MENU

Pindakaaskoeken

K

Koeken zo lekker, dat ik al begin te watertanden als ik er alleen aan denk. Dat kan alleen maar over deze pindakaaskoeken gaan. Bovendien staan ze ook nog eens binnen no-time op tafel.

Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw, in tegenstelling tot mijn vriend. Hij is dan ook degene die zeker driekwart van mijn baksels mag opeten. Wat ik dus juist zo lekker vind aan deze koeken is dat ze vooral zoet zijn, maar toch zout. En het allerlekkerst zijn ze als ze nog warm en zacht zijn. (TIP!)

Dit heb je nodig

Bakplaat met bakpapier
Een mixer met deeghaken (optioneel)

Ingrediënten (voor circa 20 koeken)

  • 120 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 190 gram kristalsuiker
  • 120 gram pindakaas, zonder nootjes
  • 1 ei
  • 180 gram bloem
  • ½ tl zuiveringszout
  • ½ tl zout

Bij het maken van het deeg voor de koekjes is een mixer niet per se nodig. Het deeg maak je heel makkelijk door de ingrediënten met je handen door elkaar te kneden. Zelf vind ik het heerlijk om met mijn handen te werken als ik koekjes maak, maar zo’n mixer komt soms toch goed van pas als ik geen zin heb in vieze handen.

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Zet een bakplaat klaar, of meerdere, bekleed met een velletje bakpapier.
  2. Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng dit, met de hand of een mixer met deeghaken, tot een soepel deeg. Als het deeg te droog is voeg je een eetlepel water toe, als het deeg te nat is een eetlepel bloem. Het deeg hoort een beetje nat en plakkerig te zijn.
  3. Rol balletjes ter grote van een walnoot van het deeg en leg deze op de bakplaat. Druk de deegballetjes een beetje platter. Geef de koekjes genoeg ruimte op de bakplaat omdat ze flink uitlopen tijdens het bakken. Ik bakte niet meer dan 8 koekjes tegelijk.
  4. Bak de koekjes in circa 12 minuten goudbruin. Laat de koekjes een beetje afkoelen op de bakplaat voordat je ze op een bord legt. En smullen maar!

Een makkelijk doch lekker koekje dat binnen no-time op tafel staat, dat willen we toch allemaal? Ook heel makkelijk; als je deeg over hebt kun je dit makkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast.

Last-minute visite over de vloer? Laat het deeg op kamertemperatuur komen, bak de koekjes en binnen een klein half uurtje heb je heerlijke koekjes om de visite voor te schotelen. Stiekem zijn ze warm nóg lekkerder 😉

Liefs Iris

SLUIT MENU