Life is like a pie
Granenrepen met kokos en noten
De leukste feestdag van het jaar? Dat moet wel Kerst zijn, maar op nummer twee staat Halloween. Een hele dag kun je zijn wie je wilt en niemand kijkt raar op als je geschminkt en al de straat op gaat.. In Amerika. Maar ook in ons landje wordt het feest steeds populairder. Ik vind het heerlijk om thema-koekjes te maken, daar ben ik dan ook druk mee bezig geweest in het weekend voor Halloween.
Om na al dat snoepen weer terug te gaan naar een gezond koekje is niet helemaal mijn ding. Meestal eet ik gewoon door tot het nieuwe jaar, dan let ik drie maanden op wat ik eet en komt Pasen er weer aan… Een vicieuze cirkel waarin eten centraal staat.
Maar niet iedereen is zoals ik, sommige mensen willen af en toe een gezonde snack. Ik ging dus aan de slag met het maken van een semi-gezond tussendoortje, een granenreep. Ik noem het maar even semi-gezond. Er zit gewoon suiker in, ongeveer 7 gram per reep. Ook zit er bloem in, sorry glutenvrije eters!!
Wat heb je nodig?
Een steelpannetje
Vierkante bakvorm (circa 20 bij 20 cm)
Bakpapier
Een houten lepel of rubberen spatel
Ingrediënten (voor 12 repen)
- 120 gram boter
- 200 gram havervlokken
- 85 gram rietsuiker
- 80 gram (in stukjes gehakte) noten naar keuze, ik gebruikte een mix van hazelnoten, amandelen en paranoten
- Een handje kokos
- 50 gram bloem
- 2 el honing
Zo ga je te werk
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter, rietsuiker en honing bij elkaar in een steelpannetje. Zet op een laag vuurtje en roer af en toe tot alles gesmolten is.
- Doe in een beslagkom de havervlokken, gehakte noten, kokos en bloem bij elkaar en roer het goed door elkaar. Giet hier het mengsel van gesmolten boter bij en roer dit goed door elkaar.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Schep het beslag in de bakvorm en druk dit goed plat met de bolle kant van een lepel of door er een bakpapiertje op te leggen en met de handen het beslag plat te drukken.
- Bak voor 20-25 minuten in een voorverwarmde oven. Haal de bakvorm uit de oven en laat nog 15 minuten afkoelen voordat je de koek uit de vorm haalt. Als de koek is afgekoeld haal je deze uit de vorm en snijd je deze in repen zo groot je zelf wilt. Ik maakte met het recept 12 repen van 4 bij 10 centimeter.
Echt een heel makkelijk tussendoortje om zelf te maken zoals je ziet. Heerlijk om mee te nemen naar je werk of gewoon om thuis lekker van te snoepen. De repen blijven in een afgesloten trommel nog zo’n 5 dagen lekker.
Liefs Iris