een stuk lekkerder –uch- De Zeeuwse Branding –uch-.