MENU

Peren cheesecake

A

Als je aan mij zou vragen een top 3 te maken van lekkerste taarten, dan staat daar sowieso een cheesecake tussen. Of ‘ie op de eerste plaats staat, daar ben ik nog niet zeker van. Ik ben namelijk zó gek op taart dat de keuze mij te moeilijk is (zeker als ik er maar 3 mag kiezen!). Daarnaast zijn er zo veel lekkere taarten op de wereld, dat een top 3 eigenlijk niet te doen is.

Aan de titel en intro kun je ’t al lezen, ik maakte deze week een cheesecake. Een hele lekkere cheesecake zelfs. Ik gebruikte verse peren en maakte een bodem van Bastogne koeken. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.

Dit heb je nodig

Een ronde springvorm (circa 22 cm)
Bakpapier
Een deegroller of keukenmachine
Een hand- of standmixer
Een staafmixer of keukenmachine
Een steelpannetje

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 165 gram Bastogne koeken
  • 90 gram roomboter

Voor de cheesecake:

  • 300 gram peer, geschild en in stukjes
  • 50 gram suiker
  • 1 tl citroensap
  • 340 gram verse roomkaas, Philadelphia of soortgelijk, op kamertemperatuur
  • 115 gram zure room, op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1,5 el bloem

Laat je vooral niet afschrikken door de lijst aan ingrediënten, het recept is echt niet moeilijk. Met het voorbereiden van de taart ben je in een half uurtje klaar, het bakken kost je een uur en het afkoelen en laten opstijven in de koelkast is in 3 uur gedaan. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd begint als je de taart dezelfde dag nog wilt aansnijden 😉

Zo ga je te werk

  1. Doe de stukjes peer met 50 gram suiker en citroensap in een pannetje. Vul het aan met water en breng het aan de kook. Laat de stukjes peer op een laag vuurtje koken tot ze zacht genoeg zijn om te pureren. Ik heb ze zo’n 15 minuten laten koken voor ze zacht waren. Giet de stukjes peer af en laat ze afkoelen. Bekleed ondertussen een bakvorm met bakpapier.
  2. Verkruimel de koekjes met behulp van een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt maar wel een deegroller kan het hier ook mee. Doe de koekjes in een zak en sla/rol ze plat met een deegroller tot fijne kruimels. Smelt de boter en roer dit door de koekkruimels. Druk het mengsel goed aan op de bodem van je bakvorm en zet die in de koelkast.
  3. Pureer de stukjes peer met een staafmixer of keukenmachine. Verwarm de oven op 160 graden en zet een rek net onder het midden in de oven.
  4. Doe de roomkaas met de suiker in een beslagkom en mix dit op lage snelheid tot een smeuïg geheel. Voeg de eieren toe en meng deze er met een spatel goed doorheen. Als de eieren erdoor zitten voeg je zure room toe en spatel je dit er (met beleid) doorheen. Doe tot slot de gepureerde peer erbij en spatel ook dit er met beleid doorheen. Gebruik voor de laatste stappen geen mixer omdat je daarmee het mengsel over mixt waardoor de kans groter is dat je cheesecake gaat scheuren tijdens of na ’t bakken.
  5. Giet het cheesecake-beslag op de bodem van Bastogne. Zet de cheesecake net onder het midden van de oven en bak ‘m in 50 minuten gaar. De cheesecake is goed als je ‘m langzaam heen en weer schud en het midden nog een beetje mee beweegt.
  6. Laat de cheesecake na het bakken nog minimaal een uur in de oven staan met de deur op een klein kiertje en de oven uit. Dit is een belangrijke stap om te zorgen dat de cheesecake niet te snel afkoelt en gaat scheuren.

Zet de cheesecake na het afkoelen nog een uur of twee in de koelkast om op te stijven alvorens ‘m aan te snijden. Strooi nog wat koekkruimels over de taart en smullen maar!

Liefs Iris

SLUIT MENU