MENU

Britse scones

O

Of ik al een idee had wat ik ging bakken voor vandaag? Nope. Tot Viorella mij begin deze week op een leuk idee bracht; scones. Ik had ze nog nooit zelf gemaakt en eigenlijk ook maar één keertje gegeten. Ondanks dat is het me in één keer gelukt met een recept dat ik heb aangepast naar de ingrediënten die ik zelf in huis had.

Scones zijn heerlijk als ontbijt, bij een bakje thee of serveer ‘m bij een high tea, helemaal hip. Besmeer de scones met clotted cream* en een beetje jam of lemon curd, hmmmm.

*clotted cream kun je heel makkelijk zelf maken door 5 delen crème fraîche te mengen met 4 delen mascarpone. Wil je ’t net als ik lekker makkelijk doen, dan haal je gewoon een potje bij de supermarkt (in het koelschap bij de Jumbo).

Dit heb je nodig

Bakplaat met een velletje bakpapier
Een garde
Een bak kwast
Een ronde uitsteker, of een glas met een opening van circa 6 cm
Eventueel een handmixer met deeghaken

Ingrediënten (voor circa 16 stuks)

  • 240 ml halfvolle melk
  • 1 el citroensap
  • 435 gram bloem
  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • 2 grote eieren
  • 65 gram suiker
  • 2 el bakpoeder
  • snufje zout

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven op 220 graden. Doe de melk met de eieren bij elkaar in een kom en meng dit met een garde goed door elkaar. Houd 2 eetlepels van het mengsel apart om de scones mee te besmeren voordat ze de oven in gaan.
  2. Roer in een andere kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout door elkaar. Doe de boter er bij en meng dit met de hand of een mixer met deeghaken door het bloem mengsel. Voeg tot slot de melk met ei toe en kneed het goed door.
  3. Leg het deeg op een met bloem bedekt oppervlak. Kneed het verder met de hand tot een soepel deeg. Om te voorkomen dat het deeg aan je handen blijft plakken zorg je dat je handen bedekt zijn met bloem.

  1. Druk het deeg met de hand plat tot ongeveer 2 á 3 cm dik en steek er met een ronde uitsteker of een glas cirkels uit.
  2. Haal er zo veel mogelijk cirkels uit door stap 4 te blijven herhalen tot het deeg op is.
  3. Leg alle uitgestoken cirkels op een met bakpapier bekleedde bakplaat met genoeg ruimte ertussen. Besmeer het deeg met de achtergehouden melk en ei.

  1. Bak de scones in 10 á 12 minuten op 220 graden goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje of eet ze warm.

Deze scones zijn écht heel erg lekker en zoals je ziet staan ze binnen een half uurtje op tafel. Geen smoesjes en gewoon een keertje zelf maken dus!

Liefs Iris

SLUIT MENU