MENU

Havermoutkoekjes met bosbessen

H

Het is geen verassing dat ik een groot fan ben van koekjes. Als je eens gaat rondkijken bij de recepten die ik maak zie je al snel dat zéker de helft bestaat uit recepten voor koekjes. Maar ik hoor niemand klagen, dus ga ik gewoon door met koekjes bakken.

Vandaag ging ik aan de slag met havermoutkoekjes, eigenlijk het enige koekje waar ik niet wild van word. Waarom ik er niet wild van word? Ik vind ze vaak vlak van smaak, droog van structuur en het klinkt te gezond. Er is echter één havermoutkoekje dat ik vroeger regelmatig bakte, dat is deze. Het zijn geen extreem gezonde koekjes. Er zit gewoon boter, suiker, bloem en een ei in. Eigenlijk een gewoon koekje dus… maar dan met havermout, klinkt lekker gezond 😉

havermoutkoekjes-met-bosbessen-life-is-like-a-pie-eej-magazine-1

Wat heb je nodig?

Een bakplaat met bakpapier
Een handmixer
Houten lepel of rubberen spatel
2 (beslag)kommen

Ingrediënten (circa 24 koekjes)

  • 275 gram rietsuiker
  • 180 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 groot ei
  • 370 gram havermout
  • 140 gram bloem
  • 50 ml water
  • 1 tl zout
  • ½ tl zuiveringszout/baking soda
  • Een flinke hand bosbessen
  • 1 tl vanille of citroen smaakstof

havermoutkoekjes-met-bosbessen-life-is-like-a-pie-eej-magazine-2

Zo ga je te werk

  1. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat en verwarm de oven op 180 graden. Meng de havermout, bloem, zout en zuiveringszout goed door elkaar.
  2. In een andere kom mix je de boter met de suiker tot dit goed gemengd is. Voeg het ei, water en smaakstof en toe en mix weer tot goed gemengd. Doe de helft van het havermout mengsel bij het botermengsel en roer dit met een houten lepel goed door elkaar. Voeg nu de rest van het havermout mengsel toe en roer tot alles gemengd is. Tot slot voeg je de bosbessen toe en roer je deze er voorzichtig doorheen. Dit kan lastig zijn want het is een vrij dik deeg door de havermout, maar probeer het toch zo voorzichtig mogelijk te doen.
  3. Maak mooie balletjes van het deeg, niet te klein, en leg deze op de bakplaat. Ik gebruikte een ijslepel om mooie ronde balletjes te maken van het deeg. Bak de koekjes in het midden van de oven in circa 15 minuten goudbruin. Laat de koeken afkoelen op de bakplaat of een rooster.

havermoutkoekjes-met-bosbessen-life-is-like-a-pie-eej-magazine-3

Wil je ook eens een andere smaak havermoutkoekje proberen? Vervang de bosbessen eens door andere stukjes fruit, chocolade stukjes, rozijnen of noten.

havermoutkoekjes-met-bosbessen-life-is-like-a-pie-eej-magazine-4d

Liefs Iris

SLUIT MENU