MENU

Kaneelkoekjes (cinnamon buns)

O

Ook ik heb van die dagen dat de inspiratie ver te zoeken is. En dan heb ik het in mijn geval natuurlijk over bak-inspiratie, dat is een ding ja. Want ja, drie keer in de week wat lekkers bakken, daar moet je ook maar genoeg ideeën voor hebben. En daarnaast moet het natuurlijk ook een béétje een leuk recept zijn, anders gaat niemand het maken. Vandaag was dus zo’n dag…

Maar ik ben de moeilijkste niet, pak mijn enorme stapel bakboeken erbij en ga even lekker een uurtje inspiratie zoeken. Een recept dat mij altijd aanspreekt is er eentje voor kaneelbroodjes. Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt, maar man man man wat zijn die dingen lekker. Toen ik dus voor de honderdste keer voorbij het recept kwam besloot ik er wat leuks mee te doen. Kaneelbroodjes werden kaneelkoekjes en zo ontstond weer een heerlijk recept.

cinnamon-bun-kaneel-koekjes-eej-magazine-1

Dit heb je nodig

Een bakplaat
Bakpapier
Een deegroller
Een handmixer met deeghaken
Een bakkwast

Ingrediënten (voor circa 21 koekjes)

  • 275 gram bloem
  • ½ tl zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 tl vanillesuiker
  • 180 gram kristalsuiker of rietsuiker
  • 1 ei
  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 el gemalen kaneel
  • 6 el kristalsuiker
  • Een klontje boter

cinnamon-bun-kaneel-koekjes-eej-magazine-2

Zo ga je te werk

  1. Roer bloem, zout en bakpoeder door elkaar. Doe in een andere kom de roomboter, suiker en vanillesuiker en mix dit tot een romige massa. Doe het ei erbij en mix tot het ei goed is opgenomen. Mix door en voeg in vier delen het bloemmengsel toe. Voeg het volgende deel pas toe als de vorige goed is door gemixt.
  2. Leg het deeg een (half) uurtje in de koelkast om wat steviger te worden. Meng de kaneel met een paar eetlepels kristalsuiker door elkaar. Haal het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller tot een platte rechthoekige lap van ongeveer een halve centimeter dik.
  3. Smelt een klontje boter in een pannetje of de magnetron en laat dit een beetje afkoelen. Smeer de lap deeg in met een dun laagje gesmolten boter en verdeel hier over het kaneelmengsel.
  4. Rol de lap deeg over de korte zijde goed strak dicht. Als het rollen niet soepel gaat omdat het deeg breekt bij het oprollen leg je de lap deeg eerst op plasticfolie, met de folie kun je tijdens het rollen meer druk uitoefenen zonder dat het deeg breekt. Verpak de deegrol in plasticfolie en leg dit een uur in de vriezer.
  5. Verwarm de oven op 190 graden. Zet een bakplaat klaar en leg hier een velletje bakpapier op. Haal na een uur het deeg uit de vriezer en snijd er plakjes van circa 1,5 centimeter van. Leg de plakjes deeg op de bakplaat en bak de koekjes in 10 minuten goudbruin.

    cinnamon-bun-kaneel-koekjes-eej-magazine-3

SLUIT MENU