MENU

Gevulde speculaas

H

Hoor de wind waait door de bomen.. of in dit geval zijn het de keiharde regen en hagelbuien die ik door de bomen hoor. Maar wind, sneeuw of regen; de Sint laat zich niet tegenhouden. Nu de goedheiligman weer in ’t land is, is het dus hoog tijd voor een simpel en vooral lekker recept dat écht bij deze tijd van het jaar hoort.

Hebben jullie ook een favoriete Sint lekkernij? Bij mij zijn het die ieniemienie kruidnootjes. Of de chocolade variant, ook erg lekker. Waar je mijn vriend blij mee maakt is gevulde speculaas, dat maak ik dan ook ieder jaar.

Dit heb je nodig

  • Een vierkante bakvorm, 24 bij 24 cm. Of een andere bakvorm met ongeveer hetzelfde oppervlak
  • Bakpapier
  • Eventueel een mixer met deeghaken
  • Een deegroller

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram bruine basterd suiker
  • 1 tl zout
  • 4 el koek- en speculaaskruiden
  • 300 gram amandelspijs
  • 90 ml melk
  • 150 gram koude boter
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 el melk
  • Een flinke hand amandelschaafsel

Bereiding: 20 minuten
Baktijd: circa 40 minuten
Afkoelen: 40 minuten

Zo ga je te werk

  1. Doe het zelfrijzend bakmeel, de bruine suiker, zout en speculaaskruiden bij elkaar in een kom en roer dit met een lepel goed door elkaar. Snijd de koude boter in kleine blokjes. Doe de blokjes boter en de melk bij het mengsel van bakmeel en suiker. Kneed dit met de hand of een mixer met deeghaken tot een mooie gladde deegbal. Leg het deeg een uur in de koelkast.
  2. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet deze goed in. Doe de amandelspijs in een kom en doe hier een half losgeklopt ei bij. Meng dit met de hand goed door elkaar. Door het ei bij de amandelspijs wordt deze minder droog.
  3. Verwarm de oven op 180 graden. Haal, na een uur, het deeg uit de koelkast en verdeel in tweeën. Rol met een deegroller een deel van het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van de bakvorm. Als het rollen niet lukt kun je ook stukje voor stukje het deeg op de bodem van de vorm drukken.
  4. Verdeel de amandelspijs over het deeg op de bodem. Verspreid de spijs niet helemaal tot de randjes. Rol het tweede deel van het deeg nu uit en leg deze over de amandelspijs. Druk het deeg goed aan en smeer de randen dicht door je vingers vochtig te maken met water.
  5. Meng het overige losgeklopte ei met 2 el melk. Bestrijk de bovenkant van de speculaas met het ei mengsel en verdeel amandelschaafsel over de koek.
  6. Bak de gevulde speculaas in het midden van de voorverwarmde oven op 180 graden in 35 á 40 minuten gaar en smullen maar!

Laat de koek 10 minuten afkoelen in het bakblik en haal deze er vervolgens uit. Laat nog een klein half uur afkoelen en snijd de speculaas dan in stukken.

Dus ben je nog op zoek naar die ene sinterklaas topper waarmee je de hele familie blij maakt op pakjesavond? Look no further!

SLUIT MENU