MENU
I

Iedereen is er groot mee geworden; boterkoek. Als kind was ik er zelf gek op, nu heb ik een partner die er geen genoeg van kan krijgen. Tegenwoordig maak ik het eigenlijk veel te weinig, maar daar kwam vandaag verandering in. Na één hapje was ik verkocht, dit moet ik vaker maken! Misschien heeft het te maken met jeugdsentiment of is het misschien de enorme hoeveelheid boter die er in gaat. (Laten we het houden op jeugdsentiment)

Oké terug naar de boterkoek. Wist je dat een boterkoek alleen de naam ‘boterkoek’ mag dragen wanneer echte roomboter wordt gebruikt? Weer iets geleerd. En zoals ik eerder al schreef zit er in deze boterkoek een enorme hoeveelheid boter, dus mocht je aan de lijn zijn zou ik hier afhaken.

Wat heb je nodig?

  • Ronde bakvorm
  • Beslagkom
  • Handmixer
  • Keukenkwast
  • Bakpapier


  • 2-boterkoek-life-is-like-a-pie-iris-eej-magazine

    Ingrediënten

  • 300 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 80 gram kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • Een losgeklopt ei, om de koek mee te bestrijken
  • Rasp van een limoen of kleine citroen, optioneel


  • Zelf vind ik het altijd handig om vooraf alle ingrediënten af te wegen en alles klaar te zetten. Vervolgens vet je de bakvorm in en leg je een velletje bakpapier op de bodem. Ondertussen verwarm je de oven alvast op 190ºC. Nu kun je door met de volgende makkelijke stappen om het deeg te maken en kun je het zo in de oven schuiven.

    3-boterkoek-life-is-like-a-pie-iris-eej-magazine

    Zo ga je te werk

    1. Mix de boter, basterdsuiker en kristalsuiker goed door tot een luchtige massa. Doe nu het citroenrasp, zout en bloem erbij en mix dit nog kort door elkaar.
    2. Doe het deeg voor de boterkoek in een ingevet bakblik en strijk het glad met de bolle kant van een lepel of een siliconen spatel. Klop het eitje los en bestrijk de bovenkant van de boterkoek ermee. Je kunt nu eventueel nog een leuk motiefje in de koek maken met een vork of een satéstokje. Ik gaf de mijne een leuke uitspraak, namelijk ‘I Love Boterkoek’ en een sierlijk randje (beide zijn nog maar licht te zien na het bakken). Je kunt het ook laten zoals de koek is, het gaat tenslotte om de smaak.
    3. Bak de koek circa 25 minuten op 190ºC in het midden van de oven. Als de boterkoek mooi goudbruin verkleurd is deze klaar. Als de koek volledig is afgekoeld kun je deze uit de vorm halen en in smalle puntjes snijden. Ik gebruikte een rond bakblik van 24cm en sneed 16 smalle punten van de boterkoek.

    4-boterkoek-life-is-like-a-pie-iris-eej-magazine

    Bij ons thuis was de eerste dag al één derde van de koek opgepeuzeld, een keertje zondigen mag ook wel. De rest van de boterkoek heb ik toch maar in een koektrommel gedaan, want zolang het op tafel staat wordt er van gegeten. Ook zo gek op boterkoek?

    Liefs Iris

    SLUIT MENU