Life is like a pie
Jam koeken
Vandaag geen spannend verhaal over waarom ik deze koeken heb gemaakt of waarom juist van deze koeken het recept online staat. Maar als ik zeg dat ze lekker zijn is dat niet gelogen. Ik zit al een paar dagen ziek thuis met keel- en oorpijn. Maar zelfs als ik ziek ben heb ik zin om te bakken, dus koeken.
Dit heb je nodig
Eventueel een handmixer met deeghaken, met de hand kan ook
Een bakplaat met bakpapier
Klein pannetje
Plastic folie
Bak kwast
Ingrediënten (voor circa 18 koeken)
- 225 gram boter, op kamertemperatuur
- 280 gram bloem
- 150 gram kristalsuiker
- Een snufje zout
- 1 ei, dooier en eiwit apart
- Een handje amandelschaafsel
- 4 el jam
Zo ga je te werk
- Doe de boter, suiker en de eidooier bij elkaar in een kom en mix dit kort door elkaar. Doe de bloem en een snufje zout erbij en mix met een mixer met deeghaken, of met de hand tot een soepel en egaal deeg. Verpak het deeg in plastic folie en leg voor een uur in de koelkast.
- Haal na een uur het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg in 18 delen. Draai balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verwarm de oven op 190 graden.
- Druk de balletjes een beetje plat met de hand. Met je duim of wijsvinger maak je een kuiltje in het midden van elk koekje. Leg de koekjes niet te dicht naast elkaar op de bakplaat omdat ze nog uitlopen.
- Smeer de randen van de koekjes in met het overige eiwit en verdeel een beetje amandelschaafsel over de koekjes. Bak de koekjes in het midden van de oven in 12 goudbruin.
- Druk met een lepel of je duim in het kuiltje in het midden van de koekjes zodat je deze later kunt vullen met de jam. Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.
- Doe de jam in een steelpannetje en verwarm kort op een laag vuurtje tot de jam dunner is geworden. Vul de kuiltjes in de koekjes met behulp van een theelepeltje met de warme jam en laat dit weer goed afkoelen.
Ben je net als ik gek op viervruchten jam, prima! Maar je kunt deze koekjes natuurlijk maken met elke jam die je lekker vindt. Maak ze bijvoorbeeld eens met ananasjam of frambozenjam, heeeeeerlijk!!
Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat. Deze koekjes zijn super leuk voor de feestdagen, maar kunnen eigenlijk het hele jaar door.
Liefs Iris