Life is like a pie
Aardbeien kwarktaart
Volgens mij is het nu wel veilig om te zeggen dat de lente écht begonnen is. Al een week lang schijnt het zonnetje iedere dag, ik vind het heerlijk. En volgens mij ben ik niet de enige. De zomerjassen, rokjes en open schoenen mogen weer uit de kast, joepie! Nog zo’n ding dat ik zo lekker vind aan het voorjaar? Vers fruit in overvloed, en een stuk goedkoper wanneer je ’t in het goede seizoen koopt. Vanaf nu dus weer lekkere frisse recepten met een hoop (zomers) fruit!
Om het voorjaar lekker in te luiden ben ik naar de fruitboer gerend om een bakje verse aardbeien om mee aan de slag te gaan. Geen verrassing dat het een kwarktaart is geworden want ik ben echt een sucker voor kwarktaart. Laten we aan de slag gaan…
Dit heb je nodig
Een ronde springvorm van circa 24 cm
Een handmixer of garde
Een staafmixer of keukenmachine
Een pannetje
Ingrediënten voor de bodem
- 220 gram (Maria) biscuitjes
- 100 gram roomboter, gesmolten
Ingrediënten voor de taart
- 10 gelatine blaadjes
- 400 gram aardbeien, uit de diepvries of vers
- Sap van 1 flinke citroen, ongeveer 80 ml
- 130 gram kristalsuiker
- 250 gram magere kwark
- 200 ml slagroom
Zo ga je te werk
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of met de hand door de koekjes in een zak te doen en deze met een deegroller fijn te rollen. Meng de gesmolten boter goed door de koekkruimels. Leg een velletje bakpapier op de bodem van je springvorm en verdeel hierover de koekkruimels. Druk de koekkruimels aan met de bolle kant van een lepel en zet je vorm in de koelkast.
- Week nu de gelatineblaadjes. Doe de blaadjes gelatine in een bak met ruim koud water en laat deze weken tot je ze nodig hebt bij de volgende stap. Doe de aardbeien, citroensap en suiker bij elkaar in een pannetje en zet dit op een laag vuurtje tot de aardbeien zacht zijn geworden.
- Als de aardbeien zacht zijn geworden haal je de pan van ’t vuur en pureer je de aardbeien met een staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde saus. Knijp de gelatineblaadjes goed uit, zodat er zo min mogelijk water meer bij zit, en roer ze door de nog warme aardbeiensaus tot de gelatine is opgelost. Zet het pannetje even opzij zodat het mengsel een beetje kan afkoelen.
- Klop nu in een schone kom de slagroom tot deze lobbig is, dit gaat het snelst met een handmixer maar kan natuurlijk ook gewoon met een garde. Doe de kwark en driekwart van de aardbeiensaus bij de slagroom en roer dit met een spatel of lepel tot een egale massa. Giet de vulling over de bodem en klop de vorm een paar keer hard op het aanrecht zodat de luchtbelletjes naar boven komen. Zet de vorm nu anderhalf uur in de koelkast.
- Na anderhalf uur is de taart nog niet stijf genoeg om aan te snijden maar wel om een mooie laag saus op de taart te maken. Haal de taart uit de koelkast en giet de overige aardbeiensaus over de taart. Zet de taart weer terug in de koelkast. (Heel moeilijk om ‘m weer terug te zetten, ik weet ‘t)
- Laat de taart nog minstens 3 uur opstijven in de koelkast alvorens je ‘m uit de vorm haalt. Is het eindelijk zo ver? Haal de vorm uit de koelkast en ga met een scherp mes voorzichtig langs de randjes om de taart los te maken van de vorm.
Oké ik wil niet opscheppen, maar deze taart is echt echt echt heel erg lekker. Zeker een aanrader als je houdt van lekkere frisse taartjes. Ik benieuwd wie van jullie deze lekkere taart ook gaat maken!
Liefs Iris