Life is like a pie
Chocolade kerst tulband met cheesecake vulling
Oké, eerlijk toegegeven is het bakken van een tulband cake niet mijn sterkste punt. Vorig jaar deed ik al eens een poging. Die poging resulteerde in een overvloeide tulband vorm en een oven vol aangebakken chocolade cake. De cake was toen nog te redden, ik heb ‘m moeten lossnijden uit de bakvorm en om de schade te verdoezelen heb ik ‘m overgoten met chocolade ganache en afgetopt met pepermunt candy canes. Dat resultaat was zó lekker dat ik de cake dit jaar opnieuw heb gebakken. Deze keer met recept zodat jullie deze lekkere cake zelf ook kunnen maken.
Ook dit jaar ging er weer ’t een en ander mis, ik heb de cake drie keer moeten maken voor een perfect resultaat. Door slecht invetten van de vorm kwam de eerste cake er in stukken uit, mislukt. De tweede cake was eigenlijk goed gelukt, ik was alleen een klein onderdeel vergeten, de vulling van cheesecake. De derde keer was scheepsrecht.
Dit heb je nodig
- Een tulband bakvorm
- Een steelpannetje
- Een hand- of stand mixer
- Optioneel: keukenmachine
Ingrediënten voor de chocolade cake
- 110 gr bloem
- 40 gr cacao poeder
- 175 gr fijne kristalsuiker
- 1 tl baking soda
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 60 ml zonnebloemolie
- 1 groot ei
- 90 gr zure room
- 60 ml karnemelk
- 1 tl vanille extract
- 60 ml kokend water
Ingrediënten voor de cheesecake
- 330 gr verse roomkaas, op kamertemperatuur (Philadelphia of soortgelijk)
- 1 groot ei
- 50 gr fijne kristalsuiker
- ½ tl vanille extract
Ingrediënten voor de ganache
- 200 gr pure chocolade in stukjes
- 200 gr room
- Pepermunt candy canes/zuurstokjes
Als je ’t zo leest klinkt het alsof het hele aanrecht straks vol staat met bakjes, pannetjes en zakken bloem en suiker. Valt mee. Je hebt voor het maken van de cake slechts 3 beslagkommen nodig. Pas als de cake is afgekoeld begin je aan de ganache, waarvoor je één schaal en een pannetje nodig hebt. Ik zei toch, valt mee!
(Voor)bereiding: 45 minuten
Baktijd: 1 uur
Wachten/afkoelen: circa 4 uur
Maak de cake dus een dag van te voren of vroeg op de dag als je ‘m als toetje voor na het kerstdiner wilt 😉
Zo ga je te werk
- Roer de bloem, cacaopoeder, fijne kristalsuiker, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar. Zet dit opzij voor later. Mix in een andere kom de zonnebloemolie, eieren, zure room, karnemelk en vanille extract door elkaar tot een egaal mengsel. Voeg nu de droge mix van ingrediënten en 60 ml kokend water bij het beslag en mix door tot een egaal beslag.
- Nu ga je de cheesecake vulling maken. Zorg dat de roomkaas op kamertemperatuur is door ‘m een half uurtje van te voren uit de koelkast te halen. Mix de roomkaas tot er geen klontjes meer in zitten. Doe het ei, de suiker en de vanille extract er bij en mix tot een egale massa.
- Dit is een hele belangrijke stap, het invetten van de bakvorm. Ik gebruik hiervoor een bakspray maar met gesmolten boter en een bak kwast lukt het ook. Als je de vorm hebt ingevet verdeel je een dun laagje cacaopoeder over de vorm. Strooi een lepel cacaopoeder op de bodem en klop het er als het ware uit zodat het langs de randen komt en de vorm bedekt is met een laagje cacaopoeder. Warm ondertussen de oven voor op 175 graden.
- Verdeel nu iets minder dan de helft van het chocolade beslag over de vorm. Giet het cheesecake beslag in het midden van het chocolade beslag, zodat het de buitenste en binnenste randen van de tulband niet raakt. Verdeel nu de rest van het chocolade beslag over de cheesecake. Zorg dat je de tulband vorm niet verder dan 2/3e vult om een overvloeide cake en heel veel schoonmaakwerk te voorkomen.
- Zet de tulbandvorm op een rekje in het midden van de oven. Bak ‘m gaar in 50 tot 70 minuten, afhankelijk van de oven waar in je bakt. Test of de cake gaar is door er een stokje in te steken, komt deze er schoon uit dan is je cake gaar.
Haal de tulband vorm uit de oven en laat ‘m zeker twee uur afkoelen. Haal de tulband vervolgens, wellicht met enig geweld, uit de vorm. Laat ‘m op kamertemperatuur komen en zet ‘m dan nog een uurtje in de koelkast. Is de tulband goed afgekoeld? Dan komt nu het leuke werk, de ganache maken en de cake decoreren.
- Hak de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een hittebestendige kom.
- Breng de room aan de kook in een steelpannetje. Zodra de room kookt giet je deze over de chocolade stukjes. Blijf roeren met een siliconen spatel of lepel tot alle chocolade is opgelost en je een gladde massa hebt.
- Giet de chocolade ganache over de tulband. Breek de pepermunt stokjes in stukjes en hak deze tot een fijn poeder in de keukenmachine of door de stukjes in een zak te doen en deze te bewerken met een deegroller. Strooi het poeder over de nog niet uitgeharde ganache, maak het af met nog wat zuurstokjes.
Het is misschien wat werk maar dat mag ook met kerst. Serveer de cake met sterrenregen voor een extra spectaculair toetje na het diner of gewoon lekker zo, een stukje bij de koffie.
Smakelijke feestdagen en tot volgend jaar!
Liefs Iris