Life is like a pie
Amandelkoekjes
Het is geen geheim dat ik dol ben op koekjes. Zo’n twee derde van de recepten die ik maak zijn recepten voor koekjes. En als ik iets bak waarvoor ik geen recept schrijf, jawel dan zijn het koekjes. Hoe ik bij dit recept van gekomen is geen lang verhaal. Ik pakte een simpel koekjesrecept, verving de helft van het bloem door amandelmeel en voegde wat geschaafde amandelen toe. Lekker.
Dit heb je nodig
Een handmixer met deeghaken of keukenmachine
Een bakplaat met een velletje bakpapier
Een bak kwast
Ingrediënten (voor circa 20 koekjes)
- 100 gram bloem
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram kristalsuiker
- 100 gram koude boter
- 1 eidooier + 1 heel ei (bewaar het overige eiwit om de koekjes mee in te smeren, stap 3)
- Een snufje zout
- Een handje amandelschaafsel (optioneel)
Vervang de 100 gram bloem voor nog eens 100 gram amandelmeel voor glutenvrije koekjes.
Aan de slag
- Roer de bloem, amandelmeel, suiker en zout door elkaar. Doe de rest van de ingrediënten erbij en mix met een mixer met deeghaken of met de hand tot een soepel deeg. Als je een keukenmachine hebt is het helemaal makkelijk. Doe alle ingrediënten in de machine, zet ‘m aan en wacht tot de ingrediënten veranderen in een soepel deeg.
- Rol een ‘worst’ van het deeg en verpak het in plastic folie. Leg het deeg minstens een uur in de koelkast om stevig te worden. Je kunt het deeg ook in de vriezer leggen en er plakjes van snijden wanneer je zin hebt in een koekje, verleng dan de baktijd met 5 minuten.
- Snijd plakjes van circa 1 centimeter van het deeg en leg deze op de bakplaat. Besmeer de koekjes met een beetje van het eiwit. Verdeel over elk koekje een beetje amandelschaafsel.
- Doe de koekjes in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak ze in 10 á 15 minuten goudbruin en gaar.
Zoals gewoonlijk een lekker makkelijk koekje. Zo gebakken en ook zo op, geloof mij maar.
Liefs, Iris