Life is like a pie
Luchtige yoghurt cake
Voordat de drukte van Sinterklaas en Kerst weer voor de deur staat ontspan ik nog even met een heerlijk stukje cake dat eigenlijk niet helemaal bij de tijd van het jaar past. Maar wie geeft daar nou nog om? Als ik zin heb in een heerlijk luchtige citroencake dan maak ik die. En zo is dit recept ontstaan.
Bij deze tijd van het jaar denk ik aan kruidnootjes, speculaas, mandarijntjes en stiekem denk ik ook al aan al dat kerstsnoep dat over twee weken in de winkel ligt. Ben je daar nou niet zo’n fan van? Dan maak ik je vast blij met het recept voor deze frisse cake! De cake is gemaakt met Griekse yoghurt, citroen en olie in plaats van boter.
Wat heb je nodig?
Een hand- of stand mixer
Een ronde bakvorm van circa 25 cm
Bakpapier
Een beslagkom
Ingrediënten
- 200 gram witte basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 280 gram bloem
- 3 tl bakpoeder
- 250 gram Griekse yoghurt
- 120 ml zonnebloemolie
- Rasp van 1 citroen
- 2 el citroensap
- 1 tl vanille aroma
En eventueel poedersuiker voor garnering
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven op 180 graden. Vet een ronde bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
- Mix in een beslagkom de eieren met de suiker goed luchtig in 3 á 4 minuten. Rasp de schil van een citroen en voeg dit toe. Voeg ook twee eetlepels citroensap en de vanille aroma toe. Mix dit goed door elkaar.
- Roer de bloem met de bakpoeder door elkaar en voeg dit toe aan het beslag. Mix goed door tot alles gemengd is. Voeg tot slot de Griekse yoghurt en de olie toe en mix dit in 1 minuut goed luchtig.
- Giet het beslag in de bakvorm. Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak in circa 35 minuten gaar. Om te testen of je cake gaar is steek je er een prikker in, als deze er schoon uit komt is de cake gaar. Laat de cake een kwartiertje in de bakvorm afkoelen en haal deze dan uit de vorm om verder af te koelen op een rekje.
Garneer de cake met een beetje poedersuiker, snijd de cake in punten en serveer ‘m bij een warm bakje thee, heeeeeeerlijk! De cake is, goed afgesloten of ingepakt in folie, zo’n 4 dagen te bewaren op een koele plek buiten de koelkast.
Liefs Iris