Life is like a pie
Citroen-suikerkoekjes
Het was al weer even geleden dat ik een recept heb gemaakt voor lekkere koekjes. En dat terwijl koekjes recepten toch altijd in de smaak vallen. Daarom vandaag een recept voor een lekker fris koekje met citroen.
Bij het maken van deze koekjes komen geen vreemde ingrediënten kijken, daar probeer ik altijd rekening mee te houden. Wat je wel even in huis moet hebben is zuiveringszout/baking soda. Deze kun je halen bij de drogist maar wordt ook verkocht bij (grotere) supermarkten onder de naam baking soda.
Dit heb je nodig
Beslagkom
Een bakplaat bedekt met bakpapier
Een fijne rasp
Eventueel een handmixer met deeghaken
Ingrediënten (circa 25 koekjes)
- 320 gram bloem
- 1 tl baking soda/zuiveringszout
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 240 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 250 gram kristalsuiker
- 3 eidooiers
- rasp van 2 citroenen
- sap van een halve citroen (circa 2 el)
- kommetje kristalsuiker om het deeg door te rollen
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven op 175 graden. Roer de bloem, baking soda, bakpoeder en een snufje zout door elkaar in een kom en zet dit apart. Doe in een andere kom de boter met de suiker, citroenrasp en citroensap bij elkaar. Mix met een mixer met deeghaken de boter met suiker en citroen.
- Voeg de eidooiers bij het botermengsel en mix weer goed door tot een egale massa ontstaat. Voeg nu de droge ingrediënten (bloem, baking soda en bakpoeder) toe aan het botermengsel en mix door tot een samenhangend deeg ontstaat. Kneed met de hand een bal van het deeg.
- Draai met de hand balletjes van het deeg, niet te groot niet te klein. Om gelijke koekjes te krijgen kun je ook eerst het deeg in 25 delen verdelen.
- Rol tot slot de balletjes deeg door de kristalsuiker en leg ze op de bakplaat. Zorg dat de balletjes deeg genoeg ruimte hebben op de bakplaat. Ik liet zo’n 5 á 6 cm tussen de balletjes omdat de koekjes erg uitlopen tijdens ’t bakken.
- Bak de koekjes in een voorverwarmde oven in 15 minuten gaar.
Heerlijk frisse knapperige koekjes met een lichte citroensmaak, als dat niet lekker is!
Liefs Iris