MENU

Chewy Chocolate Chip Cookies

H

Het waren een zware paar weken waarin ik afscheid heb moeten nemen van één van de belangrijkste personen in mijn leven. In die paar weken heb ik besloten het bakken even te laten voor wat ’t is, maar ik ben er weer.

Toch heb ik niet stil kunnen zitten. Ik had trek in koekjes en niets is lekkerder dan een zelfgebakken variant. Zo ben ik aan de slag gegaan met de chewy chocolate chip cookies. Ik heb verschillende bakboeken waar zo’n recept in staat maar wilde per sé een eigen variant. Ik heb wel vier ladingen (zo’n vijftig stuks) gebakken voordat het perfecte koekje er was. Lees snel verder voor het recept.

Dit heb je nodig

Een (hand)mixer met deeghaken of keukenmachine
Bakplaat met bakpapier
Een (oven)rooster
Eventueel een ijs scoop/ijs lepel

Ingrediënten (voor 12 tot 16 koekjes)

  • 115 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 210 gram kristalsuiker
  • 110 gram lichte basterdsuiker
  • 145 gram bloem
  • ½ tl zout
  • ½ baking soda
  • 1 groot ei
  • Een druppeltje vanille extract
  • 180 gram chocolade naar keuze, in fijne stukjes gehakt

(Voor)bereiding: 15 minuten
Baktijd: 8 à 10 minuten per lading

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat, of meerdere, klaar met een velletje bakpapier. Hak de chocolade met een scherp mes in fijne stukjes, niet groter dan een halve centimeter. Roer de bloem, zout en bak soda door elkaar. Pak een andere kom en mix de roomboter met de kristalsuiker en basterdsuiker goed door elkaar.
  2. Voeg het ei en vanille extract toe aan het boter en suiker mengsel en mix weer tot een egaal ‘deeg’ ontstaat.
  3. Voeg nu het bloem mengsel toe en mix dit kort door het beslag heen. Mix niet te lang door omdat het deeg dan taai wordt door de gluten in de bloem.
  4. Voeg tot slot de stukje chocolade toe en roer deze met een houten lepel, spatel of met de hand door het deeg.
  5. Als je een beetje een doorgaans oven hebt zou ik niet meer dan 4 koekjes per bakplaat maken. Het deeg loopt erg uit in de oven en je wilt natuurlijk niet eindigen met koek ter grote van je bakplaat… Verdeel 4 balletjes van het deeg over de bakplaat met behulp van een ijs scoop. Dit gaat heel makkelijk door de lepel na ieder koekje even nat te maken met water. Strijk het deeg een beetje plat met de natte achterkant van de lepel.
  6. Bak de koekjes in het midden van de oven in 8 á 10 minuten (afhankelijk van de grootte) gaar. Laat ze afkoelen op een rekje of een schone theedoek.

Deze koekjes, of liever gezegd koeken, zijn echt een grote hit hier thuis. Ze zijn zo gemaakt en zeg nou zelf; wie houdt er niet van een goed chewy chocolate chip koekje bij de koffie?!

Liefs Iris

SLUIT MENU