MENU

Mini cheesecakes met aardbeiensaus

A

Als het buiten 25 graden is neemt bij mij de zin om te bakken aanzienlijk af. Jammer natuurlijk, want er zijn talloze recepten die super lekker zijn met dit zomerse weer. Toen het dus begin deze week wat minder warm was ben ik meteen de keuken in gedoken voor een leuk receptje. En ben ik blij dat ik dat begin deze week gedaan heb, nu is het weer gewoon 25 graden. Poeh.

Ik ben echt gek op zomerfruit. Vooral mango’s, frambozen, bramen en aardbeien gaan er bij mij goed in. Gewoon zo of in een smoothie, allemaal lekker. Omdat op dit moment de aardbeien echt heel erg lekker zijn besloot ik daarmee aan de slag te gaan. Ik maakte mini vanille cheesecakes met een zelfgemaakte aardbeiensaus, yum.

Dit heb je nodig

Een handmixer
Beslagkom
Een cupcake/muffin bakblik
Cupcake papiertjes
Een steelpannetje
Eventueel een staafmixer

Ingrediënten (ongeveer 9 mini cheesecakes)

  • 80 gram koekjes, fijn verkruimeld
  • 40 gram boter, gesmolten
  • 225 gram verse roomkaas, Philadelphia of soortgelijk, op kamertemperatuur
  • 55 gram zure room
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • Eventueel aardbeien, in de lengte gehalveerd voor decoratie

Ingrediënten aardbeiensaus

  • 100 gram aardbeien, in stukjes
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl water
  • 2 tl suiker

Zo ga je te werk

  1. Zet een bakblik voor cupcakes of muffins klaar met cupcake papiertjes. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of door de koekjes in een zak te doek en met een deegroller de koekjes kapot te rollen. Smelt de boter in een pannetje. Doe de gesmolten boter bij de verkruimelde koekjes en roer het goed door. Verdeel de koekkruimels over de bodem van de vormpjes en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vormpjes even apart.
  3. Mix de roomkaas met de zure room. Voeg vervolgens de suiker toe en mix dit er goed doorheen. Tot slot voeg je een ei en de vanille extract toe en mix je dit er goed doorheen. Verdeel het mengsel over de bodem in de vormpjes. Zorg dat je nog zeker een halve centimeter ruimte over laat aan de bovenkant van het papieren vormpje.
  4. Bak de cheesecakes in 20 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 160 graden. Haal de cheesecakes uit de oven en laat ze afkoelen in het bakblik.
  5. Ondertussen kun je de aardbeiensaus maken. Doe de in stukjes gesneden aardbeien met de citroensap, water en suiker bij elkaar in een steelpannetje en zet dit op een laag vuurtje. Blijf roeren tot je voelt dat de aardbeien goed zacht zijn geworden. Je kunt de saus nu pureren met een lepel of nog makkelijker met een staafmixer. Laat de saus afkoelen.
  6. Als zowel de cheesecakes als de saus is afgekoeld haal je de cheesecakes uit het bakblik en verdeel je met een lepel de saus over de cakejes. Maak het af door op elke cakeje een halve aardbei te leggen.

Het lijkt alsof het een waslijst aan instructies is, maar het valt reuze mee. Sterker nog, als ik deze mini cheesecakes maak ben ik met het voorbereiden en bakken in een klein uurtje klaar. Het wachten tot alles is afgekoeld duurt nog ’t langst.

Bewaar de mini cheesecakes in een afgesloten bak in de koelkast. De cheesecakes worden alleen maar lekkerder als ze een dagje in de koelkast hebben gestaan, dus maak ze gerust een dag, of twee, van te voren.

Liefs Iris

SLUIT MENU