Life is like a pie
Kletskoppen met pinda’s
Na het succes van de boterkoek is het een beetje stil gebleven met de reacties. Omdat de boterkoek een klassieker is (een koek die iedereen kent) en erg goed ontvangen werd, ben ik weer op zoek gegaan naar een andere leuke klassieker. Het is altijd leuk om te zien dat mensen aan de slag zijn gegaan met een recept door middel van een foto of een berichtje, dus laat je baksels zien op Instagram, Facebook of Twitter!
Kletskoppen! Een heerlijk knapperig en flinterdun koekje dat eigenlijk voornamelijk bestaat uit gekarameliseerde suiker. Volgens authentiek recept worden deze koekjes gemaakt met amandelen, in mijn variant zijn ze gemaakt met pinda’s.
Wat heb je nodig
Een bakplaat
Bakpapier
Steelpannetje
Siliconen spatel
Ingrediënten (16 á 20 koekjes)
- 50 gram fijn gehakte ongezouten pinda’s
- 80 gram boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 65 gram bloem
- 4 tl water
- ½ tl zout
Het recept voor deze koekjes is ontzettend simpel, je hebt niet eens een mixer of beslagkom nodig.
Zo ga je te werk
1. Smelt de boter in het steelpannetje op een laag vuur. Zorg dat de boter niet aanbrand. Als de boter gesmolten is haal je het pannetje van het vuur. Roer met een siliconen spatel of lepel de suiker door de nog hete boter. Als de suiker en boter goed gemengd zijn voeg je bloem en water toe. Roer dit weer goed door elkaar. Als laatste doe je de pinda’s erbij en roer je het nog een keer goed door.
2. Verwarm de oven op 180ºC en zet de bakplaat met bakpapier klaar. Als je meerdere bakplaten hebt is dit het handig deze ook te gebruiken want de koekjes lopen erg uit. Uit ervaring kan ik zeggen dat je maximaal 6 kletskoppen op één bakplaat kunt bakken. Met een eetlepel vorm je nu kleine hoopjes van het deeg, zorg dat er minstens 8 centimeter tussen de hoopjes deeg zit en maak de hoopjes niet te groot. Verdeel het deeg over minimaal 16 koekjes voor een goed resultaat. Druk de hoopjes deeg een beetje plat met een lepel, ze lopen vanzelf verder uit.
3. Bak de koekjes nu in de voorverwarmde oven tot de mooi goudbruin kleuren, dit duurt ongeveer 8 á 10 minuten. Haal de koekjes uit de oven en laat ze geheel afkoelen op de bakplaat. Als ze aan elkaar gebakken zijn, geen paniek. Je kunt ze als ze net uit de oven komen heel makkelijk even uit elkaar halen met een spatel of mesje. Haal de koekjes, als ze helemaal zijn afgekoeld, heel voorzichtig van de plaat.
Nou, als dat niet een makkelijke klassieker is! En wat een mooi koekje is het eej!?
Liefs Iris