MENU

Lemon bars / citroenrepen

I

Ik heb van die recepten in m’n boekje staan die ik regelmatig maak, maar waar ik nooit de tijd voor heb genomen ze uit te schrijven. Laat dit er daar nou zo eentje van zijn. Deze lemon bars (of citroenrepen) maakte ik zo’n twee jaar terug voor het eerst en heb ik sindsdien al een tiental keer gemaakt. Van het recept waarmee ik begon is ondertussen niets meer terug te herkennen, hoog tijd om het met jullie te delen dus!

Als je houdt van fris en zuur zijn deze repen écht wat voor jou. De repen zijn opgebouwd uit een bodemlaag van zachte koek met een vulling van citroen en om ze mooi te maken strooide ik nog wat poedersuiker over de repen.

Dit heb je nodig

Een ovenschaal (circa 20x30cm)
Een hand- of stand mixer
Een fijne rasp

Ingrediënten voor de bodem

  • 250 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • ½ tl zout
  • 225 gram roomboter, koud

Ingrediënten voor de vulling

  • 300 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 30 gram bloem
  • Rasp van 3 citroenen
  • 150 ml citroensap (ongeveer 2,5 grote citroen)

Zo ga je te werk

  1. Vet een grote ovenschaal of bakvorm in en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Doe de ingrediënten voor de bodem bij elkaar in een kom en kneed tot een kruimelig deeg met de hand, keukenmachine of mixer met deeghaken. Bekleed de bodem met het kruimeldeeg en druk het goed plat aan in de vorm. Bak de bodem circa 18 minuten op 180 graden.
  3. Ondertussen ga je de vulling voor de repen maken. Meng de bloem met de suiker. Voeg de eieren, citroenrasp en citroensap toe en mix op lage snelheid tot de ingrediënten gemengd zijn.
  4. Haal de bodem uit de oven en laat ‘m een beetje afkoelen. Verdeel het citroen mengsel over de bodem als deze niet meer heet (maar wel warm) aanvoelt. Zet de vorm nog eens 20 minuten in de oven op 180 graden tot de vulling gezet is.
  5. Laat de repen in z’n geheel afkoelen in de vorm en zet deze nog een uurtje in de koelkast alvorens ‘m aan te snijden. Snijd de koek in repen met een scherp mes.

Ga jij aan de slag met dit frisse recept? Laat het me weten via social media, vind ik leuk!

Liefs Iris

SLUIT MENU