Life is like a pie
Ijskoffie met een taartje
Afgelopen weekend was Cuisine Machine in Vlissingen, een festival dat draaide om eten. Nou je kunt dus wel stellen dat ik mij daar helemaal op mijn plaats voelde. Eten in overvloed, lekkere drankjes en dat allemaal met een leuk muziekje op de achtergrond. Daar kreeg ik dus ontzettend veel inspiratie van om weer lekker de keuken in te duiken.
Zo gezegd zo gedaan, met een hoofd vol ideeën ben ik de keuken in gedoken. Misschien moet ik even zeggen dat ik een sucker ben voor goede koffie, sterk maar toch een beetje zoet. En omdat ik nog nooit zelf ijskoffie gemaakt had, besloot ik daarmee aan het werk te gaan. En wat hoort er nou echt bij een goede bak koffie? Gebak! Dus vandaag niet alleen een recept voor een heerlijke ijskoffie, maar ook een recept voor een taartje die prima bij de koffie kan.
Wat heb je nodig voor de ijskoffie?
- Een groot glas
- Ijsblokjes vorm
- Koffie
- Blikje gecondenseerde melk
- Een bolletje roomijs
- Eventueel slagroom
Zo maak je de ijskoffie
- Een paar uur voordat je begint aan de ijskoffie maak je alvast ijsblokjes, dit kun je gewoon met water doen. Maaaaaarrrrr.. Als je niet houdt van water in je koffie kun je deze ook vullen met zwarte koffie. Als de blokjes gaan smelten krijg je geen waterige koffie.
- Zet een lekker sterk bakje zwarte koffie (of twee) en laat deze goed afkoelen. Gooi in een groot glas een stuk of 4 van de koffie ijsblokjes, en giet hier de afgekoelde koffie overheen. Nu schenk je een flinke hoeveelheid gecondenseerde melk door de koffie. Om de koffie extra zoet en extra koud te maken doe je nog een flinke bol ijs in het glas. Roer even door, zorg dat je goed over de bodem roert want hier zit de gecondenseerde melk! Met deze koffie is je cafeïne binnen no-time weer op peil.
Snel door naar het taartje! Voor het maken van een lekker eenpersoons taartje gebruikte ik de tartelette vormpjes. Ik maakte vier van deze leuke taartjes, dus houd er rekening mee dat de receptuur ook voor vier stuks is!
Wat heb je nodig voor de tartelette?
- Tartelette vormpjes (Hema)
- Deegroller
- Beslagkom
- Een steelpannetje
- Bakpapier
- Blindbakbonen of ongekookte rijst
Ingrediënten voor het deeg
- 90 gram boter, op kamertemperatuur
- 75 gram witte basterdsuiker
- 15 gram ei, geklutst
- snufje zout
- 140 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
Hoe ga je te werk?
Mix in een beslagkom de boter, basterdsuiker, ei en zout goed door elkaar met een mixer met deeghaken. Roer de bakpoeder door de bloem heen en voeg dit bij de rest van de ingrediënten. Mix door tot een kruimelig deeg ontstaat en maak er met je handen een bal van. Pak het deeg in plastic folie en leg een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dunne plak en bekleed hiermee de tartelette vormpjes. Leg hier op een velletje bakpapier en vul deze met blindbakbonen of rijst. Bak de tartelettes eerst 15 minuten met de blindbakvulling. Haal de blindbakvulling uit de vormpjes en bak de tartelettes nog ongeveer 5 minuten of tot deze goudbruin zijn. Laat de taartjes helemaal afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
Oké, nu gaan we de vulling van de tartelettes maken, en die is ook heel makkelijk. De taartjes zijn gevuld met een lekkere chocolade ganache. Het is belangrijk, bij het maken van ganache, dat je goed kijkt naar de verhoudingen van de ingrediënten. Ik gebruikte melk chocolade voor mijn taartjes.
Ingredienten voor de ganache
- 180 gram melkchocolade
- 120 ml ongeklopte slagroom
Even een kleine uitleg over de verhoudingen. Als je gebruik maakt van pure chocolade gebruik je de verhouding 1:1, dus 200 ml room betekent dat je 200 gram pure chocolade gebruikt. Bij melkchocolade zijn de verhoudingen anders, je gebruikt hier 1:1,5 dus 200 ml room en 300 gram melkchocolade. Bij witte chocolade, je raad het al, zijn de verhoudingen weer anders. Omdat witte chocolade heel zacht is gebruik je hier de verhouding 1:2. Dat betekent dus als je 200 ml room gebruikt, dat je hier 400 gram witte chocolade voor nodig hebt. Ik hoop dat dit een beetje duidelijk was, en dat je nu weet waarmee je bezig bent als je ganache wilt maken.
Voor het maken van ganache snijd je de chocolade in kleine stukjes en doe je deze in een kom. Doe de room in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Als de room goed door kookt gooi je deze over de chocolade stukjes. Roer goed door tot er geen stukjes chocolade meer in zitten. Giet de ganache in de afgekoelde bodem en laat de taartjes minstens twee uur in de koelkast opstijven. Makkelijk he?!
Liefs Iris